Cu ceva vreme în urmă, au apărut în Geneva un impresionant număr de afişe cu chipul marelui nostru artist Gheorghe Zamfir, deasupra căruia se menţiona că "Idolul este viu şi legenda contină să se scrie”, iar dedesubt "Regele naiului încântă mereu scenele europene”. Se mai putea citi, de asemenea, că artistul are la activ peste 200 de albume şi de CD-uri, 250 de milioane de înregistrări, 90 de discuri de aur şi de platină şi o imensitate de turnee în întreaga lume.
CONCERT DE BINEFACERE. Afişele la care mă refer anunţau un mare concert de binefacere, organizat de Asociaţia "Creations pour la paix”, beneficiile obţinute fiind destinate copiilor străzii din Congo şi pentru cumpărarea de instrumente muzicale pentru tinerii muzicieni români.
Desigur, ca iubitor de muzică dar, mai ales, ca vechi şi bun prieten cu Gheorghe, n-am ezitat o clipă să-mi procur biletele necesare şi iată-mă, împreună cu soţia, prezent la concert.
Deşi preţurile de intrare n-au fost chiar la îndemâna oricui, frumoasa sală de concert "Victoria Hall”, celebră în toată lumea, era plină până la refuz. Erau prezente şi multe personalităţi, din toată Elveţia, dar şi din alte ţări, atrase de geniul artistului nostru şi recunoscătoare generozităţii sale.
Programul a cuprins mai multe lucrări personale precum şi o serie de prelucrări ale unor cunoscute melodii tradiţionale româneşti, pe care Gheorghe Zamfir le-a interpretat, acompaniat de pianista elveţiană Christiane Gugger.
UN SUCCES. A fost o seară minunată. Publicul a aplaudat îndelung, frenetic, după fiecare piesă, iar la sfârşit n-a vrut să părăsească sala minute în şir, decât după ce Zamfir a mai interpretat câteva bisuri, care au stârnit adevărate urale. Iar sunetele doinelor şi al cântecului ciocârliei, transfigurate artistic, cu atâta măiestrie, de marele muzician, ne-au însoţit multă vreme după terminarea concertului.
Nu ştiu exact care au fost beneficiile obţinute, dar se spune că au fost substanţiale şi că ele vor fi binevenite pentru cei 3.000 de copii ai străzii din oraşul Brazzaville, care suferă de o mare sărăcie, unii dintre ei neavând nici ce mânca.
Dar s-au adunat ceva fonduri şi pentru câţiva tineri muzicieni români, care duc lipsă de instrumente. Mulţumiri, deci, din toate părţile, maestrului Gheorghe Zamfir şi partenerei sale de concert, pentru gestul lor umanitar, cât şi publicului şi sponsorilor care au contribuit la reuşita acestei acţiuni.
Închei aceste câteva rânduri, precizând că ele au fost scrise din stimă şi dragoste pentru prietenul meu Gheorghe Zamfir, dar şi pentru a le reaminti tuturor celor de-acasă că, dacă în ţara de baştină, marele nostru artist este uneori ignorat, în afara hotarelor el rămâne, în continuare, un geniu al muzicii româneşti, capabil încă să umple cele mai mari săli de concerte din lumea întreagă.
De altfel, în mai toate sondajele şi clasamentele care se fac, la ora actuală, numele lui este plasat printre cele ale celor mai mari artişti de pe glob, uneori chiar pe primul loc.
Românii ar trebui să înţeleagă, o dată pentru totdeauna, că Gheorghe Zamfir este şi va rămâne unul din monumentele noastre artistice naţionale.
Ion Mustaţă - Geneva
Citește pe Antena3.ro