x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ofiţerii de la ISU Dobrogea rămân în arest

Ofiţerii de la ISU Dobrogea rămân în arest

15 Mai 2009   •   00:00

Magistraţii Tribunalului Teritorial Bucureşti au decis, vineri, ca toţi cei opt ofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea", judeţul Constanţa, să rămână în arest. Instanţa a respins recursurile ofiţerilor declarate împotriva deciziei Tribunalului Militar Bucureşti din 13 mai, prin care pe numele lor au fost emise mandate de arestare de 29 de zile, arată Agerpres.



Ofiţerii sunt anchetaţi de procurorii Direcţiei Naţional Anticorupţie (DNA) în ce priveşte un examenul de promovare din 2007. Potrivit DNA, col. Andrei Gabriel Niculae şi mr. Gabriel Alexandrescu sunt acuzaţi pentru fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile de corupţie şi complicitate la infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, ambele în formă continuată.

În acelaşi dosar, procurorii DNA efectuează cercetări şi faţă de lt. Adrian Mihai Bugnar, cpt. Marius Sorin Bugnar, mr. Costel Datcu, cpt. Florin Niculae, lt. col. Sorin Marius Creţu şi mr. Liviu Deoşlea pentru fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procuror a rezultat că în zilele de 15-16 august 2007, cu ocazia desfăşurării probei scrise la concursul pentru încadrarea posturilor de subofiţeri, la specialitatea "servanţi - conducători auto", cei opt inculpaţi, membri ai comisiei de examinare, au încălcat metodologia de desfăşurare a examenului în scopul fraudării rezultatelor concursului organizat la ISU "Dobrogea".

"Concret, a rezultat că inculpaţii, în calitate de ofiţeri corectori, au falsificat foi de concurs pentru un număr de 67 de candidaţi, dintre care 60 au obţinut nota maximă sau notă foarte mare la proba scrisă, fiind în final declaraţi admişi la examen. La acelaşi examen, inculpaţii Andrei Gabriel Niculae şi Gabriel Alexandrescu au falsificat şi două procese-verbale de predare-primire a mapei cu lucrările de concurs", susţin anchetatorii.

DNA precizează că 27 de candidaţi, deşi au obţinut o medie peste 7, au fost declaraţi respinşi, deoarece locurile lor au fost ocupate de candidaţii ale căror foi de concurs au fost falsificate, care s-au constituit părţi civile în procesul penal, solicitând contravaloarea veniturilor salariale pe care le-ar fi încasat în perioada în care urmau să fie încadraţi ca subofiţeri la ISU. Prejudiciul total estimat depăşeşte un milion de lei, sumă cu care au fost avantajaţi material candidaţii declaraţi admişi în urma falsificării lucrărilor de examen.

×
Subiecte în articol: observator