x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stoica, presiuni pentru ALRO

Stoica, presiuni pentru ALRO

de Monica Iordache Apostol    |    25 Ian 2007   •   00:00
Stoica, presiuni pentru ALRO

Ministrul delegat Cristian David sus-tine ca in urma cu un an a fost invi-tat de Valeriu Stoica, in prezent membru in PLD-ul lui Stolojan, la o discutie in care acesta i-a cerut detalii legate de un control post-privatizare la ALRO Slatina. David a anun-tat totodata noi verificari privind contracte atribuite firmei Euroconstruct.

Valeriu Stoica, colegul de partid al unuia dintre actionarii la Alprom, Theodor Stolojan, castiga bani aparand in calitate de avocat "interesele legitime" ale ALRO. Tot in numele "intereselor legitime" s-a transformat in lobbystul oficial al firmei pe langa ministrul Cristian David.

Ministrul delegat pentru Control, Cristian David, a dezvaluit ieri ca a fost chemat acum un an de Valeriu Stoica la o discutie despre verificarile pe care Autoritatea de Control a Guvernului le facea la ALRO. David a declarat ca invitatia a fost primita in urma cu un an, cand ACG verifica modul in care grupul Marco respecta obligatiile post-privatizare la ALRO Slatina. Valeriu Stoica ar fi fost direct interesat de control pentru ca firma sa de avocatura, Stoica & Asociatii, are ALRO SA printre clienti. David s-a dat naiv, sustinand ca s-a dus la discutie crezand ca va fi una politica, pentru ca atunci era momentul maxim al disidentei lui Stoica in PNL.

"Am primit un telefon de la Valeriu Stoica, prin care acesta ma invita la o discutie, fara a-mi preciza motivul pentru care vrea sa ne intalnim. Eu am dat curs acestei invitatii crezand ca este vorba de o discutie politica, dat fiind faptul ca era momentul dezbaterii publice privind identitatea liberala in Romania si, la vremea respectiva, Stoica era unul dintre sustinatorii unui eventual curent popular pe care, de altfel, l-a si promovat ulterior. In locul discutiei politice, am fost surprins sa constat ca singurul interes pentru aceasta intalnire al lui Valeriu Stoica era legat de verificarile pe care ACG le facea cu privire la ALRO, grupul Marco fiind clientul sau", a declarat David pentru Mediafax.

LEGATURI. David sutine ca i-a spus lui Stoica faptul ca raportul ACG a si fost trimis la DNA si la AVAS. Ministrul justifica faptul ca a tinut ascunsa aceasta intalnire prin faptul ca nu i s-a parut importanta. "Nu am dat importanta la vremea respectiva acestei intalniri, dar astazi, vazand interesul aratat firmei ALRO si, implicit, trecerea pe care o are grupul Marco, nu pot sa nu observ o anumita legatura intre persoanele implicate. Valeriu Stoica este avocatul firmei pentru care Stolojan intervine in emisiuni televizate, argumentand necesitatea sustinerii acesteia in vederea obtinerii energiei ieftine. Lasand la o parte faptul ca argumentul este lipsit de temei atat timp cat societatea obtine profit, reducerea costului energiei fiind de natura a creste profitul companiei si, implicit, valoarea actiunilor de pe piata, nu pot sa nu observ ca deja consacratul tandem politic Stoica-Stolojan are si alte puncte in comun, cum ar fi interesul fata de o activitate economica
Click pt a mari imaginea
LISTA. ALRO si Credit Suisse, parti in scandalul biletelelor, figureaza in calitate de clienti pe site-ul firmei de avocatura a lui Valeriu Stoica
de pe urma careia au de castigat amandoi: unul ca avocat al grupului, iar celalalt ca detinator de actiuni la una din societatile detinute de grup", a afirmat Cristian David.

JUSTIFICARE. Valeriu Stoica nu a negat intalnirea si nici incercarea sa de a afla detalii in legatura cu acel control, dar a sustinut ca a actionat "conform mandatului incredintat de clienti si pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale acestora". Stoica a spus ca ALRO figureaza in calitate de client pe site-ul firmei de avocatura, lucru care putea fi verificat oricand. In privinta intalnirilor sale profesionale, Stoica a precizat ca asemenea activitati sunt confidentiale si ca, din 2003, nu mai are nici o functie publica ce l-ar fi putut pune intr-un conflict de interese.

FIRMA DE LA GOLDEN BLITZ, FAVORIZATA
Cum scandalul "biletelelor" a deschis cutia Pandorei in privinta grupurilor de interese, David a anuntat si controale care vizeaza firmele apropiate Cotroceniului. Este vorba de verificarea atribuirii lucrarilor la Autostrada Bucuresti-Pitesti.
Desi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a sustinut legalitatea contractelor, David a justificat actiunea prin aparitia unor modificari ale conditiilor de participare in timpul derularii licitatiei. David a spus ca initial i se cerea ofertantului sa fi realizat cel putin un proiect de constructie a 40 km de autostrada in alte state, iar ulterior a fost adaugata o noua conditie, aceea de a fi turnat o cantitate medie anuala de 700 mii tone de mixtura asfaltica in ultimii 3 ani. David explica aceasta modificare prin intentia de a fi limitata participarea unor firme in favoarea altora. Autoritatea pentru Control a Guvernului va mai declansa anchete si in cazul lucrarilor de refacere a infrastructurii afectate de inundatii sau servicii de deszapezire, acordate prin incredintare directa. Pe lista beneficiarilor lucrarilor cu incredintare directa se gasesc firma Euroconstruct, controlata de patronii de la Golden Blitz, si firma Vega 93 din Galati, care au obtinut astfel peste 20 de milioane euro. Euroconstruct nu a facut nici un comentariu dar s-a intrebat daca nu exista un scop politic in aceasta actiune.

URMARIRE PENALA
AVAS a fost sesizata acum un an, de Autoritatea de Control a Guvernului, ca proprietarul ALRO Slatina, adica grupul Marco International, nu a respectat obligatiile post-privatizare. Mai exact, Marco International nu si-a indeplinit in totalitate obligatia de a realiza o investitie de portofoliu in suma de 16,6 milioane de dolari, prin achizitionarea de actiuni la o intreprindere producatoare de aluminiu. In decembrie, DNA a declansat urmarirea penala in dosarul privind legalitatea contractului de privatizare.
RECIDIVA
Presedintele Basescu si-a reluat ieri la Iasi pledoaria pentru "acordarea unei sanse capitalului romanesc": "Trebuie sa realizam ca oameni politici sa dam o sansa capitalului romanesc, altfel marile noastre proiecte vor fi realizate de companii straine, iar firmele romanesti vor lucra in subantrepriza pentru acestea. Profitul va pleca peste hotare, iar noi vom ramane cu forta de munca prost platita". El a facut o declaratie asemanatoare la investirea in functie a ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, pe care l-a sfatuit sa priveasca atent spre constructorii romani. Urmare a declaratiei sale, firma Euroconstruct a castigat licitatia pentru reabilitarea Autostrazii Bucuresti-Pitesti.
×
Subiecte în articol: politic stoica david valeriu stoica valeriu alro