x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noi vouchere pentru români! Cine sunt beneficiarii

Noi vouchere pentru români! Cine sunt beneficiarii

de Redacția Jurnalul    |    03 Dec 2022   •   10:20
Noi vouchere pentru români! Cine sunt beneficiarii

Guvernul intenționează să acorde noi vouchere pentru o anumită categorie de români. Potrivit Antena3CNN, actul normativ se află deja pe masa senatorilor.

Persoanele care au domiciliul în România vor putea primi câte un voucher în valoare de 200 de lei, la împlinirea vârstei de 14 ani. Acestea vor fi folosite pentru ca tinerii să poată urma cursuri de prim-ajutor, potrivit unui proiect de lege.

Potrivit documentului, respectivul voucher ar urma să se acorde, în cazul în care proiectul ajunge să intre în vigoare, adică după ce va parcurge întreaga procedură parlamentară, va fi semnat de președinte și publicat în Monitorul oficial, ”începând cu data de 1.01.2023”.

De asemenea, valoarea voucherului  va putea fi actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei.

El va fi emis pe suport electronic și se va acorda la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu. 

”(1) Valoarea voucherelor de prim-ajutor de bază este suportată din bugetul de stat, prin bugetele locale ale unităţilor dministrativ-teritoriale. (2) Sumele prevăzute la alin. (1) se transferă prin legea bugetului de stat către unităţile dministrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), unităţile administrativ-teritoriale pot aloca fondurile necesare din bugetul propriu”, se precizează în proiectul respectiv.

Cursurile de prim-ajutor vor avea o durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază (recunoaşterea stopului cardiac, a accidentului vascular cerebral, a unui episod de epilepsie, compresiunile toracice, ventilaţia artificială, utilizarea defibrilatorului semiautomat extern, hemostază şi dezobstrucţia căilor aeriene etc.), scrie botosaneanul.ro.

×
Subiecte în articol: vouchere tineri curs prim-ajutor