Mai mulţi parlamentari USL au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a declarat deputatul PSD Florin Iordache. Poiectul propune ca referendumul să fie validat dacă nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot se pronunţă, aceasta fiind cea de-a doua condiţie cumulativă.
„Dacă păstram numai condiţia cu 50% plus 1, ipotetic discutând, la un procent de 30% participare a cetăţenilor cu jumătate plus 1 asta însemna că la un procent de 15% plus un vot se putea adopta un referendum. De aceea am introdus cea de-a doua condiţie cumulativă ca cvorum de validare a referendumului, minim 25% din cei care participă la un referendum să se pronunţe favorabil la referendum. Se aplică tuturor referendumurilor“, a declarat deputatul PSD, la Palatul Parlamentului.
Întrebat care este scopul introducerii acestui proiect de lege, Iordache a precizat că s-a considerat că pragul de validare de 50% plus unu este foarte mare, în condiţiile în care s-a constatat că absenteismul este foarte ridicat şi nu întotdeauna populaţia este interesată de obiectul unui referendum.
Aviz pozitiv de la Guvern
Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai mulţi parlamentari ai USL privind scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a anunţat premierul Victor Ponta.
„Proiectul este făcut exact în baza deciziilor de anul trecut ale Curţii Constituţionale, şi anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea preşedintelui sau pentru Constituţie (...) Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinţei electorale. Eşti pentru, contra sau să nu împiedici adoptarea unor decizii importante“, a spus Ponta, în şedinţa de guvern de ieri.
Udrea vrea vot prin corespondenţă
Deputatul PDL Elena Udrea a criticat intenţia USL de reducere a pragului de prezenţă la referendum, arătând că, din punctul său de vedere, ar fi mai utilă o lege care să dea posibilitatea celor din străinătate să voteze prin corespondenţă.
„Cred că democraţia se bazează pe majorităţi, dacă nu eşti în stare să aduci electoratul la vot, soluţia nu este să scazi pragul de validare a unui referendum, soluţia ar fi să dai posibilitatea românilor din străinătate să voteze. Avem aproape 5 milioane de români care sunt afară şi care, s-a văzut la toate alegerile, votează în proporţie de 100.000, un procent foarte mic, pentru că nu au posibilitatea fizic să voteze. Deci, punctul meu de vedere, ar fi mai utilă aprobarea unei legi care să dea posibilitatea celor din străinătate să voteze, eventual votul prin corespondenţă, decât să reduci limita prezenţei la vot la referendum“, a declarat Udrea.
Bulgaria are o lege a referendumului are nu prevede o prezentţă de minim 50% din populaţia cu drept de vot ca o condiţie pentru validare. Pragul este de 30% şi decizia revine Parlamentului în caz de neatingere a acestuia. Chiar şi Comisia de la Veneţia nu impune un cvorum pentru validarea referendumurilor, situaţia din vara 2012 fiind un caz controversat în care forul consultativ de la Veneţia a dat un răspuns interpretabil.
Participarea la referendumul din vara anului 2012 a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, doar 11,15% fiind împotriva acestei decizii. Deşi 7,4 milioane de români s-au pronunţat pentru demiterea lui Băsescu, referendumul nu a putut fi validat din cauza neîndeplinirii cvorumului. Aceeaşi situaţie s-a repetat şi în cazul referendumurilor privind exploatarea gazelor de şist din Vaslui şi Dobrogea, unde în ciuda votului covârşitor împotriva fracţionării hidraulice nu a fost îndeplinită condiţia participării la vot a 50%+1 din populaţie.