x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oltean, despre dosarul în care e cercetat de DNA: Nu mă simt vinovat. Nu sunt fapte care să aibă caracter de infracţiuni

Oltean, despre dosarul în care e cercetat de DNA: Nu mă simt vinovat. Nu sunt fapte care să aibă caracter de infracţiuni

20 Sep 2013   •   14:43
Oltean, despre dosarul în care e cercetat de DNA: Nu mă simt vinovat. Nu sunt fapte care să aibă caracter de infracţiuni

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean susţine că nu se consideră vinovat de faptele imputate de procurorii DNA şi că în cazul în care va fi, prin faptele sale, "în conflict cu litera statutului" partidului, nu va aştepta recomandări pentru că va şti ce are de făcut.

"Nu am să comentez ceea ce s-a făcut deja public, deşi pot să vă spun, cu certitudine, în temeiul actulului pus la dispoziţie, că 99 la sută din faptele care sunt imputabile s-au petrecut în 2011, înainte să se dea acel comunicat, însă vreau să-mi exprim încrederea în instituţiile statului că vor face efectiv dreptate şi că nu va exista niciun fel de abuz. M-am prezentat la DNA cu convingerea că îmi fac datoria de simplu cetăţean şi am luat act de faptele care mi se impută. Mi-am exprimat întreaga disponibilitate de a colabora şi de a avea o atitudine constructivă, în sensul de a clarifica orice fel de faptă care mi se pune în sarcină, rămânând ca, la sfârşit, fiecare să-şi susţină propria poziţie. Vă asigur însă că, cel puţin prin prisma datelor pe care le avem în momentul acesta, nu mă simt vinovat faţă de niciuna dintre cele şase fapte enumerate în actul de sesizare şi de informare", a spus Ioan Oltean, potrivit Mediafax.

Întrebat despre scurgerea de informaţii reclamată de şeful DNA, Codruţa Kovesi, Ioan Oltean a răspuns: "Eu nu lucrez la DNA şi nu pot să mă pronunţ în privinţa aceasta, dar pot să vă asigur că nu am avut informaţii legate de descinderile pe care DNA urma să le facă în Bistriţa. Nu am prieteni acolo. Ca să dai telefoane trebuie să ai informaţii, iar eu v-am spus că nu am avut informaţii şi, ca atare, nu am dat informaţii nimănui".

El a declarat că, din cele ce i-au fost aduse la cunoştinţă de procurorii DNA, poate spune că "nu sunt fapte care să aibă caracterul de infracţiuni".

"Vă dau un exemplu din faptele enumerate în rezoluţia procurorului de caz. Acolo scrie că, în perioada martie-aprilie 2011, numitul Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa în vederea alocării de fonduri pentru lucrări la drumul Orosfaia-Milaş. Este o faptă care mi se impută. O alta este că mi-am exercitat influenţa pentru alocarea de sume mai mari pe Hotărârea 577 pentru judeţul Bistriţa-Năsăud sau că mi-am exercitat influenţa în vedere atribuirii preferenţiale a unor sume de bani pentru proiecte ale comunelor Chiuza, Rebrişoara, Căianu Mic", a spus Ioan Oltean.

Un jurnalist a remarcat că majoritatea erau comune conduse de edili PSD.

"Nu am spus eu, o spuneţi voi. Acestea sunt, în mare, faptele pentru care eu sunt, în momentul acesta, cercetat penal. Eu îmi exprim convingerea că procurorul de caz va analiza cu maximă atenţie întregul probatoriu de la dosar, apărarea mea şi, la sfârşit, să sperăm într-o soluţie care va fi pe lege şi nu politică", a spus Oltean.

Întrebat dacă crede că se încearcă discreditarea sa sau a celor care au condus ministere la vremea respectivă, Ioan Oltean a afirmat că, în legătură cu persoana sa, nu poate să se pronunţe.

"Dacă am făcut aceste intervenţii, le-am făcut în calitate de deputat. Un deputat poate să exercite influenţe asupra unui ministru să-l determine să săvârşească fapte ilegale? Niciodată nu am cerut săvârşirea unor fapte care să contravină legii, dar, cu siguranţă, am manifestat nu numai acum, ci întotdeauna, interes pentru alocarea de resurse financiare pentru judeţul Bistriţa-Năsăud pe căi legale, cu respectarea dispoziţiilor legale", a spus vicepreşedintele PDL.

Referitor la declaraţiile Monicăi Macovei, care i-a cerut demisia din funcţia de vicepreşedinte al PDL din cauza dosarului în care este cercetat de DNA, Oltean a declarat: "Nu vreau să comentez, dar vreau să vă spun că sunt un om care a ţinut la PDL. Sunt membru fondator al acestui partid şi am fost întotdeauna în litera şi spiritul statutului şi sunt şi acum. În momentul în care, prin faptele mele, voi fi în conflict cu litera statutului, nu voi aştepta să-mi dea nimeni sfaturi şi recomandări fiindcă voi şti ce voi avea de făcut. Nu sunt un caz în interiorul partidului şi nu s-a discutat «cazul meu». Eu sunt o persoană incomodă prin felul meu de a fi, nu numai în PDL, în viaţa de zi cu zi, dar asta este, nu am ce face".

Întrebat dacă o mai susţine pe Monica Macovei să candideze ca europarlamentar pe lista PDL, Oltean a spus că, deocamdată nu s-a discutat despre componenţa listei.

"Vom vedea la vremea respectivă, vom discuta fiecare candidatură şi atunci îmi voi exprima poziţia. Cert este că nu voi judeca un membru printr-o atitudine faţă de mine, ci prin ceea ce a făcut pentru partid. Asta mă interesează pe mine", a declarat Ioan Oltean.

În ce priveşte declaraţiile liderului PDL, Vasile Blaga, făcute la adresa sa, Ioan Oltean a spus: "Vasile Blaga e unul dintre membrii fondatori ai partidului, eu am o relaţie foarte bună cu el. E un preşedinte exigent care ţine mai mult la partid decât la membri, deci să fie lucrurile foarte clare. Orice fel de atitudine a lui Vasile Blaga vizează mai întâi partidul şi pe urmă o relaţie de prietenie, fie că e vorba de Oltean sau de alte persoane din partid. Blaga era în favoarea statului".

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, în 12 septembrie, că a început urmărirea penală faţă de Ioan Oltean, preşedinte al PDL Bistriţa-Năsăud, vicepreşedinte şi fost secretar general al partidului, pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată şi pentru favorizarea infractorului.

"Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2010-2011, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene Bistriţa-Năsăud a unui partid, de vicepreşedinte (2001-2011), respectiv secretar general al aceluiaşi partid (mai 2011 - iunie 2012), învinuitul Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa asupra preşedintelui, respectiv asupra vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa Năsăud, precum şi asupra unor înalţi demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi a Turismului şi Ministerul Economiei, în vederea adjudecării licitaţiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primăriile conduse de primari din cadrul partidului din care învinuitul face parte", se arăta într-un comunicat de presă al DNA.

Ioan Oltean este cercetat şi pentru favorizarea infractorului, procurorii susţinând că, în seara de 22 martie 2012, a anunţat două persoane că a doua zi DNA urma să facă percheziţii la domiciliile acestora, într-un dosar în care erau cercetate pentru fapte de corupţie în legătură cu procedurile de achiziţie şi contractele derulate de Consiliul Judeţean Bistriţa.


×
Subiecte în articol: ioan oltean dosar dna