x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Magda Colgiu    |    21 Mar 2008   •   00:00
România în cinci minute

Pianistul Dan Grigore a inaugurat ieri pianul Steinway, achiziţionat de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru Muzeul Naţional "George Enescu", în cadrul unui recital susţinut în Aula Palatului Cantacuzino.

RECITAL. Pianistul Dan Grigore a inaugurat ieri pianul Steinway, achiziţionat de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru Muzeul Naţional "George Enescu", în cadrul unui recital susţinut în Aula Palatului Cantacuzino. Potrivit Laurei Manolache, directorul Muzeului Enescu, scopul achiziţionării pianului Steinway, care a costat 62.000 de euro, este acela de a oferi o calitate superioară concertelor organizate în instituţie.

 

 

21:45 - Tramvaiul 41  

 

 

Accident. Un bucureştean de 30 de ani a fost călcat aseară de tramvai, pe linia 41, la ieşirea din Pasajul Lujerului.

 

 

Craiova. Un deţinut de la PMS Craiova, condamnat la zece ani de închisoare pentru trafic de droguri, a murit în urma unui stop cardiac.

 

 

21:51 - Cazul Hayssam

 

 

Prahova. Poliţia Prahova a început urmărirea penală împotriva lui Alin Cocoş, fiul vitreg al Elenei Udrea, şi a celuilalt şofer implicat la 22 februarie în accidentul produs pe DN 1, soldat cu moartea a două persoane, cei doi fiind cercetaţi pentru ucidere din culpă.

 

 

Amânare. Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a amânat audierile în dosarul în care Mustafa Tartoussi este acuzat de înlesnire a ieşirii din ţară a lui Omar Hayssam, deoarece fratele acestuia, Mahmoud Omar, a prezentat acte

 

 

 




DECIZIA CSM - Un nou lider pentru INM
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au ales ieri noua conducere a Institutului Naţional al Magistraturii (INM). Pentru postul de director general al INM au candidat trei persoane şi a fost ales judecătorul Constantin Brânzan, de la instanţa supremă. Diana Ungureanu, magistrat din Argeş, a fost aleasă în funcţia de adjunct al INM. Posturile rămăseseră vacante după încetarea mandatelor lui Mihai Selegean şi, respectiv, Lavinia Lefterache. (V.F.)


TIMIŞOARA - Tumoare-gigant pe rinichi, operată
Medicii de la Spitalul Judeţean din Timişoara au operat cu succes o tumoare gigant ce cântărea patru kilograme şi jumătate, apărută pe un rinichi al unei paciente a cărei viaţă era în pericol. Pacienta în vârstă de 63 de ani se află în continuare sub supraveghere medicală, dar se simte foarte bine. Cancerul renal se manifestă printr-o tumoră cu creştere lentă, care are nevoie de mulţi ani pentru a evolua până la asemenea dimensiuni.


CONTRACT CADRU - Reţete compensate de la spital
Noul contract cadru privind acordarea serviciilor medicale va intra în vigoare de la 1 aprilie 2008, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Una dintre cele mai importante prevederi se referă la obligativitatea spitalelor de a elibera pacienţilor externaţi reţete compensate. Până acum pacienţii externaţi erau nevoiţi să se prezinte la medicul de familie pentru prescrierea reţetei compensate. (Steluţa Indrei)


PROTEST - Feroviarii fac grevă după Summit
Sindicaliştii de la Federaţia Naţională Mişcare Comercial (FNMC) vor organiza la data de 26 martie un miting în faţa Ministerului Transporturilor, după care se vor deplasa la Guvernul României, unde vor depune o petiţie. "Am primit aprobare de la primarul Capitalei pentru miting şi pentru marş în ziua de 26 martie. Dacă nici cu această ocazie nu se va soluţiona problema cu majorarea salarială, după Summit vom organiza grevă", a declarat ieri Gheorghe Popa, preşedintele FNMC. Conform feroviarilor, mitingul nu va afecta circulaţia trenurilor. (Elena Stan)


ÎNVĂŢĂMĂNT - Paralelă între România şi Egipt
O inedită comparaţie între problematica învăţământului preuniversitar din România şi cel din Egipt a fost realizată ieri de doamna Hayam El-Gamal cu ocazia prezentării tezei de doctorat cu titlul "Perfecţionarea managementului în sistemul de învăţământ din R.A. Egipt". Autoarea tezei a citit lucrarea în sala "Robert Schuman" din cadrul ASE în prezenţa unui numeros public şi a mai multor ambasadori ai unor ţări arabe. Doamna Hayam este soţia lui Abdallah Mobasher, personaj care a pigmentat cu prestaţiile sale atâtea ediţii ale emisiunii "Folclorul contraatacă" la Antena 1.


SCĂDERE - Bursa de Valori a pierdut 7%
Bursa de Valori Bucureşti a pierdut ieri 7%, urmând contextul internaţional. Indicele BET-C, care măsoară media companiilor listate la BVB, a scăzut cu 6,72%, în vreme ce indicele BET, care calculează cele mai importante companii, a pierdut 7,29%. Societatea Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră a pierdut 14,84%, urmată de Policolor – cu 14,58%, Alumil – cu 12,93%. Într-o singură şedinţă bursa a pierdut 1,33 miliarde de euro în capitalizare. Şi Bursa de la Paris a scăzut, indicele CAC 40 pierzând 1,42%, în vreme ce indicele DAX, al Bursei din Frankfurt a pierdut 0,61%. (D.I.)


DACIA - Angajaţii intră luni în grevă generală
Sindicaliştii de la Automobile Dacia au hotărât ca la 24 martie, începând cu ora 7:00, să declanşeze greva generală pe perioadă nedeterminată, după ce ieri la negocierile cu patronatul nu s-a ajuns la nici o înţelegere. S-a ajuns la această situaţie după ce liderii SAD au vrut să reînnoiască contractul colectiv de muncă pe 2008, care a expirat la data de 28 februarie, şi au cerut o listă cu 14 revendicări, cea mai importantă fiind mărirea salarială cu 550 lei. Administraţia Dacia a oferit o mărire salarială de 118 lei, refuzată de la început de sindicalişti. (Elly Cîrstea)


CONDAMNARE - Trei ani de închisoare pentru Mischie
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi fost preşedinte al PSD Gorj, actual lider al PNG Gorj, Nicolae Mischie (foto), a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Sentinţa dată de Judecătoria Deva vizează un dosar în care Mischie a fost cercetat pentru felul în care şi-a adus în ţară două autoturisme pe firma sa şi a soţiei sale. (Gabriela Mladin)

×
Subiecte în articol: observator