x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liviu Dragnea, nemulţumit de proiectele PNL, cere discuţie de urgenţă în USL: "Ţara nu poate fi guvernată în acest mod!"

Liviu Dragnea, nemulţumit de proiectele PNL, cere discuţie de urgenţă în USL: "Ţara nu poate fi guvernată în acest mod!"

27 Sep 2013   •   14:12
Liviu Dragnea, nemulţumit de proiectele PNL, cere discuţie de urgenţă în USL: "Ţara nu poate fi guvernată în acest mod!"

Vicepremierul Liviu Dragnea cere o discuţie de urgenţă în USL. Dragnea este numulţumit de proiectele PNL privind descentralizarea sau legea electorală. În plus, Dragnea s-a declarat nemulţumit şi de colaboarea cu PNL din cadrul USL.

Dragnea s-a arătat foarte deranjat de cererea celor 63 de parlamentari PNL care vor, fără a discuta în USL, modificarea legii electorale în 2016 pentru primari și președinți de Consilii Județene.

”Țara asta nu poate fi guvernată în acest mod. Un grup de parlamentari depun un proiect de modificare a unei legi importante, discutăm, în fapt, de o rediscutare a unui sistem administrativ. Ne așteptam să discutăm serios despre modificarea legii parlamentarilor, să nu mai avem 600 de parlamentari și 2-3 per un colegiu, noi neputând să ducem la bun sfârșit o discuție despre regionalizare și descentralizare. Astea sunt lucruri care trebuie tranșate rapid. Suntem în stare să mergem mai departe cu acest USL și să urmărim obiectivele stabilite politic în programul prezentat în 2011, pe programul de guvernare asumat de noi, bine. Nu putem, trebuie să hotărâm să nu mai păcălim populația”, a susținut Dragnea.

Dragnea a explicat că își dorește discuții ”calme” în cadrul USL-ului.

”Eu nu dau ultimatul liberalilor pentru că nu sunt în asemenea poziție. Este un punct de vedere. Este vorba de seriozitate, ne apropiem de finalul primului an de guvernare în care trebuie să vedem dacă mai putem duce la capăt niște proiecte asumate împreună, în comun. Regionalizarea nu este a mea sau a lui Victor Ponta, este un proiect la care am lucrat împreună în USL și care am stabilit să o implementăm în acest an”, a mai spus vicepremierul.

Parlamentarii PNL - 63 de senatori şi deputaţi - propun, într-o iniţiativă de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri.

63 de senatori şi deputaţi PNL au depus în 18 septembrie un proiect de modificare a legii administraţiei publice locale, fiind operate o serie de modificări în ceea ce priveşte alegerea primarilor şi a şefilor consiliilor judeţene.

Astfel, iniţiatorii propun revenirea la sistemul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine 50% plus unu din voturi, dar şi la sistemul alegerii preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot indirect de către consilierii judeţeni.

De asemenea, se introduce prevederea protrivit căreia "alegerile pentru consilieri şi pentru primari sunt valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot".

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, precum şi revenirea la sistemul alegerii indirecte a şefilor de CJ au fost discutate în ultima şedinţă a conducerii PNL, fiind luată decizia de a nu fi asumată de partid, dar subiectul să fie discutat în USL, au precizat pentru Mediafax surse din PNL.

În şedinţa Biroului Permanent al PNL de vinerea trecută, subiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a şefilor de CJ în mod indirect a fost ridicat de deputatul PNL, Victor Paul Dobre, cel care a iniţiat propunerea legislativă, conform surselor citate.

În urma discuţiilor divergente asupra acestui subiect, s-a convenit ca propunerea legislativă să nu fie asumată în numele PNL, iar iniţiativa să fie ridicată în discuţiile din conducerea USL, au precizat surse din conducerea PNL.

×