Fie pentru că nu au o formă de boală gravă, fie de frica spitalelor care sunt deja supraaglomerate, mulți dintre românii care se infectează cu SARS-CoV-2 aleg să rămână acasă. Frica de boală și toate acele emoții negative care vin la pachet cu incertitudinea legată de această afecțiune nouă pot face chiar mai mult rău decât boala în sine. La mulți oameni s-au declanșat stări de anxietate și depresie, spun specialiștii.
„Pentru cei care au o formă ușoară (sau chiar asimptomatică), cel mai dificil este să-și depășească fricile și anxietatea firească în aceste condiții. Pentru mulți dintre ei, acestea sunt chiar mai deranjante decât simptomele în sine”, spune Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.
Acesta oferă și câteva sfaturi concrete și simple, despre „cum să nu o iei razna de frică/stres în timp ce ai COVID-19, forma ușoară sau asimptomatică”:
-
Dormi mult (cel puțin 9-10 ore pe zi). Somnul e cel mai eficient de-stresor natural.
-
Sună-ți prietenii, mai ales dacă au trecut prin boală. Fricile discutate sunt pe jumătate rezolvate.
-
Fără știri TV, pentru că cele mai multe sunt panicarde.
-
Filmele relaxează, mai ales o comedie sau un romance.
Citește pe Antena3.roO profesoară a fost condamnată la 25 de ani de închisoare după ce s-a aflat ce făcea cu elevii. Are și un copil cu un elev de 12 ani -
Fă mișcare ușoară. Mișcarea e cel mai bun antidepresiv natural. Dacă ai curtea ta, folosește-o. Dacă nu, merge și pe balcon.
-
În cazul în care nu te poți izola de copil, joacă-te cu el, pentru că joaca generează optimism.
-
Vorbește/scrie-i medicului de familie despre anxietățile tale.
-
Ceai/apă/pulsoximetru. Hidratează-te din plin și folosește acest instrument simplu să te monitorizezi. Nu lua medicație de capul tău.