x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zgonea: Cel mai mare PIB de după Revoluție, în 2014, prin măsurile economice ale USL

Zgonea: Cel mai mare PIB de după Revoluție, în 2014, prin măsurile economice ale USL

15 Noi 2013   •   17:53
Zgonea: Cel mai mare PIB de după Revoluție, în 2014, prin măsurile economice ale USL
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, consideră că măsurile economice promovate de Guvernul USL fac posibil ca în 2014 România să înregistreze cel mai mare PIB din istoria postdecembristă, informează agerpres.ro.

"Văd cum mulți politicieni și analiști afirmă că economia merge rău, că Guvernul USL nu face nimic, dar cu toate acestea Eurostat spune că avem cea mai mare creștere economică din Europa în trimestrul al treilea. La fel, aceleași persoane spun că această creștere economică se datorează ploii și faptului că agricultura a mers bine, dar nu menționează nimic despre ajutorul pe care Guvernul l-a acordat fermierilor, despre faptul că subvențiile au fost plătite din timp, ceea ce a însemnat că și culturile au putut fi bine pregătite", a declarat Zgonea.

În opinia președintelui Camerei Deputaților, "agricultura înseamnă aproximativ 1% din această creștere, restul datorându-se exporturilor, care au mers foarte bine anul acesta".

"De altfel am avut pentru prima dată un sold pozitiv al comerțului exterior, producției industriale, care a înregistrat a doua mare creștere din Europa în luna septembrie, absorbției fondurilor europene, ajunsă la aproximativ 25% și creșterii consumului, pe fondul măririi salariilor și pensiilor".

România a avut a cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea al acestui an, atât comparativ cu trimestrul precedent cât și cu trimestrul al treilea al anului trecut, potrivit unei estimări preliminare publicată joi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Grație unei creșteri economice trimestriale de 1,6%, România este lider în UE, urmată de Letonia (1,2%), Marea Britanie și Ungaria, ambele cu o creștere de 0,8%, Polonia și Bulgaria, ambele cu o creștere de 0,6%.

Datele Eurostat sunt similare cu estimările semnal anunțate joi de Institutul Național Statistică (INS), potrivit cărora economia României a crescut în trimestrul trei din acest an cu 1,6% față de trimestrul doi, iar avansul a fost de 4,1 procente comparativ cu perioada similară din 2012.

×
Subiecte în articol: valeriu zgonea crestere economica