x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

21 Mai 2009   •   00:00

21 mai 2009



CIREŞI JAPONEZI LA MUZEUL SATULUI
Prinţul Akishino, al doilea fiu al împăratului Japoniei, şi soţia sa, prinţesa Kiko, au vizitat miercuri, în cea de-a doua zi a şederii în România, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, unde au participat la ceremonia de plantare a doi cireşi japonezi. Într-un scurt discurs înaintea evenimentului, Theodor Paleologu, ministrul Culturii şi-a exprimat speranţa ca mandatul său să fie suficient de lung încât să vadă cireşii înfloriţi în calitate de ministru. Alteţele imperiale au asistat şi la un recital al naistului Nicolae Voiculeţ. Prinţul Akishino s-a arătat foarte interesat de acest instrument, încercând chiar să sufle în el. (Cătălin Pruteanu)

ŞPAGĂ 1.000 DE EURO

Un funcţionar la Serviciul Inspecţie Control Construcţii din Primăria Sectorului 4 a fost prins în flagrant astăzi de procurorii Parchetului Capitalei, când primea 1.000 de euro mită pentru a amâna demolarea unei construcţii ilegale şi a interveni în cazul prelungirii unui contract de închiriere. În acest dosar este anchetat şi un al doilea funcţionar, al aceleiaşi instituţii, pentru complicitate la infracţiunile de trafic de influenţă şi luare de mită. Funcţionarul a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de luare de mită şi trafic de influenţă.

PROCES SUSPENDAT

Procesul în care Paul Păcuraru, fost ministru al Muncii, şi Ilie Morega, membru AGA la firmele complexului Energetic Rovinari, sunt judecaţi pentru corupţie a fost suspendat. Ieri, avocaţii au invocat o excepţie de neconstituţionalitate a OUG 134/2005 pentru modificarea şi completarea OUG 43/2002 privind organizarea şi funcţionarea DNA, iar instanţa supremă a dispus suspendarea procesului şi trimiterea dosarului la Curtea Constituţională.

SALARIUL MINIM
Guvernul nu exclude eventuala majorare a salariului minim, discuţii pe acest subiect urmând să aibă loc după analiza rezultatelor economice din primul semestru. Declaraţia a fost făcută ieri de premierul Emil Boc, după ce a participat la discuţiile de la Ministerul Muncii, pe tema legii unice de salarizare. El a arătat că legea va fi aplicată la nivelul tuturor agenţiilor şi structurilor guvernamentale, indiferent de modul de finanţare.

AMENZI CONVERTITE
Persoanele care au primit amenzi contravenţionale dar refuză să le plătească ar putea fi obligate să presteze muncă în folosul comunităţii ca echivalent, au decis ieri senatorii. Astfel, instanţa poate decide transformarea amenzii contravenţionale în ore de muncă în folosul comunităţii, fără să mai fie nevoie de acordul contravenientului, cum prevede actualmente legislaţia. Numărul maxim de ore la care poate fi obligat contravenientul este de 50 de ore, respectiv 25 de ore în cazul minorului peste 16 ani. (A. Nine)

DE LA VAMĂ LA BULĂU
O întreagă tură de casieri de la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu a fost reţinută pentru 24 de ore în urma unui control făcut de procurori şi de reprezentanţii Poliţiei Economice din cadrul IJP Giurgiu. Ieri, la orele 18:00, la schimbarea turelor, poliţiştii au descoperit aproximativ 8.000 de euro, neînregistraţi în acte, asupra a opt salariaţi ai serviciului de taxe din cadrul Administraţiei Naţionale a Drumurilor. (V. Arcanu)

WWW, ÎN ROMĂNIA
World Wide Web Consortium, organizaţia mondială care se ocupă de crearea standardelor, tehnologiilor şi ghidurilor de funcţionare Web, a prezentat în premieră pentru România proiectul pentru standardizarea Xquery. Beneficiile limbajului de programare pentru XML, formatul de manipulare a datelor pe Internet, au fost prezentate în ţara noastră ca urmare a creşterii numărului utilizatorilor de Internet.

OBIECTE DISPĂRUTE
Mai multe obiecte de patrimoniu aparţinând Muzeului Naţional de Istorie, care s-au aflat în ultimii ani în custodia Brigăzii Speciale de Jandarmi "Vlad Ţepeş", au fost deteriorate sau au dispărut. Ieri, Parchetul Militar a fost sesizat în legătură cu acest caz. Colonelul Gheorghe Rizea, comandantul unităţii, a dispus la preluarea noii funcţii predarea obiectelor de patrimoniu aflate în deţinerea unităţii la instituţiile abilitate. (M.R.)

IT SCADE CU 10%

Industria IT din România va înregistra o scădere de 10% în acest an. Tendinţa negativă s-a manifestat deja din primul trimestru, a declarat ieri preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, Liviu Dan Drăgan. Piaţa IT din România, din care sunt excluse segmentele hardware şi software, a atins anul trecut 900 milioane de euro.

GAZE MAI IEFTINE
Preţul gazelor naturale va scădea cu 5% de la 1 iulie, a declarat premierul Emil Boc după încheierea şedinţei de Guvern. Boc a mai spus că practic scăderea este de 8%, dacă se adaugă şi ieftinirea cu 3% aplicată de la 1 mai. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a precizat că preţul gazelor ar putea scădea cu 30% în acest an. (D. I.)

PRIMA LOCUINŢĂ
Guvernul a aprobat programul "Prima casă" prin care statul garantează 80% din valoarea creditelor ipotecare. Valoarea creditului nu trebuie să depăşească 60.000 de euro. Pot beneficia de acest program persoanele fizice, în special familiile tinere, care nu au luat până acum un credit ipotecar şi care nu au avut niciodată o casă. Programul va fi operaţional în maximum 60 de zile. (F. Zăinescu)

ZIUA OLTENILOR
Astăzi, de la ora 11:00, Muzeul Satului organizează Ziua Oltenilor, eveniment dedicat renumitului meşter popular Niţu Constantin, ţesător şi colecţionar din comuna Poboru, judeţul Olt, care împlineşte 65 de ani. Programul va cuprinde şi un moment folcloric, o expoziţie inedită de costume populare olteneşti şi degustări de produse din gastronomia tradiţională oltenească. (C. Pruteanu)

×
Subiecte în articol: observator