x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu: a fi sau a nu fi colaborator

Basescu: a fi sau a nu fi colaborator

de Gabriela Antoniu    |    11 Apr 2006   •   00:00
Basescu: a fi sau a nu fi colaborator

Mugur Ciuvica a dat ieri publicitatii trei documente secrete de la MApN, conform carora presedintele Basescu a fost colaborator al orga-nelor de contrainformatii militare. Presedintia respinge acuzatiile. Cititi si: "Nu exista un dosar de informator al lui Basescu"

Mugur Ciuvica a dat ieri publicitatii trei documente secrete de la MApN, conform carora presedintele Basescu a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare. Presedintia respinge acuzatiile.

Mugur Ciuvica a intrat in posesia unor documente secrete, conform carora Traian Basescu a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare intre 1973 si 1976, in perioada in care era student la Institutul de Marina. Identificarea acestor documente a fost ceruta MApN de catre Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, pentru solutionarea procesului intentat lui Mugur Ciuvica si lui Maxim Badin de catre Traian Basescu.

CONCLUZIE. Grupul de Investigatii Politice a dat ieri publicitatii, printr-un comunicat semnat de Mugur Ciuvica, aceste "documente secrete ale Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA), din cadrul Ministerului Apararii Nationale, referitoare la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea". Contactat de Mediafax, Ciuvica a precizat ca a primit documentele "printr-un intermediar" care nu ar avea legatura cu ele si cu MApN, insa banuieste ca aceste acte ar putea fi dintr-un set aflat la minister, avand in vedere ca poarta numerele de identificare pe pagini. "Probabil au fost sustrase dintr-un dosar", a spus Mugur Ciuvica. Intr-unul din documentele prezentate de Ciuvica se arata ca Basescu a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare (Directia a IV-a a Securitatii - n. red.) pe timpul cat era student al Institutului de Marina, ca nu i s-a stabilit nume conspirativ si ca, in septembrie 1976, la terminarea studiilor, colaborarea a incetat.

PRIMELE. In opinia GIP, actele citate sunt primele documente oficiale, semnate si asumate, prin care, dupa Revolutie, o institutie a statului roman - MApN - confirma faptul ca actualul presedinte a fost colaborator al Securitatii. In comunicatul semnat de Mugur Ciuvica se arata ca presedintele i-a trecut in rezerva pe generalul-locotenent Gheorghe Rotaru, fostul sef al DGIA, cel care a solicitat si a primit raportul referitor la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea, si pe generalul Gheorghe Nicolaescu, fostul sef al Directiei Siguranta Militara din cadrul MApN, cel care a transmis raportul generalului Rotaru. CERERE. Grupul de Investigatii Politice informeaza ca a trimis documentele mentionate catre CNSAS, care trebuie, conform legii, sa il verfice din oficiu pe presedintele tarii si cere CNSAS "sa solicite si sa faca publice" toate documentele din arhiva MApN si SRI referitoare la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea. Grupul condus de Ciuvica solicita audierea de catre CNSAS a ofiterilor si subofiterilor MApN, care, in urma studierii documentelor din arhiva Armatei, au confirmat ca Basescu a fost colaborator al Securitatii. GIP aminteste ca, timp de 16 ani, de fiecare data cand au aparut dovezi referitoare la colaborarea sa cu Securitatea, Traian Basescu a replicat ca a fost comandant de nava si ca toti comandantii de nava aveau, inainte de 1989, relatii institutionale cu Securitatea. GIP reaminteste totodata ca Traian Basescu a spus ca a colaborat cu Securitatea doar pe probleme tehnice. "Si aceasta afirmatie este falsa. Studentul Traian Basescu nu avea ce informatii tehnice sa dea ofiterilor din Directia a IV-a a Securitatii", sustine GIP, nefiind de acord nici cu afirmatiile lui Basescu, potrivit carora "toti studentii la Marina au fost obligati sa colaboreze cu ofiterii de la Contrainformatii Militare"

"DOSARUL NU MAI EXISTA"
Biroul de Presa al MApN a precizat ieri, printr-un comunicat de presa, ca "documentele la care se face referire in comunicatul de astazi al Grupului de Investigatii Politice au fost intocmite in Ministerul Apararii Nationale, pentru a se raspunde unei solicitari a justitiei. Dosarul nr. 3990, din 09.11.1973, la care se face referire in documente, nu mai exista la Ministerul Apararii Nationale. Prin urmare, MApN nu poate oferi relatii pe tema dosarului mentionat".

"Nu am colaborat cu Securitatea"


Click pt a mari imaginea
FACSIMIL. Unul din documentele prezentate de Ciuvica
In replica la acuzatiile lui Mugur Ciuvica, Presedintia a dat publicitatii urmatorul comunicat:

"Referitor la documentele prezentate de Grupul de Investigatii Politice, Departamentul de Comunicare Publica este imputernicit sa faca urmatoarele precizari: Documentele in cauza au fost prezentate de catre Ministerul Apararii Nationale instantei, in procesul dintre Traian Basescu si Mugur Ciuvica, proces pe care cel din urma l-a pierdut, fiind obligat la plata a 500 milioane lei daune morale, in baza deciziei finale a Tribunalului Bucuresti. Astfel, in urma procesului de la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, prin sentinta penala nr. 1421 din sedinta publica din 6 octombrie 2004, Mugur Ciuvica a fost obligat la plata sumei de 500 lei, reprezentand daune morale. Precizam ca in decizia instantei s-a tinut cont inclusiv de adresa MApN, pe care GIP a facut-o publica astazi. In urma recursului formulat de Mugur Ciuvica, Tribunalul Bucuresti sectia II Penal, prin decizia finala nr. 415 din sedinta publica, din data de 14 februarie 2005, Mugur Ciuvica a fost obligat la plata sumei de 500 milioane lei catre Traian Basescu, cu titlu de daune morale. De asemenea, CNSAS a inaintat instantei adresa 521 din 27.09 2004, ulterior adresei MApN datata 16.08.2004, in care se precizeaza ca «Basescu Traian nu a fost agent/colaborator al securitatii ca politie politica». Mentionam ca Registrul Jurnal la care se face referire a fost prezentat presei in mod repetat, inca din 1993.

Presedintele Traian Basescu reafirma ca nu a semnat niciodata un angajament cu securitatea si nu a colaborat niciodata cu securitatea ca politie politica.

In ceea ce priveste trecerea in rezerva a generalului locotenent Gheorghe Rotaru si generalul de brigada Gheorghe Nicolaescu, informam ca acestia au fost trecuti in rezerva la termen, la propunerea Ministerului Apararii Nationale."
×