Lupta dintre cele două aripi din PDL, Boc şi Blaga, pentru şefia partidului, primeşte o mână de ajutor şi din afara formaţiunii, consultantul politic Cozmin Guşă implicându-se în susţinerea lui Emil Boc.
Contactat de Jurnalul Naţional, Cozmin Guşă respinge informaţiile privind un eventual contract de consiliere a “aripii” Boc din PDL în pregătirea Convenţiei Naţionale din 14 mai, dar recunoaşte că “ceva ceva”, chiar dacă indirect şi “în timpul liber”, tot face pentru succesul lui Emil Boc şi al colaboratorilor săi. “ Nici vorbă de consiliere sau ceva de genul ăsta. Dar recunosc că am făcut ceva eforturi în timpul liber ca să ieşirea din prim -planul politic al echipei în care joacă Videanu, Berceanu, etc. E proiectul meu, îi vreau afară pe Videanu, Berceanu, Blaga. În jurul lui Blaga pot să număr 300 de ani de puşcărie”, spune Guşă, amintindu-şi şi de momentul 2005 când spune că a fost “sabotat” de echipa Blaga, motiv pentru care un eventual succes al aripii Boc îl apreciază ca fiind, “mai mult de jumătate”, drept “răzbunarea sa pe echipa Blaga”. Guşă explică că respectivele “eforturi din timpul liber” sunt concretizate în discuţii cu oamenii din PDL şi şefii de filiale care “îi mai dau telefoane” ca să îl întrebe cu cine să voteze. Cât îl priveşte pe Emil Boc, beneficiarul direct al acestei activităţi de lobby, Cozmin Guşă spune că nu a mai discutat cu el de ani de zile. Interesul pentru îndepărtarea echipei Blaga mai este explicat de Guşă şi prin efectul benefic pe care l-ar avea o astfel “reformare “ a PDL la nivelul celorlalte două partide de opoziţie, PSD şi PNL, în ideea că şefii acestor partide s-ar vedea nevoiţi să treacă şi ei la “curăţarea” partidelor lor şI să renunţe la politicienii controversaţi gen Hrebenciuc sau Năstase.
Intrat în rândurile PD în primăvara lui 2004, Cosmin Guşă a demisionat din acest partid în februarie 2005, pe fondul unor tensiuni izbucnite între el şI conducerea PD de atunci generate de apariţia în presă a unei decizii luate de guvern prin care firma lui Adriean Videanu a obţinut licenţă de exploatere a unor zăcăminte de marmură. Radu Berceanu şI Adriean Videanu l-au suspectat pe Guşă că ar fi cel care a dat presei documentul, lucru negat de Guşă.
În plus, Videanu l-a luat ca pe un atac la adresa sa deoarece era posibil candidat la şefia PD. Lui Guşă I s-au mai reproşat încălcarea statului PD, declaraţii ce aduc prejudicii imaginii partidului, precum şI facilitarea alegerii lui Adrian Năstase şI Nicolae Văcăroiu la conducerea Parlamentului prin propunerea făcută parlamentarilor Aliantei DA de a boicota votul. Tot atunci, un grup de apropiati ai lui Cozmin Gusa au dat publicitatii un comunicat in care i-au cerut să candideze presedintia partidului. Scrisoarea era semnata de 17 persoane intre care deputati abia intrati in Parlament, precum si primari de municipii cu state vechi in partid precum Mircea Hava, primarul de Alba Iulia, George Scripcaru, primarul de Braov, Mircea Gutau, primar la Ramnicu-Valcea si Darius Valcov, primar de Slatina. Cei 17 semnatari sustineau ca Gusa "a contribuit decisiv la castigarea alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale" si din acest motiv este indreptatit sa candideze la presedintia PD. Vicepresedintii PD Vasile Blaga si Adriean Videanu au apreciat ca publicarea acestui document este un gest "neelegant" in conditiile in care partidul are in acest moment alte prioritati. "Tineretea le joaca feste", a comentat Vasile Blaga.