x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

25 Iun 2010   •   00:00

25 iunie 2010

EVACUĂRI DIN CAUZA INUNDAŢIILOR
Numărul judeţelor afectate de inundaţii şi ploi a scăzut la zece, în cursul nopţii de miercuri spre joi, sute de persoane fiind, în continuare, evacuate din locuinţe sau gospodării, dintre care cele mai multe în judeţul Arad, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Judeţele afectate în continuare de inundaţii sunt Alba, Arad, Botoşani, Cluj, Dolj, Iaşi, Neamţ, Sălaj, Suceava şi Vrancea, unde mai sunt evacuate 147 de persoane, potrivit situaţiei la nivel naţional până joi, la ora 9:00. Cele mai multe persoane evacuate sunt în judeţul Arad (118), urmat de Botoşani (24) şi Cluj (cinci). În total sunt inundate 1.726 de gospodării şi locuinţe, 2.829 de hectare de teren agricol, 2.079 de hectare de păşuni, fâneţe şi păduri, 34,2 kilometri de drumuri judeţene, 81 de kilometri de drumuri comunale, 88 de poduri şi podeţe, iar 753 fântâni sunt colmatate.

REGIONALIZARE, DUPĂ 2013
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat ieri că România ar putea fi reîmpărţită în alte regiuni de dezvoltare după 2013. "Din punctul de vedere al ministerului nostru, considerăm că demersurile pentru o reîmpărţire pot începe de pe acum, dar pentru perioada 2007-2013 nu putem face acest lucru. Dar, asta nu înseamnă că după 2013 nu putem face o altă reîmpărţire", a arătat Udrea. În prezent, România este împărţită în nouă regiuni de dezvoltare, denumite după poziţia geografică, respectiv Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru, Bucureşti şi Ilfov. La începutul acestui an, o iniţiativă legislativă a parlamentarilor UDMR, prin care se propuneau organizarea a cinci macroregiuni şi înfiinţarea a 16 regiuni de dezvoltare, printre care şi cea care cuprinde judeţele Covasna - Harghita - Mureş, a fost adoptată tacit de Senat.

TÂRG DE SF. PETRU LA MUZEUL SATULUI
Meşteşuguri şi obiceiuri populare vor fi prezentate, prin expoziţii, demonstraţii, ateliere interactive şi spectacole, la Târgul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, care va avea loc de astăzi până duminică la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală. Vizitatorii vor avea parte de ateliere interactive de olărit, ţesut şi încondeiat ouă şi de momente speciale de folclor susţinute de ansamblurile Cununa grâului al şcolii generale din Hărţăgani, judeţul Hunedoara, care va prezenta obiceiuri specifice verii,
Izvoraşul din Teleorman, cu obiceiul Drăgaica, Căluşu din Oporelu, judeţul Olt, Creveniceanca din Crevenciu, judeţul Teleorman, cu dansul "Brâul pe colnic".
Deschiderea evenimentului va avea loc astăzi, la ora 12:00.

OPRESCU, AUDIAT ÎN CAZUL DIACONESCU
Primarul general, Sorin Oprescu, s-a prezentat ieri la sediul DNA, unde a fost convocat de anchetatori pentru a da o declaraţie de martor în dosarul lui Dan Diaconescu. La intrarea în sediul DNA, Oprescu a arătat că nu ştie precis despre ce este vorba, precizând doar că înţelege că trebuie să dea o declaraţie de martor în dosarul în care patronul OTV Dan Diaconescu este cercetat pentru şantaj. La ieşirea de la DNA, Oprescu a spus că nu a fost niciodată şantajat de presă şi că nu i s-au cerut niciodată bani. Tribunalul Bucureşti judecă astăzi contestaţia lui Dan Diaconescu şi Dorel Pârv la decizia de arestare preventivă pentru 29 de zile. (M.A.C.)

×
Subiecte în articol: observator