x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică TVA de 9% pentru pâine şi specialităţi din panificaţie, de la 1 septembrie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

TVA de 9% pentru pâine şi specialităţi din panificaţie, de la 1 septembrie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

29 Aug 2013   •   13:06
TVA de 9% pentru pâine şi specialităţi din panificaţie, de la 1 septembrie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial
Sursa foto: Dan Marinesco/Intact Images

Pâinea şi specialităţile din panificaţie fără umplutură vor avea TVA de 9%, începând cu data de 1 septembrie, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice, publicat în data de 28 august în Monitorul Oficial, informează agerpres.ro.

Ordinul defineşte care sunt produsele cărora li se va aplica o cotă redusă de TVA de 9%.

"Prin pâine se înţelege produsul preparat dintr-un aluat obţinut din diferite sortimente de făină, utilizate în amestec ori singure, cu sau fără alte ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentaţia drojdiei şi precopt/copt, inclusiv în stare congelată, dar la care nu s-au adăugat miere, ouă, brânză sau fructe şi care are un conţinut de zahăr şi de grăsimi în substanţă uscată de maximum 5%, din greutate", se menţionează în Ordin.

De asemenea, vor avea o cotă redusă de TVA produsele de panificaţie care au compoziţia pâinii, aşa cum este definită în ordin, respectiv cornurile, chiflele, batoanele, covrigii, minibaghetele, franzeluţele şi împletiturile, dar care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071.

Potrivit Ordinului, covrigii se încadrează în aceste prevederi, indiferent de gramaj sau dacă sunt sau nu sunt afânaţi prin fermentaţia drojdiei, în schimb produsele cu umplutură de orice fel nu se încadrează în categoria produselor de panificaţie pentru care se va aplica o cotă redusă de TVA.

Direcţiile regionale ale finanţelor publice, prin structurile teritoriale subordonate acestora, precum şi Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili vor lua măsuri pentru îndeplinirea prevederilor prezentului ordin. 

×
Subiecte în articol: tva paine paine