x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Președintele nu a desemnat niciun premier. Mai vrea o rundă de consultări

Președintele nu a desemnat niciun premier. Mai vrea o rundă de consultări

de Ion Alexandru    |    15 Dec 2020   •   08:25
Președintele nu a desemnat niciun premier. Mai vrea o rundă de consultări

Președintele Klaus Iohannis a amânat, ier, desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru, după prima rundă de consultări cu partidele politice care vor constitui noul Parlament. “A fost un schimb de opinii bun între delegații partidelor și mine”, a precizat președintele, care a adăugat că, în ciuda acestui lucru, nu s-a cristalizat o majoritate parlamentară care să întrunească toate  condițiile desemnării, acum, a unui premier. Șeful statului a anunțat, însă, că a primit oficial înștiințarea că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatul final al alegerilor parlamentare, motiv pentru care luni, 21 decembrie, va convoca noul Parlament.

Toate cele cinci partide care vor constitui noul Parlament, învestit după data de 21 decembrie, au avut, ieri, prima rundă de consultări cu președintele României, Klaus Iohannis. Primii au intrat cei de la PSD, urmați de delegația PNL, cea a USR-PLUS, a AUR, după care au fost primiți cei de la UDMR și Grupul Minorităților Naționale. La închiderea ediției, președintele era așteptat să pună concluzia asupra acestor negocieri, concluzie dificilă, având în vedere faptul că atât PNL, cât și USR-PLUS au venit, fiecare, cu propria propunere de prim-ministru, iar delegațiile celor două partide au cerut, fiecare pentru ele, președinția Camerei Deputaților. PSD a reiterat că a câștigat alegerile, lucru recunoscut și de Klaus Iohannis, iar propunerea de premier rămâne Alexandru Rafila, care să conducă un guvern de uniune națională. 

PSD îl vrea pe Rafila premier și Guvern de uniune națională

„Președintele României a recunoscut faptul și chiar ne-a felicitat că PSD a câștigat aceste alegeri și propunerea de premier
Alexandru Rafila este onorabilă. Am menționat faptul că acele negocieri ridicole pe lângă Constituție, de la Vila Lac 1, nu au ce căuta într-o democrație reală și vom aștepta finalizarea tuturor negocierilor pentru a trage o concluzie. Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată, având în vedere atât pandemia, cât și criza economică și nu ne permitem o majoritate fragilă. Un guvern de uniune națională este cea mai bună soluție, iar partidul care a câștigat alegerile trebuie să desemneze premierul în persoana lui Rafila”, a declarat Ciolacu, după încheierea consultărilor de la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis.

PNL vrea Guvernul și Camera Deputaților

Liderul PNL, Ludovic Orban, a precizat că i-a prezentat preşedintelui poziţia de principiu a PNL. „PNL rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru-dreapta. I-am prezentat preşedintelui mandatul acordat de BPN şi anume - formarea unui guvern de centru dreapta, cu posibili parteneri USR PLUS, UDMR şi minorităţi naţionale, un program de guvernare. De asemenea, i-am prezentat preşedintelui că propunerea noastră e Florin Cîţu şi cealaltă componentă a mandatului - preşedinţia Camerei Deputaţilor”, a declarat fostul premier.

USR cere împărțirea „echilibrată” a funcțiilor. Și se teme de anticipate

Dan Barna, liderul USR, a precizat că a prezentat propunerea de premier, în persoana lui Dacian Cioloș, pentru că, pe parcursul discuțiilor, USR-PLUS a prezentat diverse soluții prin care această coaliție să fie una echilibrată. „Dacian Cioloș a fost și este propunerea USR, în cazul în care cei de la PNL vor opta pentru șefia Camerei Deputaților”, a precizat acesta. Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a adăugat că nu se pune problema forțării organizării de alegeri anticipate. „Nu ne punem problema de alegeri anticipate. Anticipatele ar fi o catastrofă pentru România. Ar fi o iresponsabilitate din partea celui care vine cu o astfel de soluţie. Asta nu e o soluţie, este o non-soluţie”, a declarat Dacian Cioloș. De asemenea, Dan Barna a precizat: „Eu refuz să mă gândesc la scenarii cu plecăm acasă sau alegeri anticipate. USR-PLUS este asumat pentru guvernare”.


AUR îl vrea pe Călin Georgescu la Palatul Victoria și guvern de tehnocrați

Liderul AUR George Simion a declarat, după consultările de la Cotroceni, că  propunerea pentruprim-ministru este Călin Georgescu, spunând că pe acesta îl recomandă experiența. De asemenea, el a lansat și o întrebare pentru votanții PSD: „Întreb alegătorii PSD dacă sunt mulțumiți de propunere, să facă o comparație între Alexandru Rafila, care a fost de acord cu închiderea noastră în case, să-l compare cu Călin Georgescu”. George Simion a mai spus că „un guvern format din Călin Georgescu va fi compus din profesioniști adevărați”. Nu în ultimul rând, liderul AUR a reiterat că „nu vom lua parte la nici o coaliție de guvernare politică”.


UDMR face apel la o formulă de compromis

UDMR, prin Kelemen Hunor, i-a pus pe masa președintelui realitatea de la vot. „Cea mai bună e o coaliție guvernamentală /parlamentară USR-PLUS PNLUDMR. Cu sprijinul minorităților am avea o majoritate solidă cu care am putea guverna 4 ani de zile. (…) Dacă mergem doar pe aritmetica parlamentară, introducem conflictul. Trebuie să fie înțelegere și compromis. Cel care a câștigat cele mai multe mandate trebuie să aibă premier. Ar fi de dorit să ajungem la o înțelegere”, a precizat liderul UDMR.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis