x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cazanciuc: Prezentarea Raportului MCV era programată de la început pentru ianuarie 2014

Cazanciuc: Prezentarea Raportului MCV era programată de la început pentru ianuarie 2014

09 Oct 2013   •   15:29
Cazanciuc: Prezentarea Raportului MCV era programată de la început pentru ianuarie 2014

Experții de la Bruxelles responsabili cu realizarea raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) sunt așteptați la București pe 24-27 noiembrie, dar documentul nu poate fi prezentat decât în ianuarie 2014, nefiind vorba de o amânare, a declarat miercuri ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

 "Comisia tehnică era prevăzută de mult timp pentru final de noiembrie — 24-27 noiembrie. Practic, tehnic, nu era posibil a fi prezentat un raport decât în ianuarie. Deci nu se pune problema unei amânări, ci el așa era programat de la început. După vizita de la sfârșit de noiembrie, urmează raportul care, evident, tehnic, are nevoie de o perioadă pentru a fi redactat", a afirmat Robert Cazanciuc, la începutul ședinței de Guvern, relatează Agerpres.

Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) va fi prezentat de Comisia Europeană (CE) la începutul anului viitor, a declarat marți Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

El a precizat că executivul comunitar a primit mai multe sesizări ale unor ONG-uri în ultimele zile 'după controversa creată în jurul situației unor procurori și a unor numiri'.

'Ce pot să spun în numele Comisiei Europene este foarte simplu. DNA este menționat de Comisia Europeană în toate rapoartele sale ca una dintre instituțiile cele mai eficiente în termeni de îndeplinire de către România a condiționalităților din MCV', a subliniat Mark Gray, adăugând că DNA a avut un 'bilanț solid de independență și de obiectivitate'.

'În contextul dezbaterii în curs din România în ceea ce privește procedurile și numirile, ne-am exprimat foarte clar poziția în rapoarte. Comisia Europeană nu va comenta asupra unor numiri individuale, procurori individuali, nu este rolul nostru. Dar, în viitorul său raport, Comisia va analiza cu siguranță întreaga situație a DNA, așa cum facem mereu și o vom face iarăși la începutul anului următor', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Contactat de AGERPRES pentru a preciza data la care Comisia va prezenta următorul raport MCV, în condițiile în care până acum singura dată vehiculată era decembrie, Mark Gray a declarat că raportul va fi făcut public 'la începutul anului viitor, cel mai probabil în ianuarie'.

Mai mulți oficiali români au vorbit în ultimele luni despre o eventuală solicitare a României către Comisia Europeană ca raportul MCV să fie publicat înainte de reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 4-5 decembrie, pentru ca diverse state să nu încerce să blocheze o decizie privind aderarea la Schengen invocând argumentul că așteaptă constatările raportului MCV.

×