x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ALRO - Stolojan, in biroul lui Seres

ALRO - Stolojan, in biroul lui Seres

de Monica Iordache Apostol    |    Dana Piciu    |    19 Feb 2007   •   00:00
ALRO - Stolojan, in biroul lui Seres

Liderul PSD Mircea Geoana a dezvaluit la o emisiune televizata ca Theodor Stolojan, pe vremea cand era consilier prezidential pe probleme economice, l-a "vizitat" pe ministrul Economiei, Codrut Seres, pentru a face lobby pentru ALRO.

Invitat ieri la Pro Vest, presedintele social-democratilor Mircea Geoana a abordat si subiectul "biletelelor" trimise de presedintele Basescu ministrilor Seres si respectiv Dobre, lansand ideea unei interventii a lui Stolojan la Seres in favoarea ALRO. "Presedintele Romaniei, cand va fi chemat (la comisia de ancheta), va trebui sa vina si, sub juramant, sa spuna cand l-a sunat pe Dobre, cand a intervenit doamna Udrea sau domnul Cocos, cand a fost domnul Stolojan la ALRO. Dupa asta, comisia il cheama, sub juramant, pe domnul Stolojan, si il intreaba: «Domnule Stolojan, ati fost cumva in birou la domnul Seres intr-o discutie cu directorul general de la Hidroelectrica si ati invocat cumva memorandumul cu ALRO semnat de presedintele Basescu. Da sau nu?", a spus Geoana.

VIZITE PENTRU ALRO. Contactat telefonic, fostul ministru al Economiei Codrut Seres a spus ca Theodor Stolojan l-a vizitat la biroul sau de la minister de doua-trei ori, dar inainte ca presedintele Basescu sa trimita rezolutia referitoare la firma ALRO. Seres si-a amintit ca Stolojan a venit la biroul sau in perioada septembrie-noiembrie 2005 pentru a discuta despre politica marilor consumatori de energie. La fiecare dintre cele doua-trei intalniri, Stolojan a pus in discutie si societatea ALRO. Dupa aceste intalniri Stolojan nu l-a mai vizitat pe Seres, in schimb au intervenit cele trei telefoane de la presedinte pe tema Alro, precum si "biletelul" pe care Traian Basescu i l-a trimis fostului ministru al Economiei. "Probabil ca domnul Stolojan a vazut ca nu are castig de cauza in fata mea, de aceea nu a mai venit dupa ce presedintele mi-a trimis biletelul. Dupa care nu a mai fost cazul pentru ca si-a dat demisia de la Palatul Cotroceni pentru a se ocupa de PLD", a mai aratat Seres.

DISCUTII DIN 2005. Fostul consilier prezidential Theodor Stolojan spune ca discutiile cu ministrul Codrut Seres au inceput undeva la jumatatea anului 2005, pe tema pietei energiei si ca ALRO semnalase deja necesitatea de a primi energie la un pret preferential. "Am avut discutii atat la noi, cat si la Ministerul Economiei. Dar ceea ce am discutat a fost ca acea piata libera a energiei era de fapt o escrocherie facuta cu acte in regula. Era o piata cu doua-trei firme, care batusera la poarta Hidroelectrica si aveau chei potrivite ca sa intre. Ceea ce am discutat era cum sa iesim din aceasta porcarie. I-am propus sa discute cu Opris, presedintele autoritatii de reglementare a energiei electrice, sa deschida piata". Intrebat daca in discutiile cu Seres a abordat si problema ALRO, Stolojan a spus ca da, intrucat ALRO a sesizat anomalia de pe piata energetica. "Ei erau indreptatiti sa aiba contracte directe cu producatorul, intrucat consuma cantitati mari de energie, in mod constant, fara varfuri", spune Stolojan. Fostul consilier prezidential spune ca nu isi mai aminteste de cate ori a discutat in mod direct cu Seres aceasta problema. "Ma puteam duce de o mie de ori pana ne lamuream", ne-a declarat Stolojan. Desi memoriul ALRO ajuns la Presedintie este datat aprilie 2006, Stolojan spune ca isi aminteste clar ca discutiile cu ministrul Economiei incepusera la jumatatea anului 2005 si ca ALRO a fost primul care a semnalat faptul ca exista firme ce au contracte exclusive cu Hidroelectrica, pana in 2012.

×
Subiecte în articol: politic preşedintele stolojan şereş alro