x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oficial BNR, despre plata impozitelor: "Controalele ajung numai la cei fraieri"

Oficial BNR, despre plata impozitelor: "Controalele ajung numai la cei fraieri"

30 Sep 2010   •   00:00

Directorul direcţiei audit din BNR, Eugen Rădulescu, a declarat că evaziunea a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitate naţională, care cauzează distorsiuni majore concurenţiale, şi este nevoie de o decizie politică pentru a trece la plata corectă a impozitelor.

"Nivelul evaziunii este endemic.... Există slăbiciuni majore pe întregul lanţ de colectare. Distorsiuni majore concurenţiale. Unii plătesc şi alţii nu plătesc. Unii sunt puternici şi la ei nu ajung controalele, controalele ajung numai la cei fraieri", a spus Rădulescu, citat de Mediafax.

El a dat ca exemplu grâul, unde gradul de impozitare nu depăşeşte 20%, arătând că producţia de grâu nu se ascunde, ci stă în silozuri mari, la vedere.

"Există politicieni care susţin că fără grâu nefiscalizat se va scumpi pâinea", a menţionat ironic oficialul BNR.

Rădulescu a adăugat că evaziunea a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitate naţională. "Pentru asta e nevoie de ceea ce numesc decizie politiciă. Lumea politică ar trebui să decidă că e timpul să fim corecţi în ceea ce priveşte plata impozitelor", a concluzionat oficialul BNR.

Va creşte impozitul total pe salarii

Revenirea la cota progresivă nu va aduce o echilibrare a bugetului, în condiţiile în care încasările din impozitul pe venit trec puţin de 3% din PIB, fiind cele mai mari în regimul de cotă unică, dar costul cu forţa de muncă ar creşte puternic, consideră Eugen Rădulescu.

"Vorbim despre o marjă în care cota unică aduce mai multe venituri, în condiţiile în care impozitul pe venit nu a adus decât puţin peste 3% din PIB. Revenirea la o cotă progresivă nu va aduce în niciun caz o echilibrare a deficitului bugetar (...) Ar creşte doar costul total (...) S-ar întâmpla ce s-a mai întâmplat, ori angajatorii ar plăti la negru, ori ar merge la vecinii noştri unguri, care asta se pregătesc să facă acum, să introducă cota unică", a precizat Rădulescu.

El a explicat că în momentul de faţă există cincii feluri de conntribuţii de asigurări plătite de angajator, trei feluri de contribuţii plătite de salariat şi 16% cotă unică, astfel că la fiecare 100 lei venit, 81,8 lei reprezintă impozite pe salarii.

"E o sumă. Dacă s-ar reveni la nivelul din 2005, respectiv cu 40%, şi fără modificarea contribuţiilor la asigurări, la 100 de lei venit ar fi 104,5 lei impozite şi taxe", a mai arătat Rădulescu.

×
Subiecte în articol: observator