x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Român eutanasiat în Elveţia din cauza unei ... depresii

Român eutanasiat în Elveţia din cauza unei ... depresii

19 Mai 2009   •   00:00

Un român de origine israelină a fost eutanasiat în Elveţia, cu toate că nu suferea de o boală în fază terminală. Bărbatul în vârstă de 62 de ani a fost ajutat să moară de medicii de la clinica elveţiană Dignitas, arată National Post, citat de antena3.ro.

Inginerul software Andrei Haber locuia în Toronto şi ţinea legătura cu un alt emigrant român, Paul Tauberg. Omul se afla într-o stare depresivă din cauza divorţului prin care trecuse recent.

Româul a plecat într-o călătorie în Elveţia din care nu s-a mai întors. Acesta i-a trimis un e-mal prietenului său în care spunea că a decis să îşi pună capăt zilelor cu ajutorul clinicii Dignitas. Reprezentanţii clinicii se aflau în casa sa chiar în momentul în care a trimis mesajul. Aceştia pregăteau doza letală ce urma să îi fie administrată.

Aceiaşi reprezentanţi al clinicii elveţiene s-au ocupat şi de incinerarea trupului românului şi de împrăştierea cenuşei. Andrei Haber nu a vrut ca "vreo parte din mine să rămână în această lume în care am ajuns din greşeală".

"Când vei citi aceste cuvinte, eu voi fi mort. Uită-mă cât poţi de repede şi fii fericit, atât cât se poate!", a mai scris românul în scrisoarea electronică.

Imediat ce a citit mesajul, prietenul românului a trimis pe cineva în apartamentul lui Haber din Elveţia , însă era prea târziu.

Când prietenul românului a cerut explicaţii reprezentanţilor clinicii elveţiene, aceştia i-au răspuns că ei şi-au făcut numai datoria. "Am fost indignat că l-au ajutat să se omoare, în loc săîncerce să-l convingă să rămână în viaţă."

Elveţia este una din puţinele ţări în care eutanasia este legală. Clinica Dignitas a fost fondată în 1998. Cele mai multe dintre persoanele care apelează la serviciile clinicii suferă de boli incurabile. Însă, şi oameni care nu au probleme grave de sănătate pot apela la serviciile clinicii, în cazul în care dovedesc că nu au probleme psihice.

În clinica elveţiană Dignitas au fost efectuate mai mult de 868 de eutanasii. Preţul unei eutanasii este 8.000 de euro. Cei mai mulţi clienţi ai clinicii, circa 60 %, sunt germani şi britanici. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator clinicii