x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rechizitoriu despre relaţia mafie – SRI

Rechizitoriu despre relaţia mafie – SRI

de Violeta Fotache    |    22 Mar 2008   •   00:00

Fostul şef al Secţiei de Informaţii a SRI Prahova, colonelul în rezervă Corneliu Păltânea a fost ieri deferit justiţiei, prin rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

DOSARUL PĂLTÂNEA SAU...


Fostul şef al Secţiei de Informaţii a SRI Prahova, colonelul în rezervă Corneliu Păltânea a fost ieri deferit justiţiei, prin rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. El va fi judecat de magistraţii Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti pentru comiterea a două infracţiuni de trafic de influenţă.

Potrivit actului de sesizare a instanţei, întocmit de procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, în calitate de ofiţer SRI, Păltânea ar fi beneficiat de diverse "favoruri" în schimbul cărora ar fi pus umărul la "promovarea" unor persoane. Astfel, "în perioada 1996-2001, în calitate de şef al Secţiei de Informaţii a SRI Prahova, inculpatul a pretins şi primit, în mod repetat, de la un cetăţean străin (persoană denunţătoare) servicii turistice gratuite şi alte foloase materiale, toate în echivalentul sumei de 20.000 USD, pentru ca în schimb să-l sprijine pe acesta, prin intermediul şefilor săi, să fie numit în funcţia de consul onorific al României într-o ţară străină", se arată în comunicatul DNA trimis redacţiei noastre.

 

TAXĂ DE PROTECŢIE. Totodată, anchetatorii au mai reţinut că ofiţerul SRI, uzând de influenţa pe care inculpatul o avea asupra unor oameni de afaceri şi politicieni români, i-a înlesnit celui pe care l-a propulsat în funcţia de consul, derularea unor acte de comerţ în România. Procurorii au stabilit că, în cursul anului 2000, Corneliu Păltânea a primit de la acelaşi denunţător cetăţean străin, cu titlu de împrumut, suma de 160.000 dolari pentru a-i asigura protecţie în derularea unor afaceri în România, bani pe care ofiţerul nu i-a restituit. Pentru confiscarea sumelor primite cu titlu de mită, s-a dispus sechestru asigurător pe un bun mobil până la concurenţa sumei de 180.000 de dolari. Reamintim că Păltânea mai este judecat într-un dosar privind "mafia petrolului", alături de Daniel Bucur, fost prim-locţiilor la Secţia de informaţii a SRI Prahova, şi de Octavian Nan, fost director general la Rafinăria Astra Română Ploieşti.

Procurorii DNA au stabilit că în perioada 1993-2001 cei doi foşti ofiţeri de informaţii ar fi acordat protecţie unor grupări infracţionale care făceau comerţ cu produse petroliere, prin blocarea unor informaţii legate de activităţile ilegale ale acestora desfăşurate la Rafinăria Astra Română Ploieşti. Păltânea este acuzat în acest dosar de luare de mită, instigare la delapidare şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar Bucur, pentru luare de mită şi complicitate la luare de mită, complicitate la delapidare şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

×
Subiecte în articol: observator