x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Magda Colgiu    |    25 Mar 2008   •   00:00
România în cinci minute

O fregată italiană participantă la Operaţia "Active Endeavour" (OAE) a ancorat ieri-dimineaţă în Portul Constanţa pentru cinci zile, la bordul navei fiind invitaţi, la 26 martie – "Ziua distinşilor vizitatori" – preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu
CONSTANŢA. O fregată italiană participantă la Operaţia "Active Endeavour" (OAE) a ancorat ieri-dimineaţă în Portul Constanţa pentru cinci zile, la bordul navei fiind invitaţi, la 26 martie – "Ziua distinşilor vizitatori" – preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu. Fregata ITS "Euro" va rămâne în Portul Constanţa până vineri, în cadrul unei activităţi de diplomaţie desfăşurată pentru Summit-ul NATO. (Emilia Sava)


22:30 - Furtuni

PLOIEŞTI. Cinci maşini au fost avariate aseară în centrul Plo­ieş­tiului în urma unei furtuni violente, care a doborât patru copaci.

CFR. Calea ferată Piteşti-Bu­cu­reşti a fost blocată aseară o ju­mă­tate de oră din cauza unui stâlp pră-bu­şit peste linii din cauza furtunii.

 

22:35 - Excelenţă

PREMIU. Actorul Radu Beligan a primit aseară la Teatrul Odeon premiul de excelenţă al Radio România Cultural (RRC) pentru “profesio­nalism, distincţie şi consecvenţă” într-o viaţă “cât o operă”, în cadrul celei de-a opta ediţii a Premiilor RRC.

 

INSTANŢĂ. Tribunalul Bucureşti a repus ieri pe rol dosarul în care moştenitorii lui Nicu Ceauşescu solicită instanţei obligarea Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) să restituie mai multe bunuri ce i-au fost confiscate acestuia în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.

 

CORUPŢIE IAŞI: Unii mai merg şi la închisoare

Inspectorul Florin Popa, de la Direcţia de Administrare a Patri­mo­­niului Public şi Privat (DAPPP) din Primăria Iaşi, acuzat că a luat 100 de milioane de lei mită pentru a facilita un schimb de locuinţe, a fost condamnat ieri de Tribunalul Iaşi la trei ani şi zece luni de în­chi­soa­re cu executare. Decizia i-a luat prin surprindere pe avocaţii func­ţio­­narului, care au sperat ca Florin Popa să primească o pedeapsă cu sus­pendare, transmite corespondentul Mediafax. Ei vor ataca verdictul cu apel. Florin Popa a fost prins în flagrant delict la sfârşitul lunii sep­tembrie a anului trecut.



BUCUREŞTI - Profa "bătăuşă" a rămas fără job
Unei profesoare de la Şcoala 162 din Bucureşti i-a fost desfăcut contractul de muncă după ce a fost reclamată la poliţie că a lovit o elevă în timpul orelor de curs. Decizia luată de inspectorul şcolar general al municipiului Bucureşti, Stelian Fedorca, ar trebui să intre în vigoare începând cu data de 25 martie şi este o premieră în învăţământul bucureştean. Profesoara are la dispoziţie două săptămâni să conteste decizia. (Alina Gavrilă)


SINUCIDERE - Un gardian de la Jilava, găsit mort
Un agent de la închisoarea Jilava a fost găsit mort ieri-dimineaţă în sala specială în care personalul îşi încarcă armele înainte de intrarea în tură, primele indicii arătând că bărbatul, în vârstă de 37 de ani, s-a sinucis. Agentul lucra în Penitenciarul Jilava din anul 2000. Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Alina Georgescu, a declarat că, la aproape 12 ore de la incident, anchetatorii nu găsiseră încă vreun bilet care să explice gestul sinucigaş.


TIMIŞ - Cartuşe în mobilă adusă din Germania
Un patron din Timişoara, care a achiziţionat din Germania, la mâna a doua, o piesă de mobilier pentru firma sa, s-a trezit cu peste 300 de cartuşe în sertarul servantei, transmite Rompres. Bărbatul a cumpărat mobila în urmă cu un an, dar sertarele servantei erau închise şi nici nu a încercat să le deschidă, până înainte de sărbătorile pascale catolice, când a vrut să reamenajeze o încăpere.


OLT - Lapte expirat distribuit în şcoli
Prefectul judeţului Olt, Ştefan Nicolae, a solicitat ieri verificarea tuturor stocurilor de lapte pentru preşcolari şi elevi, după ce au fost găsite în două şcoli din Slatina câteva sute de cutii cu acest produs având termenul de valabilitate expirat, transmite Rompres. Prefectul a explicat că laptele expirat a fost distribuit în baxuri în care se aflau şi cutii cu termen de valabilitate ce va expira peste trei luni. "E ciudat cum în baxurile conţinând cutiile cu lapte jumătate din produse aveau termenul expirat şi jumătate erau corespunzătoare, mai ales că sunt loturi diferite" – a afirmat prefectul.


COVASNA - Patron muşcat de gât de un interlop
Proprietarul unui club din municipiul Sfântu Gheorghe a depus o plângere la poliţie împotriva lui Gergik Mihai, cunoscut în lumea interlopă ca "Ninja Misi", pe motiv că în urmă cu trei zile acesta l-ar fi agresat. Gheorghe Iliescu spune că bărbatul a intrat în discotecă, deşi avea interdicţie în urma unor altercaţii anterioare, l-a luat în braţe pentru a-l "saluta călduros" şi l-a muşcat de gât. Potrivit părţii vătămate, scenele s-au desfăşurat în prezenţa poliţiştilor, care nu au intervenit. Şeful Poliţiei Sfântu Gheorghe, comisarul Corneliu Câmpeanu, neagă că poliţiştii ar fi asistat pasiv la cele întâmplate.


OMORUL DIN BERCENI - Suspectul, cercetat în stare de libertate
Agresorul bărbatului care a murit duminică în cartierul Berceni este cercetat în stare de libertate, după ce Parchetul Tribunalului Bucureşti i-a interzis să părăsească localitatea, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan. Surse din rândul anchetatorilor au declarat că victima – N. Mihail, este din Bucureşti, bărbatul fiind cunoscut sub numele de "Cubu’", şi ar fi făcut parte din grupul cunoscut sub denumirea de grupul "Sportivilor". Aceleaşi surse au precizat că agresiunea nu are legătură cu disputele între grupările de cartier.


BRĂILA - Deţinut dat în urmărire naţională
Un deţinut din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Brăila, eliberat 24 de ore pentru bună purtate, nu a revenit în penitenciar după învoire şi a fost dat în urmărire naţională. Daniel Stan, 40 de ani, condamnat la patru ani închisoare pentru furt calificat, nu a creat probleme pe perioada detenţiei şi a fost selecţionat să desfăşoare activităţi productive, fiind folosit la popota unităţii. Echipe de poliţişti şi jandarmi acţionau ieri în diferite zone ale oraşului pentru prinderea şi încarcerarea fugarului.


GALAŢI - Casă pentru eroul din Afganistan
Familia militarului Ionuţ Cosmin Sandu (foto), ucis în Afganistan, va primi un apartament cu două camere din partea Consiliului Local Galaţi. "Ionuţ Cosmin Sandu a dorit un singur lucru: să facă rost de bani pentru o casă. Voi face propunerea Consiliului Local, dar nu cred că vor fi probleme cu aprobarea. Voi propune să-l facem şi cetăţean de onoare, la solicitarea Societăţii Jurnaliştilor Dunărea de Jos. Sigur, nu putem suplini durerea familiei", a declarat ieri primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae. (Daniel Mihalaşcu)

×
Subiecte în articol: observator