Cei trei preşedinţi de CJ au declarat că s-au grăbit să îşi depună actele pentru obţinerea cetăţeniei ungare chiar în prima zi de lucru a noului an pentru a da un exemplu locuitorilor din Transilvania, pe care i-au îndemnat să procedeze la fel.
În opinia preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, acordarea cetăţeniei ungare este un drept oferit de statul ungar în beneficiul tuturor maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor, menit să accentueze apartenenţa lor la aceeaşi naţiune.
"Este un drept oferit de statul ungar şi cred că e bine să-l revendicăm încă din primele zile ale anului. Cred că pentru unificarea naţiunii (maghiare - n.r.), chiar şi a acelei părţi rămasă în afara graniţelor, obţinerea dublei cetăţenii este benefică. Asta nu înseamnă că aş dori să trăiesc în Ungaria sau copiii mei ar dori să trăiască acolo deocamdată, este un drept prin care ne putem accentua apartenenţa la aceeaşi naţiune", a spus Borboly Csaba, citat de Mediafax.
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, care a venit la Consulat împreună cu soţia şi cei trei copii, a afirmat că putea solicita şi obţine cetăţenia ungară încă din 1990, când s-a dus în Ungaria, unde a trăit timp de cinci ani împreună cu soţia sa, dar a aşteptat să poată face acest demers "acasă".
"Aş fi putut să cer cetăţenia maghiară în perioada 1990-1995, când am trăit la Budapesta, dar nu am făcut-o. Am vrut să venim acasă şi să muncim aici. Asta este semnalul meu către secuime, să trăim acasă, în Ţinutul Secuiesc, cu dublă cetăţenie, cu cetăţenia maghiară. Acesta este secretul vieţii mele", a afirmat preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor.
La rândul său, Lokodi Edita Emoke, preşedintele CJ Mureş, a declarat că este "unguroaică de când se ştie" şi că cetăţenia ungară pentru care a aplicat luni reprezintă o recunoaştere a faptului că maghiarii trăiesc şi în afara Ungariei.
"M-am născut în judeţul Mureş din părinţi de naţionalitate maghiară, totdeauna am ştiut că sunt unguroaică. Sentimentul că dobândesc un act cu care să dovedesc acest lucru este unul care ţine mai mult de etică. Ne-am născut unguri şi cetăţenia maghiară este o dovadă a naţionalităţii noastre, un act de recunoaştere că există unguri şi în alte teritorii, în afara Ungariei", a opinat Lokodi Emoke.
La Consulatul Ungariei de la Miercurea Ciuc s-a prezentat, luni, cu actele necesare obţinerii cetăţeniei ungare şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.
"Cred că este foarte bine că astăzi (luni - n.r.) preşedinţii celor trei consilii judeţene sunt împreună la depunerea actelor, cerând cetăţenia maghiară, dând un semnal către secuii din Ţinutul Secuiesc să facă acelaşi lucru, pentru că dincolo de faptul că suntem cetăţeni români, dincolo de faptul că suntem cetăţeni loiali ai acestei ţări, suntem maghiari şi suntem mândri de acest lucru", a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.
La rândul său, consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Balogh Gyorgy, a precizat că procesul de depunere a documentaţiilor pentru cetăţenia ungară se desfăşoară conform programărilor făcute începând din 8 noiembrie 2010.
"Avem câteva mii de înscrieri făcute, până în 10.000, ceea ce înseamnă că, dacă cineva nu are programare anterioară, nu va putea să-şi depună actele până în luna martie", a spus Balogh Gyorgy.
Potrivit acestuia, actele se preiau la trei ghişee amenajate în clădirea Consulatului general şi la alte două ghişee amenajate în Casa Lazarus, aflată la aproximativ 300 de metri depărtare. Se lucrează în două schimburi, astfel încât prima programare se onorează la ora 8.00, iar ultima din zi la ora 19.00. Solicitanţii au multe acte de completat, astfel încât este nevoie de 40 de minute pentru o singură persoană.
Deşi era aşteptat şi primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, acesta nu a mers împreună cu ceilalţi, cum s-a întâmplat la înscrierea pentru depunerea actelor necesare obţinerii cetăţeniei ungare.
Citește pe Antena3.ro