x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tîlvăr: Vrem să asigurăm tehnica performantă de care profesioniștii Marinei Militare au nevoie

Tîlvăr: Vrem să asigurăm tehnica performantă de care profesioniștii Marinei Militare au nevoie

de Redacția Jurnalul    |    15 Aug 2024   •   14:45
Tîlvăr: Vrem să asigurăm tehnica performantă de care profesioniștii Marinei Militare au nevoie
Sursa foto: Hepta

Transformarea Mării Negre dintr-un spațiu al cooperării într-o zonă de conflict, ca urmare a acțiunilor agresive ale Rusiei a impus regândirea și adaptarea posturii de securitate navală a României, spune ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care le-a mulțumit marinarilor care asigură prezența pe mare.

Angel Tîlvăr spune că „este cu adevărat un privilegiu să fiu prezent la sărbătoarea tradițională a marinarilor români”.

„Într-o zi cu asemenea semnificații, suntem datori să onorăm memoria tuturor celor care au pus Țara mai presus de orice, cei care au fost dispuși să-și sacrifice propria viață pentru ca noi să ne putem bucura astăzi, în pace și liniște, de libertatea, independența și suveranitatea la care ei au visat. Eroilor marinari care au căzut la datorie în războaie ori în teatrele de operații, în misiunile asumate în ultimele decenii, precum și tuturor eroilor Armatei României le aducem un respectuos omagiu”, spune Angel Tîlvăr, la ceremonia organizată la Constanța.

Acesta a precizat că rolul Forțelor Navale este esențial în arhitectura de securitate națională, în context aliat și european, mai ales în actualul mediu de securitate, afectat de războiul dus de rusia împotriva Ucrainei.

„Anul acesta am reușit să operaționalizăm, împreună cu Bulgaria și Turcia, Grupul operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră. Este o realizare însemnată în domeniul securității la Marea Neagră, principalul scop fiind acela de a menține siguranța traficului maritim prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum și prin operații conexe de căutare - salvare pe mare. Transformarea Mării Negre dintr-un spațiu al cooperării într-o zonă de conflict, ca urmare a acțiunilor agresive ale Federației Ruse, a impus regândirea și adaptarea posturii noastre de securitate navală. În acest context, mulțumesc tuturor marinarilor noștri militari, care asigură prezența continuă cu nave și alte capabilități militare în zonele de responsabilitate de pe mare și de la Dunăre”, mai spune ministrul Apărării.

Angel Tîlvăr a mai spus că toată lumea este de acord că valoarea cea mai de preț a Forțelor Navale este, ca și a întregii armate, resursa umană.

„De aceea acordăm maximă prioritate îmbunătățirii condițiilor de muncă și de trai ale militarilor români. Prin programele majore de înzestrare demarate la nivelul ministerului, dorim să asigurăm tehnica performantă de care profesioniștii Marinei Militare au nevoie pentru îndeplinirea misiunilor la standarde ridicate. Amintesc aici programele de achiziții de sisteme mobile de lansare rachete anti-navă, elicoptere echipate cu capabilități de luptă la suprafață și cele două vânătoare de mine din clasa Sandown. Acest ultim program a asigurat intrarea în dotarea Forțelor Navale a primei nave de luptă, după aproximativ 20 de ani, vânătorul de mine „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, prezent la această ceremonie. În acest an, urmează să ajungă în țară și cea de-a doua navă din această categorie”, potrivit ministrului Tîlvăr.

Ministrul Apărării i-a felicitat pe toți cei care servesc țara în rândurile Forțelor Navale Române din postura de militari activi sau ca personal civil. Un gând special a fost transmis și marinarilor militari de toate gradele aflați în rezervă sau în retragere și care continuă să fie alături, împărtășind experiența lor.

„Vă urez sănătate și multe realizări tuturor, alături de familiile dumneavoastră, în această zi importantă, în care prăznuim Adormirea Sfântei Fecioare Maria, ocrotitoarea Marinei Române! Bun cart înainte! La mulți ani!”, le-a urat ministrul Apărării marinarilor militari și civili.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: apărare dunăre marinari tilvar