x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiectul privind descentralizarea, adoptat în condițiile în care Opoziția nu a depus în termenul de trei zile o moțiune de cenzură

Proiectul privind descentralizarea, adoptat în condițiile în care Opoziția nu a depus în termenul de trei zile o moțiune de cenzură

22 Noi 2013   •   16:00
Proiectul privind descentralizarea, adoptat în condițiile în care Opoziția nu a depus în termenul de trei zile o moțiune de cenzură

Proiectul de lege privind descentralizarea, asupra căruia Guvernul Ponta și-a angajat, marți, răspunderea în fața Parlamentului, este considerat adoptat în condițiile în care Opoziția nu a depus nicio moțiune de cenzură în termenul legal, de trei zile, informează agerpres.ro.

Potrivit prevederilor constituționale, Executivul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege, iar Guvernul poate fi demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege a fost votată conform legii.

Dacă Guvernul nu a fost demis prin moțiune de cenzură, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat.

Astfel, proiectul de lege privind descentralizarea urmează să fie transmis spre promulgare Președintelui României, termenul pentru promulgare fiind de cel mult 20 de zile de la primirea actului normativ.

Odată promulgată legea, aceasta este publicată în Monitorul Oficial și, în termenul legal de trei zile sau la termenul prevăzut în textul ei, ea intră în vigoare.

În cazul în care președintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în ședință comună a celor două Camere ale Parlamentului.

Deși, într-o primă fază președintele PDL, Vasile Blaga, anunța că partidul pe care îl reprezintă va căuta sprijinul celorlalte partide parlamentare din Opoziție pentru a depune împreună o moțiune de cenzură îndreptată împotriva Cabinetului Ponta, ulterior liderul deputaților democrat-liberali, Mircea Toader, a precizat că PDL se va limita la depunerea unei moțiuni simple la proiectul de lege privind descentralizarea.

PDL nu a reușit să strângă numărul necesar de voturi pentru inițierea unei moțiuni de cenzură, deoarece, potrivit Constituției, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor.  

×