Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ''Grigore T. Popa'' din Iaşi este prima instituţie de învăţământ superior de profil din România cotată în The Times Higher Education World University Rankings, au informat vineri reprezentanţii universităţii.
Rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la indicatorul vizibilitate academică la nivel internaţional, UMF Iaşi se situează pe primul loc în ţară şi pe locul 428 la nivelul universităţilor de profil din lume.
"Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' Iaşi este singura instituţie de învăţământ medical românesc cotată în topul realizat de The Times Higher Education World University Rankings 2017-2018, dat publicităţii pe 5 septembrie. Din România, doar cinci instituţii au intrat în acest top al celor 1.000 de universităţi de elită din lume: Universitatea 'Babeş-Bolyai' Cluj - Napoca, 601-800, Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' Iaşi, 801-1.000, Universitatea Bucureşti 801-1.000, Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' Iaşi (801-1000) şi Universitatea de Vest Timişoara (801-1000). Trebuie menţionat că în această ediţie, a 13-a, a topului The Times Higher Education, UMF Iaşi înregistrează încă o premieră: este prima dată când o universitate de medicină din România intră în această prestigioasă clasificare mondială", a declarat rectorul UMF Iaşi.
La rândul său, prorectorul Adrian Covic a spus că dintre cele 20.000 de instituţii de învăţământ superior din lume, doar 1.000 de universităţi din 77 de ţări au fost incluse în acest clasament.
"Au fost analizate aproape 62 de milioane de citări din 12.4 milioane de lucrări ştiinţifice de cercetare, din ultimii cinci ani, şi răspunsurile a peste 20.000 de reprezentanţi ai comunităţii academice internaţionale din 140 de ţări, cu privire la reputaţia academică a universităţilor. Datele de contact ale participanţilor la sondaj au fost extrase din baza de date Elsevier. Clasificarea evaluează universităţile sub aspectul următoarelor cinci dimensiuni: activitatea de predare, 30%, activitatea de cercetare 30%, impactul activităţilor de cercetare ca urmare a numărului de citări, 30%, activitatea internaţională, 7,5%, şi transferul de cunoştinţe către mediul socio-economic, 2,5%. În cadrul acestora se regăsesc 13 indicatori de performanţă, cu valoarea atribuită în clasificarea generală", a declarat prorectorul UMF Iaşi.
Potrivit clasamentului, la indicatorul vizibilitate academică la nivel internaţional, UMF Iaşi se situează pe primul loc în ţară şi pe locul 428 la nivel mondial, la transferul de cunoştinţe către mediul socio-economic, pe locul doi, după Universitatea 'Babeş-Bolyai' din Cluj Napoca, iar la indicatorii predare şi cercetare, pe locul patru între universităţile româneşti cotate în acest clasament. Indicatorul activitatea şcolii doctorale situează UMF Iaşi pe locul 814 la nivel internaţional.
"Ranking-ul universitar reprezintă instrumentul de evaluare a performanţelor academice şi a vizibilităţii naţionale şi internaţionale. Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' Iaşi a fost invitată să parcurgă sistemul The Times Higher Education pentru anul 2018, iar clasarea reprezintă un loc onorant, în acord cu eforturile pe care cadrele didactice şi studenţii le-au depus şi le depun în activitatea didactică şi de cercetare. Sunt convins că, în viitor, aceste eforturi vor duce la o clasare şi mai bună a universităţii noastre", a menţionat rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu. AGERPRES