x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zgonea: Suntem hotărâți să transferăm Serbiei întreaga noastră expertiză în probleme de preaderare

Zgonea: Suntem hotărâți să transferăm Serbiei întreaga noastră expertiză în probleme de preaderare

06 Noi 2013   •   16:10
Zgonea: Suntem hotărâți să transferăm Serbiei întreaga noastră expertiză în probleme de preaderare

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a avut miercuri o întrevedere cu noul ambasador sârb la București, Branko Brankovic, pe care l-a asigurat că România este hotărâtă să transfere întreaga sa experiență în probleme de preaderare Serbiei, informează agerpres.ro.

"Suntem hotărâți să transferăm întreaga noastră expertiză în probleme de preaderare Serbiei, pentru a-și putea îndeplini toate obligațiile ce decurg din aspirațiile sale de a deveni membră a Uniunii Europene", a declarat Zgonea, potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților.

Cei doi oficiali au apreciat consolidarea relațiilor dintre cele două țări, caracterizate de o dinamică substanțială a dialogului politic și a contactelor bilaterale la nivel înalt.

Președintele Camerei Deputaților a reafirmat sprijinul constant al României pentru parcursul european al Serbiei și a discutat despre modalitățile concrete prin care partea română poate contribui pentru accelerarea procesului de integrare.

Potrivit sursei citate, președintele Camerei Deputaților a subliniat importanța întăririi cooperării regionale pentru promovarea unor inițiative și proiecte în domeniul economic, politic, social sau cultural.

"Contăm pe sprijinul și participarea activă a Serbiei la prima reuniune a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), care va avea loc anul viitor în țara noastră. De asemenea, trebuie să încurajăm noi proiecte de cooperare transfrontalieră, așa cum este Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). Sunt proiecte deosebit de importante, care vor aduce beneficii concrete pentru cetățenii ambelor state", a precizat Zgonea.

În cadrul discuțiilor, a fost abordat și subiectul situației comunității românești din Serbia. În acest context, președintele Camerei Deputaților și-a exprimat speranța că Serbia va trece la o respectare efectivă a drepturilor individuale ale etnicilor români de pe întreg teritoriul sârbesc, în conformitate cu standardele europene și cu angajamentele asumate. 

×
Subiecte în articol: valeriu zgonea aderare serbia ue