Asociația Magistraților din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului și Asociația Procurorilor din România denunță intenția ministrului Justiției, Stelian Ion, „de a prelua controlul politic asupra justiției. Cele trei organizații acuză atitudinea ministrului, care „continuă fixația” predecesorilor săi pentru desființarea SIIJ. Asociațiile solicită ministrului să facă demersurile necesare pentru ca SIIJ să fie funcțională, astfel încât acei magistrați care au încălcat legea să fie trași la răspundere. Mai mult, se solicită „fără ca anchetele penale să fie folosite drept mijloace de presiune sau de șantaj asupra magistraților”.
Magistrații scriu, într-un comunicat de presă, că Stelian Ion s-a lăudat, din poziția de ministru al Justiției, că Guvernul din care face parte „a călcat în picioare votul a peste 6,4 milioane de români, Constituția și deciziile CCR, adoptând o ordonanță de urgență cu privire la organizarea judiciară”, în penultima zi a anului 2020. „A prezentat, apoi, ca principala sa prioritate, desființarea SIIJ, sens în care a precizat că a solicitat din nou avizul CSM pe un proiect de act normativ în acest sens. Fixația acestuia cu privire la desființarea SIIJ este nu numai evidentă, dar și inadmisibilă de la nivelul portofoliului de ministrul al Justiției, dat fiind că Plenul CSM a avizat negativ inițiativei legislative ce viza tocmai desființarea SIIJ”, mai arată sursa citată.
Conform celor trei asociații, ministrul USR are intenția vădită de a prelua controlul politic asupra justiției, „în condițiile în care, în ultimii doi ani, desființarea SIIJ a fost singura problemă referitor la care instanțele și parchetele au fost consultate repetat, iar CSM a dezbătut subiectul, celelalte problemele esențiale pentru independența și organizarea justiției fiind ori abandonate, ori ignorate, prin comparație cu singura «chestiune importantă, arzătoare la ordinea zilei»”.
Actualul ministru ignoră presiunile DNA
Judecătorii și procurorii atrag atenția că nu au trecut nici șase luni, din 20 iulie 2020, când Senatul a respins propunerea legislativă pentru desființarea SIIJ, după ce Camera Deputaților o respinsese la 30 iunie 2020. Sursa citată subliniază că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este singura structură de parchet în care clasa politică nu are amestec, nici în numirea procurorului-șef și nici a procurorilor din cadrul secției. „Numirile în această secție sunt de competența strictă a Consiliului Superior al Magistraturii, iar SIIJ prezintă raport anual de activitate în fața Plenului CSM – aceste dispoziții legale fiind, de altfel, salutate de Comisia de la Veneția. Prin urmare, niciun politician nu are vreun cuvânt de spus în organizarea și funcționarea efectivă a SIIJ”. Mai departe, magistrații arată că, în timp ce Secția era prezentată ca un instrument în mâna politicienilor, de control asupra magistraților, „afirmație complet aberantă, criticii SIIJ – printre care și actualul ministru, Stelian Ion – ignoră abuzurile contra magistraților comise de DNA, pe care nici nu le amintesc (...) Însă, mai mult decât atât, criticii SIIJ doresc revenirea la acea perioadă de abuzuri și presiuni asupra judecătorilor și procurorilor, prin sacrificarea fără rețineri a independenței justiției”.
Secția trebuie să funcționeze în parametri optimi
Asociațiile magistraților precizează că obligația ministrului Justiției este de a asigura logistica și finanțarea necesară pentru ca SIIJ să funcționeze în parametri optimi, „fără a bloca, amenința și presa, în mod constant, această secție, pentru a-i putea reproșa, apoi, lipsa de eficiență, așa cum s-a întâmplat de la crearea SIIJ până în prezent”.
„Cât timp actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, vorbește pur și simplu despre desființarea SIIJ, cu revenirea competențelor de anchetare a magistraților la vechea formulă, acest lucru nu înseamnă decât o restaurație a perioadei de abuzuri și desconsiderări ale drepturilor omului, lucru ce este inadmisibil și ar trebui să fie inacceptabil, atât ca principiu, cât și în mod efectiv, pentru fiecare reprezentant al puterilor în stat”, se mai arată în poziția celor trei organizații.
Trei asociații ale magistraților îi cer ministrului să renunțe la obsesia închiderii Secției Speciale