x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ex-ministrul Costel Alexe, din Guvernul Orban, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

Ex-ministrul Costel Alexe, din Guvernul Orban, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

de Ion Alexandru    |    05 Ian 2021   •   09:42
Ex-ministrul Costel Alexe, din Guvernul Orban, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

Lovitură din partea DNA pentru unul dintre membrii Guvernului Orban, chiar la debutul anului 2021. Actualul președinte al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, este acuzat că a cerut, în plină stare de urgență, de la patronul unui combinat siderurgic, șpagă constând în 22 de tone de tablă, pentru emiterea unor certificate de emisii de gaz cu efect de seră. Tabla ar fi ajuns la sediul social al firmei deținute de către soția fostului ministru al Mediului. Procurorii DNA au sesizat președintele României, Klaus Iohannis, pentru a emite avizul pentru începerea urmăririi penale.

 

Conform DNA, procurorii au transmis procurorului general al României un referat, prin care se solicită sesizarea președintelui  României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Costel Alexe, fost ministru al Mediului, în Guvernul Orban, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare, fapte săvârșite în timpul mandatului de ministru, dar și în timp ce România se afla sub efectul decretului privind instituirea stării de urgență la nivel național.

Din referatul înaintat procurorului general rezultă că, în perioada martie – aprilie 2020, Costel Alexe ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă, în schimbul îndeplinirii atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către acea entitate economică a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și, totodată, la monitorizarea măsurilor luate de acest combinat siderurgic pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme. 

„Foloasele”, trimise la firma soției 

Procurorii susțin, în documentele citate, că foloasele respective, constând într-o cantitate de 22 de tone de tablă, în valoare de aproximativ 103.000 de lei, ar fi fost primite, în datele de 23 aprilie și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrate de o rudă de-a sa. Surse judiciare precizează că această rudă este chiar soția fostului ministru, Raluca Elena Alexe, care deține, în satul Sculeni, comuna Victoria, județul Iași, un punct de lucru al mai multor firme aparținând familiei. La acea adresă funcționează societatea Arca Broderie SRL, fabrică de textile, dar și sediul social al SC Corporex SRL, societate de la care soția lui Costel Alexe încasează venituri de natură salarială, potrivit declarației de avere depuse de fostul ministru al Mediului în calitate de actual președinte al Consiliului Județean Iași.

Firea: Alexe, ministrul „Tablă” 

Pe masa procurorului general al României au ajuns, încă de ieri, referatul întocmit de DNA, cererea care trebuie să fie înaintată președintelui Klaus Iohannis, dar și zece volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală. Costel Alexe, fost deputat, până în 27 septembrie 2020, este unul dintre susținătorii președintelui Iohannis și apropiat al fostului premier Ludovic Orban. Anul trecut, Alexe a fost și un adversar declarat al ex-primarului general al Capitalei, Gabriela Firea. După ce DNA a anunțat că cere
punerea sub urmărire penală a lui Alexe, Gabriela Firea a postat un mesaj virulent pe pagina sa de facebook. „În timp ce se plângea la TV de poluarea din București - dar nu făcea nimic concret ca ministru al Mediului pentru a o combate -, domnul Costel Alexe se ocupa de treburi «personale». Tot el și ai lui țipau peste tot : «fără penali în funcții publice». Deci? Cum rămâne? De la ministrul «Grinda», penele a evoluat la ministrul «Tablă»”, scrie fostul primar.

 

×
Subiecte în articol: costel alexe