x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procedura, bat-o vina!

Procedura, bat-o vina!

de Violeta Fotache    |    15 Oct 2008   •   00:00

Procurorii critică "legea pentru obstrucţionarea justiţiei”



Parlamentarii români au intrat de-a binelea în "ograda” justiţiei, reducând şansele procurorilor de a combate cu eficienţă fenomenul infracţionalităţii, de orice tip ar fi el: macro, micro economic, ori de corupţie. Au făcut acest lucrfu prin adoptarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 60/2006 pentru modificarea codului de Procedură Penală şi a altor legi. "Prin modificările esenţiale aduse Codului de Procedură Penală este încălcat principiul separaţiei puterilor în stat şi sunt afectate principiile fundamentale pe baza cărora funcţionează procesul penal, prin limitarea dreptului organelor judiciare de a aprecia asupra probelor administrate pentru justa soluţionare a cauzelor”, ne-a declarat ieri procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. Toţi procurorii din Ministerul Public consideră că limitarea atribuţiilor lor prin această lege lipseşte anchetatorul de instrumentele necesare pentru eficientizarea luptei împotriva infractorilor.


Curat anticonstituţional!

"Noile prevederi reprezintă o obstrucţionare a înfăptuirii justiţiei prin tergiversarea soluţionării dosarelor şi împiedicarea administrării unor mijloace de probă. Prevederile se află în conflict cu dispoziţiile Constituţiei şi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Mai mult, ele sunt de natură să afecteze capacitatea statului român de a răspunde solicitărilor de cooperare judiciară internaţională şi de a-şi respecta obligaţiile asumate prin semnarea convenţiilor internaţionale”, ne-a declarat procurorul general al României. Codruţa Kovesi a sesizat deja preşedintelui ţării, şefilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului,  Instanţei Supreme şi Avocatului Poporului cerându-le să ia măsuri de evitare a unor "consecinţe ireparabile pentru cauzele soluţionate în perioada în care ar fi în vigoare”, cum ar fi sesizarea Curţii Constituţionale anterior promulgării acestei legi.  Reamintim că la sfârşitul săptămânii trecute, Camera Deputaţilor, for decizional, a aprobat Ordonanţa cu unele modificări care reduc mult sfera competenţei procurorilor.


"ORIGINALITATE”: Parlamentul a scos o "inovaţie absolută”

Una dintre prevederile criticate de procurori ca fiind anticonstituţională deoarece încalcă separaţia puterilor în stat, votată de Parlamentul român este cea prin care se introduce obligativitatea efectuării unei expertize prin care să se stabilească dacă mijloacele de probă au fost legal obţinute. Magistraţii susţin că această reglementare nu are un sinonim în dreptul comparat, cu alte cuvinte nu există nicăieri pe mapamond. Procurorii susţin că norma introdusă echivalează cu intervenţia unei alte autorităţI decât cea judecătorească care să stabilească dacă într-o anumită situaţie a fost sau nu respectată legea. Or, potrivit constituţiei, autoritatea judecătorească este singura abilitată sa verifice dacă a fost respectată legea.
O altă noutate introdusă de parlamentari în "ordonanţa Macovei” de modificare a Codului de procedura penală este cea care prevede că orice nerespectare a dispoziţiilor procesuale duce la nulitatea absolută. Or, magistraţii susţin că aceasta încalcă toate principiile procesuale care reglementează nulitatea absolută şI care o prevăd cu titlu de excepţie, pentru un număr limitat de cazuri. O altă normă care ar putea crea probleme este cea care a trecut din competenta procurorului în cea a judecătorului emiterea interdicţiei de a părăsi ţara sau localitatea, măsuri mai uşoare decât arestarea. Potrivit procurorilor aceasta ar putea împiedica desfăşurarea cu promtitudine a activităţii de cercetare penală.

×
Subiecte în articol: observator