x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul a aprobat bugetul de stat pentru 2014. Cum vor fi împărţite 230 de miliarde

Guvernul a aprobat bugetul de stat pentru 2014. Cum vor fi împărţite 230 de miliarde

14 Noi 2013   •   17:11
Guvernul a aprobat bugetul de stat pentru 2014. Cum vor fi împărţite 230 de miliarde

Guvernul a aprobat joi proiectul de buget pe anul viitor şi proiectul legii descentralizării, cele două documente urmând să fie transmise imediat Parlamentului.

Executivul a anunţat anterior că îşi va angaja răspunderea pentru proiectul descentralizării săptămâna viitoare, 19 noiembrie.

Proiectul de buget pentru anul viitor este programat să fie votat în Parlament la începutul lunii decembrie.

Iată principalele declaraţii ale premierului:

- a fost o coincidenţă fericită discutarea şi adoptarea bugetului pe 2014 astăzi, în ziua în care Eurostat a declarat că România are cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul al treilea.

- aceasta creştere economica nu s-a facut doar pe baza cresterii din agricultura, cum sustin unii experti. S-a datorat în special cresterii productiei industriale, 7,5%, a doua din UE.

- în 2013, în sfârşit ajungem la PIB-ul din 2008. Astfel închidem o perioadă de scădere a României. (...) Dupa 2012, 2013 şi modelul pe care îl propunem împreuna este păstrarea creşterii economice şi repararea anumitor nedreptati comise in 2010-2011 care au afectat unele categorii sociale.

- obiectivele din 2013 le reiau pe scurt: cheltuieli crescute cu 14 miliarde stimuland reluarea cresterii economice, am plătit arieratele. Salariul minim a crescut cu 15%, de asemenea venitul minim garantat. Inflaţia a ajuns la 1,8%. Un leu puţin mai puternic decât în 2012

- Bugetul pe 2014, în ansamblul său. Banii României sunt 230 miliarde lei. Aproape 50 de miliarde, din bugetul de 230 de miliarde, merg la salarii. 15 miliarde ca salarii pentru MAI, MaPN, SRI, SIE, STS, SPP, Ministerul Public, Justitie, ICCJ, CSM, pentru structuri militare, de securitate, ordine publica, justitie. Aproape 10 miliarde sunt salariile pentru profesori si cadre didactice. 9 miliarde salarii platite pentru functionarii la nivel local. 7 miliarde salarii din sistemul medical şi 5 miliarde pentru toate celelalte institutii şi autoritati centrale (Parlament, Presedintie, Guvern, alte institutii si autoritati centrale).

- 52 de miliarde din bugetul consolidat sunt banii pentru pensii.

- 20 de miliarde sunt pentru asistenta socială. Suma este foarte mare într-adevar, dar suntem pe ultimul loc în UE la procentul din buget alocat asigurilor sociale.

- In 2014 avem 40 de miliarde de lei pentru investitii, adica 6% din PIB. Reprezintă cea mai mare suma alocată pentru investitii. în 2011 s-au alocat 3,4 miliarde pentru investiţii.

- 15 miliarde pentru dobânzi şi datorii

- 6 miliarde pentru subvenţii, în special în agricultură

- 40 de miliarde reprezintă cheltuieli cu bunuri si servicii pentru întreaga administraţie

- 10 miliarde pentru alte transferuri şi plăţi către alte instituţii din care face parte şi România.

- am vrut să spun în mod foarte clar ce se întâmplă cu sănătatea şi educaţia. Sanatatea are în 2014 un buget de aproape 30 miliarde per total.

- am decis alocarea unei burse de 150 euro lunar pentru tinerii medici şi farmacisti.

- cresc cu 10% salariile profesorilor debutanti din învăţământul preuniversitar, preparatori şi asistenti universitari.
- vor creşte cu 10% subventiile pentru cămine.

- Obiectivele principale pentru 2014: indexarea pensiilor peste rata inflatiei, stimularea cresterii economice bazate pe investitii, trebuie sa absorbim circa 5 mld euro din programul de stimulare, reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor sociale. Cota unica ramane la 16%. TVA la paine ramane 9%, ne pregatim pentru aplicarea de TVA redus si la alte categorii de alimente.

- în 2014 vom plăti circa 3 miliarde de lei despăgubiri pentru învăţământ, pentru restituirea proprietatilor si alte tipuri de despagubiri de pe urma Guvernului din 2010.

×
Subiecte în articol: buget