Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” a câștigat, cu aplicația Coronavirus COVID-19 România, concursul de proiecte inițiat recent de Ministerul Educaţiei, anunță Ministerului Apărării Naționale (MApN).
Aplicația Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile. În plus, proiectul cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, dar și detalii relevante ale fiecărui caz în parte.
„Principalii beneficiari ai aplicației sunt membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale, experți care vor beneficia de avantajele identificării rapide a contacților celor infectați cu COVID-19, ceea ce va conduce la facilitarea realizării anchetelor epidemiologice. În consecință, acest fapt va genera operaționalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare și transmitere, în timp real, a informațiilor relevante pentru fiecare cetățean)”, conform MApN.
De asemenea, Serviciile de Ambulanță și SMURD, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență, dar și consiliile județene vor putea gestiona judicios atât paturile din spitale, cât și resursele alocate acestora, fapt ce fundamentează luarea unor decizii manageriale la nivel instituțional și al autorităților publice locale și centrale, decizii adaptate realității situațiilor epidemice locale, regionale și naționale.
Managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluțiilor propuse, prin sprijinul pe care aplicația îl oferă în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecție și, implicit, în bugetarea activităților specifice contextului pandemic.
Coronavirus COVID-19 România se adresează și cetățenilor care vor fi avertizați, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Astfel, utilizatorul aplicației mobile poate părăsi zona respectivă pentru a evita contaminarea, având în vedere faptul că infectarea nu se face instantaneu.
Finanțarea și bugetul – în valoare maximă de 500.000 lei – se vor asigura prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, iar durata de realizare a Proiectului „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate” este de 12 luni.