x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sectoarele Capitalei, obligate să asigure peste 235.000 de tone de deşeuri pentru instalaţia termică de valorificare

Sectoarele Capitalei, obligate să asigure peste 235.000 de tone de deşeuri pentru instalaţia termică de valorificare

27 Aug 2019   •   15:04
Sectoarele Capitalei, obligate să asigure peste 235.000 de tone de deşeuri pentru instalaţia termică de valorificare
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Consiliul General a adoptat, în şedinţa de marţi, un proiect care prevede că se aprobă Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti, potrivit căruia sectoarele Capitalei trebuie să asigure minimum 235.000 tone de deşeuri reziduale pe an pentru instalaţia de incinerare cu valorificare energetică.

Sectoarele vor trebui să furnizeze următoarele cantităţi anuale: Sectorul 1 - 28.130 tone, Sectorul 2 - 43.093 tone, Sectorul 3 - 48.092 tone, Sectorul 4 - 35.913 tone, Sectorul 5 - 33.885 tone, Sectorul 6 - 45.886 tone.

Aceste cantităţi trebuie avute în vedere de către primăriile de sector la elaborarea documentaţiilor de atribuire pentru serviciile de colectare separată şi de transport al deşeurilor, prevede Master Planul.

În document se menţionează atribuirea viitoarelor contracte de delegare a activităţii de colectare şi transport în toate sectoarele Bucureştiului începând cu cel târziu anul 2020, care să prevadă colectarea separată a deşeurilor reciclabile.

Master Planul face referire la o instalaţie de tratare termică cu valorificare energetică cu o capacitate de 235.000 de tone/an, în operare în anul 2023. La estimarea capacităţii instalaţiei în etapa realizării studiului de fezabilitate se va lua în considerare şi cantitatea de deşeuri reziduale colectate pe teritoriul judeţului Ilfov.

În document se arată că, din cantitatea totală de 1.033.874 tone de deşeuri estimată a fi fost generată în anul 2016, circa 15% a fost reciclată, circa 10% a fost valorificată energetic (co-incinerată în fabrici de ciment), iar cantitatea depozitată a fost de circa 756.400 tone.

"Dacă noi vom aproba acest Master Plan, se prevede acolo că România va aduce în ţară tehnologie de incinerare de deşeuri la nişte capacităţi supradimensionate, de care nu avem nevoie, cu alte cuvinte scrie acolo că, dacă vom aduce acest incinerator, care, de fapt, reprezintă tehnologie depăşită, pentru că e poluantă, noi ne obligăm să ardem o cantitate de deşeuri pe care nu o producem (...). Vom fi obligaţi să importăm deşeuri din alte ţări", a declarat consilierul general liberal Ciprian Ciucu.

Consilierul general social-democrat Honorius Circa l-a întrebat pe Ciucu de unde ştie că e nevoie de mai mult sau mai puţin gunoi.

"Ceea ce e tehnologie cumva perimată noi o luăm ca mare investiţie a oraşului nostru", a declarat şi consilierul general al USR Alexandru Gâdiuţă.

Primarul general, Gabriela Firea, a afirmat că nu este vorba despre un incinerator care va dăuna vieţii oamenilor şi mediului înconjurător, ci despre o staţie de eficienţă energetică, cum există în principalele capitale europene şi care nu poluează.

Ea a menţionat că normative europene limitează existenţa gropilor gunoi.

"La groapa de gunoi trebuie să ajungă doar ce nu se poate valorifica energetic ca deşeu (...). Pentru noi, principiul colectării selective trebuie să devină lege (...). Astăzi facem acest pas important, fără de care nu putem accesa cele 180 de milioane de euro fonduri nerambursabile europene necesare valorificării şi tratării energetice şi eficiente a deşeurilor", a adăugat Firea. AGERPRES

×