x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Președintele Consiliului Concurenței, către feroviari: Zona de care vă ocupaţi este cea mai puţin reformată

Președintele Consiliului Concurenței, către feroviari: Zona de care vă ocupaţi este cea mai puţin reformată

08 Oct 2019   •   14:57
Președintele Consiliului Concurenței, către feroviari: Zona de care vă ocupaţi este cea mai puţin reformată
Sursa foto: Foto: Antena 3

Sectorul feroviar este cel mai puţin reformat, cel mai rămas în urmă din economia românească, cel mai puţin schimbat de la comunism încoace, le-a spus, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, participanţilor la Zilele Feroviare.

"Senzaţia mea este că zona de care vă ocupaţi dumneavoastră este cea mai puţin reformată, cea mai rămasă în urmă din economia românească, cea mai puţin schimbată de la comunism încoace şi aveţi şi neşansa - sau poate merg mână în mână - să nu aveţi un sprijin foarte bun în administraţie dintr-un amestec de factori. Poate fi o problemă de expertiză, dar părerea mea este că e mai puţin o problemă de expertiză, că sunt mulţi oameni cu expertiză tehnică în administraţie, şi mai mult o problemă de captură a administraţiei de diferitele interese din piaţă şi societate", a afirmat Chiriţoiu.

El a atras atenţia asupra faptului că, dacă nu se va investi în infrastructura feroviară, dacă nu se va creşte viteza de circulaţie a trenurilor, calea ferată românească nu va putea atrage nici transport de marfă şi nici de călători.

"Singura parte bună pe care o văd este că suntem forţaţi să facem nişte schimbări, nu cred că lucrurile pot să rămână aşa, în primul rând datorită schimbărilor de reguli care ne vin dinspre Uniunea Europeană. Cele mai importante sunt cele financiare, sunt investiţii care se fac în infrastructură şi dacă nu creştem viteza de circulaţie a trenurilor evident că nu vom putea atrage nici marfă şi nici călători pe calea ferată. Cerere există, operatorii mari economici se plâng de faptul că nu pot folosi calea ferată. Am fost de curând la Renault, cel mai mare exportator al ţării, are nevoie de o capacitate mai bună pe calea ferată pentru a scoate producţia spre export. Banii sunt esenţiali pentru investiţii ca să creştem viteza. Banii singuri nu sunt suficienţi. E nevoie şi de schimbări de reguli care să crească transparenţa şi să aducă mai multă competiţie în sistem. Pe partea de reguli, cred că acolo poate fi contribuţia noastră, ajutorul pe care îl putem da sectorului", a subliniat şeful autorităţii de concurenţă.

AGERPRES

×