Luciano Pavarotti a urcat la Ceruri. Sute de personalităţi ale lumii politice şi culturale, prieteni, rude, dar şi mii de admiratori l-au condus ieri pe ultimul drum pe "Big Luciano", la Modena, oraşul său natal din nordul Italiei.
Luciano Pavarotti a urcat la Ceruri. Sute de personalităţi ale lumii politice şi culturale, prieteni, rude, dar şi mii de admiratori l-au condus ieri pe ultimul drum pe "Big Luciano", la Modena, oraşul său natal din nordul Italiei.
Acordurile rugăciunii "Ave Maria", in interpretarea sopranei Raina Kabaiwanska, au deschis ceremonialul inmormăntării la ora 13:00 GMT (16:00, ora Romăniei). Intreaga slujbă a stat de altfel sub semnul muzicii. Corala Rossini, grupul in care cu mai bine de 40 de ani in urmă Pavarotti a debutat, a interpretat "Requiem" de Luigi Cherubini. Ultimul omagiu a venit din partea lui Andrea Bocelli şi a Rainei Kabaiwanska, acompaniaţi de flautistul Andrea Griminelli şi de Corala Rossini. Slujba a fost oficiată de arhiepiscopul Benito Cocchi.
ONORURI. La finalul ceremoniei religioase, sicriul lui Pavarotti a fost scos din biserică şi salutat de patrula de acrobaţie aviatică Frecce Tricolori, din cadrul Forţelor Aeriene Italiene, apoi a fost condus de cortegiul de admiratori la Cimitirul Montale Rangone, unde se află mormăntul familiei tenorului.
Printre personalităţile care işi anunţaseră prezenţa s-au numărat premierul italian, Romano Prodi, fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, tenorii Jose Carreras şi Placido Domingo, alături de Bono, solistul formaţiei U2, Sting şi Elton John. Şi preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, a venit la catafalcul maestrului, declarănd că Luciano Pavarotti a fost mereu un motiv de măndrie pentru concetăţenii săi. Mesaje de condoleanţe au sosit din intreaga lume, inclusiv de la preşedinţii George W. Bush şi Vladimir Putin.
PELERINAJ. Trupul neinsufleţit al tenorului a fost depus in catedrala datănd din secolul al XIII-lea din centrul Modenei vineri dimineaţă. Pănă la ceremonia funerară, zeci de mii de oameni au trecut pe la capul lui "Big Luciano", pentru a-şi lua adio de la cel care va rămăne pe veci in istoria muzicii clasice.
TURNEUL FĂRĂ SFĂRŞIT. Pavarotti incepuse in mai 2004 un turneu mondial de adio. A fost nevoit să-şi intrerupă seria de concerte in iulie 2006, pentru a fi operat de un cancer al pancreasului. Atunci spera că va urca pe scenă din nou, in acest an. Dar joi dimineaţa o lume intreagă a amuţit aflănd despre moartea tenorului, care fusese internat in august, intr-un spital din Modena, pentru o "stare febrilă".
Născut la 12 octombrie 1935, la Modena, in nordul Italiei, Luciano a optat definitiv pentru o carieră muzicală in 1961. Are trei fiice din prima sa căsătorie, cu Adua Veroni, şi o a patra cu Nicoletta Mantovani, fosta sa secretară, cu 30 de ani mai tănără, cu care s-a căsătorit in decembrie 2003. "Big Luciano" a ştiut să-şi popularizeze arta pe stadioane arhipline, unde a căntat alături de Placido Domingo şi Jose Carreras, formănd celebrul grup al celor trei tenori. A văndut milioane de albume cu muzică clasică. Capabil să cănte in toate registrele, de la varietăţi la căntecul popular napoletan, a susţinut concerte alături de Sting, Joe Cocker, Bono sau Mariah Carey, pentru a se pune in slujba cauzelor umanitare. Celor care il criticau pentru amestecul de genuri şi care puneau la indoială că ar cunoaşte solfegiul, Pavarotti, a cărui greutate a atins la un moment dat 130 de kilograme, le răspundea: "Pot să scrie ce vor, numai să nu spună că sunt grăsuţ!".