RADET Bucureşti este în situaţia de a închide funcţionarea a 13 centrale proprii, care deservesc 37.000 de utilizatori, se arată în planul de administrare al RADET Bucureşti, cuprins într-un proiect de hotărâre ce ar putea fi adoptat în şedinţa Consiliului General de luni.
"Întrucât nu există materiale care să asigure buna funcţionare, regia este în situaţia de a închide funcţionarea a 13 centrale proprii, care deservesc 37.000 de utilizatori, iar în continuare, pe măsură ce apar avarii, RADET Bucureşti va proceda la închiderea tronsoanelor de furnizare afectate, pentru a evita pierderile şi, nu în ultimul rând, producerea de evenimente în exploatare", se precizează în planul de administrare.
Potrivit documentului, datoriile înregistrate de RADET Bucureşti către Electrocentrale Bucureşti şi către furnizorii de materii prime şi materiale, coroborate cu poprirea în cuantum de 100% a conturilor regiei, au dus la imposibilitatea aprovizionării cu materiale şi servicii necesare pentru exploatarea în siguranţă a instalaţiilor de producere, transport şi distribuţie a energiei termice, asigurarea continuităţii serviciului de furnizare a energiei termice către clienţi, intervenţia operativă cu personal de specialitate, materiale şi utilaje necesare pentru remedierea avariilor apărute accidental, în special din cauza vechimii conductelor.
"Subalocarea financiară are consecinţe dintre cele mai grave privind continuitatea funcţionării sistemului public de alimentare cu energie termică a populaţiei din Municipiul Bucureşti, produce dificultăţi majore în relaţia cu principalii furnizori, determinând suspendarea relaţiilor comerciale cu aceştia, blocarea activităţii regiei şi, nu în ultimul rând, dificultăţi economice în lanţ la Electrocentrale Bucureşti şi la ceilalţi producători de energie termică, furnizori de gaze, de energie electrică, apă, etc", se arată în plan.
Potrivit acestuia, incapacitatea de plată în care se află RADET poate conduce la încetarea activităţii, fapt ce poate provoca catastrofe pentru populaţie.
"Începând cu 2014, Electrocentrale Bucureşti a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucureşti, iar pe contul tip escrow poprirea a fost în mod constant cuprinsă între 50% şi 100%. La data prezentei, RADET Bucureşti a acumulat datorii importante către terţi, inclusiv instituţiile statului, bugetul de stat şi bugetele locale, înregistrând, în afară de Electrocentrale Bucureşti, datorii în sumă de aproximativ 130.000.000 de lei", relevă sursa citată.
Planul de administrare al RADET Bucureşti a fost elaborat de consiliul de administraţie al instituţiei.
"Strategia de administrare îşi propune să îmbine în mod eficient managementul tehnic cu acela financiar şi comercial, în scopul asigurării viabilităţii şi profitabilităţii societăţii", menţionează planul.
Strategia de administrare are următoarele obiective: transformarea regiei în societate comercială, o nouă viziune şi fundamentarea noului design al sistemului centralizat de alimentare cu energie termică, creşterea sustenabilă a viabilităţii tehnice a sistemului centralizat şi eficacităţii operaţionale a noii societăţi, trecerea la funcţionarea în condiţii de eficienţă economică, în consens cu condiţiile şi asumările CGMB şi aşteptările consumatorilor.
Documentul va viza îmbunătăţirea modelului de management al regiei.
"Performanţa operaţională a RADET Bucureşti poate fi atinsă prin: implementarea programelor de investiţii, realizarea şi planificarea mentenanţei la infrastructură, planificare şi urmărire bugetară la nivel detaliat, optimizare fluxuri şi procese, motivarea adecvată a personalului, recunoaşterea performanţei", relevă sursa citată.
În ceea ce priveşte performanţa financiară a RADET Bucureşti vor fi avute în vedere, printre altele, revizuirea politicii de tarife şi diversificarea surselor de finanţare a investiţiilor.