x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD, somat de Victor Ponta să programeze urgent votul pentru moțiunea de cenzură

PSD, somat de Victor Ponta să programeze urgent votul pentru moțiunea de cenzură

de Ion Alexandru    |    27 Aug 2020   •   10:00
PSD, somat de Victor Ponta să programeze urgent votul pentru moțiunea de cenzură

Liderul Pro România, Victor Ponta, susține că atât el, cât și cei 23 de colegi de-ai săi parlamentari, vor vota cu bilele la vedere moțiunea de cenzură pentru dărâmarea Guvernului Orban, însă arată că PSD încă nu a anunțat ziua votării. Ponta precizează că există un blat între actuala conducere a social-democraților și PNL, motiv pentru care „va țipa în fiecare seară la TV” despre existența acestui blat. PSD ar putea însă stabili plenul reunit pentru vot abia la mijlocul lunii viitoare, când începe noua sesiune parlamentară, cu toate că moțiunea de cenzură a fost depusă și citită în sesiune extraordinară. CCR a înregistrat, de altfel, sesizarea lui Ludovic Orban cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională.

Fostul premier Victor Ponta a declarat că Guvernul Orban a fost votat, în luna martie, printr-un blat cu PSD, în ideea că, pe durata crizei generate de coronavirus, „o lună, două, trei”, România să aibă un Executiv cu puteri depline la Palatul Victoria. „Ați zis că dacă nu se măresc pensiile (cu 40%, conform legii – n.red.), îi dați jos. Și nu le-au mărit. Ați zis acum, la congres, că dacă vă alegeți (este vorba despre echipa lui Marcel Ciolacu – n.red.), îi dați jos. Hai, domnule, să-i dăm jos! Multă lume mă ceartă că de ce nu facem moțiunea. Constituția spune că trebuie să fim 110 care să semnăm o moțiune de cenzură, însă noi suntem doar 24 la Pro România”, a declarat Ponta.
Liderul Pro România a precizat că el și cei 23 de colegi de-ai săi vor vota „la vedere, cu bila albă în urna albă, cu bila neagră în urna neagră. Dar adu tu urna, ca să votez”. 
Ponta mai susține că le-a spus colegilor săi că, deși suntem în campania electorală, să fie pregătiți să vină la București, să nu lipsească niciunul de la votul moțiunii. „I-am pregătit degeaba. Eu cred că PSD pierde foarte mult. Am să țip în fiecare seară că aveți (PSD – n.red.) un blat cu PNL. Hai să votăm!”, a conchis Victor Ponta. 

 

PSD ar amâna votul până pe 15 septembrie

 

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL, inițiată de PSD și semnată de parlamentarii PPUSL și ALDE, a fost deja depusă la Parlament și citită în plenul reunit, în prezența premierului Ludovic Orban. De la acel moment, forurile de conducere ale PSD au amânat de mai multe ori stabilirea unei date exacte pentru vot. La începutul acestei săptămâni, Lia Olguța Vasilescu, aleasă în funcția de vicepreședinte al partidului, a lăsat să se înțeleagă că votul la moțiunea de cenzură se va da la jumătatea lunii septembrie, însă este singură 100% că aceasta va trece. 
Pe 21 august, premierul Ludovic Orban a sesizat Curtea Constituțională cu un conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României și Guvern, generat, în opinia sa, de faptul că Legislativul a inițiat o moțiune de cenzură în timpul sesiunii extraordinare, adică în vacanța parlamentară. Dosarul, având numărul 1373E/2020, a fost deja înregistrat pe rolul instanței de contencios constituțional, se află în fază de raport și nu i-a fost alocat, până la acest moment, un termen pentru soluționare.

 

Unde ar putea apărea problema de constituționalitate 

 

Constituția României nu prevede vreo interdicție cu privire la inițierea și votarea unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară, Legea fundamentală precizând doar că senatorii și deputații nu mai pot semna o moțiune de cenzură dacă, în cadrul aceleiași sesiuni parlamentare, au semnat o altă moțiune care a picat la vot.
Problema apare însă, spun juriștii specializați în drept constituțional, dacă procesul unei moțiuni de cenzură depășește termenul sesiunii în care a depusă și citită în plen. La 1 septembrie, începe o nouă sesiune parlamentară, de data aceasta una ordinară, fapt care presupune că sesiunea în care moțiunea a fost inițiată se încheie de drept. Dovadă în acest sens stă faptul că, marți, pe 1 septembrie, se va organiza, la Camera Deputaților, votul pentru alegerea noului Birou Permanent. 

 

×
Subiecte în articol: Victor Ponta