Statele Unite ale Americii ar putea să plaseze echipament greu militar în ţările de la frontiera de est a NATO care să însoţească efective de 5.000 de militari. Informaţia prezentată de New York Times este susţinută de declaraţiile unor oficiali americani care menţionează că la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor Apărării din NATO din această lună va fi luată o decizie fermă în acest sens.
Conform informaţiilor jurnaliştilor americani, în Letonia, Lituania şi Estonia vor fi staţionate tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei şi alte echipamente de mărimea unei companii de 150 militari, iar în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, în echivalentul forţei unui batalion - câte 750 de militari. Planul aparţine Pentagonului şi este supus aprobării Ministerului american al Apărării şi Casei Albe. În cazul unui răspuns favorabil, ar fi pentru prima dată când SUA vor transfera asemenea arme pe teritoriul unor ţări din noul val NATO - aflate multă vreme în spatele cortinei de fier.
Schimbare de politică
Până acum, pentru a nu provoca Rusia, politica NATO a fost de a evita staţionarea de trupe permanente în fostele ţări membre ale Pactului de la Varşovia. Tomasz Siemoniak, ministrul polonez al Apărării, a discutat problema luna trecută la Pentagon – scrie The Guardian. Fostul comandant suprem al NATO, amiralul James Stavridis, spune că decizia marchează „o schimbare semnificativă a strategiei” în contextul plângerilor statelor est-europene cu privire la garanţiile evazive de securitate oferite de statele occidentale pe fondul conflictului din Ucraina. „Măsura asigură un nivel rezonabil de securitate pentru aliaţii noştri preocupaţi. Nimic nu se compară cu a avea trupe la sol”, a afirmat amiralul american.
Un sondaj de opinie realizat săptămâ¬na trecută arată că cetăţenii Europei occidentale nu ar fi de acord cu o acţiune militară împotriva Rusiei, în cazul în care Kremlinul ar ataca un aliat din Europa de Est. Cea mai mare opoziţie se întâlneşte în Germania