Liderii Senatului și ai Camerei Deputaților i-au transmis, ieri, premierului desemnat Florin Vasile Cîțu o scrisoare deschisă în care îi aduc acestuia la cunoștință că Birourile Permanente Reunite solicită înlocuirea a șapte din cei 15 candidați la funcția de ministru, după ce au primit avize negative în comisiile de specialitate. Printre cei respinși se numără inclusiv ministrul Sănătății, Victor Costache. PSD a stabilit, aseară, că votul în plen va avea loc joi și a declinat invitația lui Ludovic Orban de a participa la negocierile pe tema datei alegerilor locale.
Titus Corlățean și Marcel Ciolacu i-au scris, ieri, lui Florin Cîțu, făcând apel la colaborarea loială dintre instituțiile statului. „Stimate domnule prim-ministru desemnat. În ședința din 9 martie 2020, Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună, au examinat avizele favorabile elaborate de Comisiile permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului, în urma audierii candidaților propuși pentru funcțiile de ministru de către candidatul la funcția de prim-ministru, domnul Florin Cîțu. Având în vedere faptul că șapte dintre candidații la funcția de ministru au aviz negativ, Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit să vă solicite să nominalizați alte persoane pentru funcția de ministru în locul candidaților de ministru. Cu atât mai mult, în contextul actual al evoluției răspândirii Coronavirusului (Covid-19), aveți obligația față de români să desemnați un ministru al Sănătății care să lucreze 24 de ore din 24 în interesul populației și nu în interesul firmelor private, așa cum a demonstrat până acum. Avem speranța că veți transmite cu celeritate noile propuneri, în spiritul principiului colaborării loiale între autorități, astfel încât Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să poată stabili data ședinței comune pentru învestire, în interiorul termenului de 15 zile, prevăzut de art. 87 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, până în data de 13 martie 2020. Această hotărâre a avut la bază decizia Curții Constituționale a României nr. 356/2016, prin care a soluționat un conflict juridic de natură constituțională dintre președintele României și Guvernul de la acea vreme”, se arată în documentul președinților celor două Camere ale Legislativului.
Cine sunt miniștrii vizați
Reamintim că, în urma audierilor din comisiile de specialitate reunite, cei șapte miniștri care au fost respinși sunt Lucian Heiuș (propus la Ministerul Finanțelor), Cătălin Predoiu (propus la Ministerul Justiției), Ion Ștefan “Grindă” (propus la Ministerul Dezvoltării), Bogdan Gheorghiu (propus la Ministerul Culturii), Victor Costache (propus la Ministerul Sănătății), Monica Anisie (propusă la Ministerul Educației) și Violeta Alexandru (propusă la Ministerul Muncii).
Ceilalți opt candidați – Nicolae Ciucă (Ministerul Apărării), Adrian Oros (Ministerul Agriculturii), Costel Alexe (Ministerul Mediului), Lucian Bode (Ministerul Transporturilor), Ionuț Stroe (Ministerul Tineretului), Virgil Popescu (Ministerul Economiei), Marcel Vela (Ministerul de Interne) și Marcel Boloș (Ministerul Fondurilor Europene) – au primit avize favorabile.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, ieri după-amiază, că votul pentru învestirea Cabinetului Cîțu va avea loc, totuși, joi, și că parlamentarii social-democrați (care reprezintă peste 40% din totalul aleșilor) vor fi prezenți pentru a asigura cvorumul, însă vor vota împotrivă. Social democrații au declinat, totodată, și invitația premierului demis Ludovic Orban, pentru discuția de aseară, de la ora 17.00, de la Palatul Victoria, pe subiectul stabilirii datei la care vor avea loc alegerile locale.
„Am decis că nu mergem la consultările de la Guvern pe data alegerilor locale. Nu are prerogative domnul Orban să mă invite pe mine. E treaba Guvernului să dea Hotărârea de Guvern cu data alegerilor. Noi avem alte priorități”, a conchis Marcel Ciolacu.