x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Uniforme în şcoli, proiect confuz

Uniforme în şcoli, proiect confuz

de Dan Radu    |    25 Oct 2017   •   11:50
Uniforme în şcoli, proiect confuz

Un proiect legislativ care vrea să modifice legea siguranţei în şcoli prin introducerea uniformelor la nivel naţional nu doar pentru clasele I-IV, dar şi pentru elevii de gimnaziu şi liceu, a fost discutat, ieri, în Comisia de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor. Deşi dorită de o parte din deputaţii PSD, reintroducerea uniformelor în şcoli nu este agreată de Guvern, care a dat aviz negativ. Proiectul este însă susţinut de liberala Raluca Turcan, chiar dacă aceasta nu se numără printre iniţiatori.

Conform proiectului legislativ, iniţiat încă de anul trecut de mai mulţi deputaţi PSD, introducerea uniformelor în învăţământul preuniversitar ar avea ca scop "întărirea disciplinei în unităţile de învăţământ", "prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli, prin faptul că se identifică rapid individul care nu face parte din instituţia de învăţământ respectivă" şi ar duce la eliminarea discriminării dintre elevii săraci şi cei bogaţi, ambele categorii urmând să aibă aceeaşi ţinută. Proiectul, iniţiat, printre alţii şi de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, cel care afirma la începutul anului că şi-a păstrat armele cu care a tras la Revoluţie şi nu ar ezita să tragă din nou, în contextul protestelor din Piaţa Victoriei, a primit însă aviz negativ din partea Guvernului, în febriarie 2017. De altfel, în parcursul la comisiile parlamentare, proiectul a fost respins şi de Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Situaţia a fost remarcată şi de preşedintele Comisiei de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor, liberalul Florin Roman, care, înainte de şedinţa de ieri, în care s-a discutat proiectul, a cerut opinia alegătorilor, pe Facebook. "Proiectul este propus de parlamentarii PSD, dar același guvern PSD nu susține proiectul de lege, ceea ce în limbaj parlamentar înseamnă că proiectul are șanse mari să fie respins. Voi ce părere aveți? Cum trebuie sa voteze parlamentarii PNL", întreba acesta. Întrebarea vine în contextul în care, la ultima dezbatere pe proiect, acesta era susţinut de fostul lider PNL, Raluca Turcan. "Această propunere are mai multe considerente favorabile. Primul - şi cel pe care îl resimt cel mai direct copiii - este acela al eliminării inechităţii care există în momentul de faţă între copiii care merg la aceeaşi şcoală", spunea aceasta.

Un alt motiv pentru propunerea legislativă este: "Menţinerea decenţei, evitându-se situaţiile în care fetiţele poartă fuste scurte, atrăgând privirile băieţilor din clasă sau din şcoală", potrivit iniţiatorilor

×
Subiecte în articol: uniforme în şcoli