x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Permise de conducere cu supraveghere electronică

Permise de conducere cu supraveghere electronică

de Mara Raducanu    |    14 Mai 2009   •   00:00
Permise de conducere cu supraveghere electronică
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Trecut de la şefia Poliţiei Capitalei la Direcţia Permise şi Paşapoarte, iată că Marian Tutilescu s-a apucat deja de schimbări. Dacă pentru mulţi obţinerea permisului este sinonimă cu "dau o şpagă grasă", să sperăm că noile schimbări îi vor trece puţin pe viitorii şoferi şi prin Legislaţia Rutieră, atât de necunoscută unora.



Urmând exemplul şefului său, ministrul Nica, noul instalat în funcţia de director al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) Marian Tutilescu s-a pus deja pe treabă. Acesta a declarat că, pentru combaterea fraudării examenelor de obţinere a permiselor, pe viitor examinatorii vor fi testaţi cu aparatul poligraf, iar permisele vor fi trimise prin curierat, astfel că domiciliul solicitanţilor va fi verificat.

OBŢINEREA PERMISULUI
Mai mult, vor fi introduse două măsuri: una se referă la testarea examinatorilor cu aparatul poligraf, iar cea de-a doua la trimiterea permiselor de conducere direct la domiciliul solicitanţilor. După 15 mai, atunci când va intra în vigoare noua organigramă a serviciului, vor fi efectuate controale, inclusiv de verificare a cunoştinţelor examinatorilor cu care se susţin examenele de obţinere a permisului auto.

Tutilescu a explicat că, prin acest curierat vor dispărea cazurile în care persoanele cu cărţi de identitate, având domiciliu fictiv, îşi puteau ridica permisul de conducere, deoarece, prin curierat, domiciliul din cartea de identitate va fi verificat în baza de date a evidenţei populaţiei şi confruntat astfel cu cel trecut pe carnetul de conducere.

Totodată, pentru combaterea fraudării examenelor de obţinere a permiselor s-a dispus ca dosarul de examinare să poarte "o etichetă unică pe ţară", astfel încât, în momentul în care titularul susţine examen în alt judeţ să se poată şti că acesta a mai suţinut examen pentru obţinerea permisului.

CAMERE DE SUPRAVEGHERE
O altă schimbare preconizată se referă la instalarea unor camere de supraveghere, cu ajutorul cărora cei care vor susţine examenul pentru obţinerea permisului de conducere vor fi monitorizaţi, astfel încât să nu existe suspiciuni privind testarea. Camerele vor fi montate atât în sălile unde se dă proba scrisă, cât şi în autoturismele pe care se va da "traseul".

×
Subiecte în articol: observator conducere