x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Paul Krugman: Recesiunea în SUA s-ar putea încheia în această vară

Paul Krugman: Recesiunea în SUA s-ar putea încheia în această vară

19 Mai 2009   •   00:00
Paul Krugman: Recesiunea în SUA s-ar putea încheia în această vară

Statele Unite ar putea ieşi din recesiune încă din această vară, deşi posibila înrăutăţire a condiţiilor de pe piaţa muncii ar putea duce la prelungirea acesteia cu încă cinci ani, a afirmat economistul Paul Krugman, câştigător al Premiului Nobel, citat de AP.

'Cred că este destul de probabil ca producţia industrială în SUA şi, poate, în întreaga lume să se redreseze în următoarele luni, iar creşterea economiei americane să fie pozitivă în a doua jumătate a anului şi, posibil, ceva mai târziu şi în Europa', a declarat Krugman în faţa participanţilor la o conferinţă financiară organizată la Seul.

Economistul american a afirmat că nu va fi surprins dacă recesiunea din SUA, care a început în decembrie 2007, se va încheia în august sau septembrie 2009. Deteriorarea pieţei muncii, totuşi, ar putea continua până în 2011, însemnând că 'perioada cu o economie slăbită ar putea dura până în 2013 sau 2014'.

În primul trimestru din 2009, economia SUA a înregistrat o contracţie anuală de 6,1 la sută, peste aşteptările analiştilor. Rata şomajului a atins în SUA 8,9 la sută, în aprilie, iar mulţi economişti se aşteaptă să ajungă la zece la sută până la sfârşitul acestui an.

Krugman a explicat că indicatorii economici se îmbunătăţesc în întreaga lume arată, sugerând că ritmul declinului economic doar a încetinit: 'Împărtăşesc optimismul că cea mai grea perioadă a recesiunii s-a încheiat. Ce este într-adevăr dificil de spus este când actuala stabilizare se va transforma în redresare'.

Agerpres

×
Subiecte în articol: observator