x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SRI reproşează Asociaţiei Magistraţilor că aduce acuzaţii fără temei

SRI reproşează Asociaţiei Magistraţilor că aduce acuzaţii fără temei

29 Mai 2009   •   00:00

Referitor la comunicatul de presă şi declaraţiile recente ale conducerii Asociaţiei Magistraţilor din România, Biroul de presă al SRI este împuternicit să comunice următoarele:



•    Este regretabil faptul că o acţiune oficială a instituţiei noastre, desfăşurată în plan local, a fost interpretată, după mai mult de două săptămâni, într-un mod tendenţios şi în totală neconcordanţă cu realitatea, ca o încercare de „intimidare a judecătorilor şi justiţiei ca putere în stat”.
•    Urmare a  mesajelor publice ale AMR referitoare la existenţa unor „încercări de discreditare şi presiuni” asupra justiţiei în România, Direcţia Judeţeană Neamţ a SRI a efectuat un demers oficial (în conformitate cu dispoziţiile art. 9 din Legea 14/1992 şi art. 17 din Legea 51/1991) pentru clarificarea aspectelor semnalate de Asociaţie care ar afecta starea de legalitate şi principiul separaţiei puterilor în stat. Acestea reprezintă valori constituţionale fundamentale pe care SRI, potrivit legii, este obligat să le apere.
•    Protejarea justiţiei, inclusiv prin verificarea informaţiilor legate de posibila afectare a independenţei sale, intră şi în atribuţiile instituţiei noastre, care, în cazul dat, au fost exercitate cu profesionalism şi transparenţă.
•    Apreciem că o atitudine deontologică adecvată a conducerii AMR ar fi impus consultarea oficială a instituţiei noastre anterior lansării într-un registru speculativ a unor acuzaţii publice lipsite de orice fundament, care încearcă de fapt, în actualul context, atragerea Serviciului într-o polemică pe tema situaţiei justiţiei din România.
•    Buna funcţionare a sistemului judiciar reprezintă o condiţie sine qua non a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale în ţara noastră. în acest sens, Serviciul Român de Informaţii va acţiona în continuare, în limitele competenţelor şi obligaţiilor legale, pentru prevenirea ingerinţelor în actul de justiţie, protejarea ordinii constituţionale şi a statului de drept.
•    Instituţia noastră îşi exprimă în continuare disponibilitatea de a sprijini conducerea AMR în clarificarea oricăror nelămuriri generate de această situaţie.

×
Subiecte în articol: observator