Cel mai mare bucătar al Franţei, cheful marii bucătării franceze, Papă al gastronomiei, Paul Bocuse este la Lyon ceea ce Turnul Eiffel este la Paris: un monument! El este preşedintele şi fondatorul concursului mondial de gastronomie Bocuse d'Or, organizat din anul 1987, o dată la doi ani.
Evenimentul invită 24 de tineri bucătari, din ţări diferite, într-o competiţie inedită de artă culinară. Ei se pregătesc luni în şir pentru a realiza un preparat original pe baza unei teme cunoscute dinainte. Deseori, evenimentul a fost descris ca "Olimpiada bucătăriei internaţionale", iar concurenţii, atât de devotaţi artei lor, îşi iau concediu doar ca să repete şi să se pregătească pentru competiţie. Ingredientele temă ale concursului din 2009 au fost: carnea de vită Aberdeen Angus Scotch, codul proaspăt norvegian, scoicile norvegiene culese cu mâna şi creveţii sălbatici roz norvegieni. Anul acesta, concursul a avut loc în perioada 27-28 ianuarie, în cadrul celui de-al 14-lea Salon Internaţional al Restaurantelor, Hotelurilor şi Alimentelor (SIRHA) de la Eurexpo, din Lyon. Unele ţări şi-au ales reprezentanţii cu doi ani înaintea concursului, pentru a le da acestora posibilitatea de a se pregăti. În Japonia, de exemplu, concursul a fost prezentat de televiziunea naţională, iar Islanda a închiriat un avion decorat în culorile reprezentative ale Bocuse d'Or, aeronavă cu care şi-a transportat echipa la Lyon.
SCURT ISTORIC AL COMPETIŢIEI
În anul 1987, cortina se ridica pentru a începe concursul. Juriul reunea cele mai mari nume din gastronomia internaţională. În boxele special amenajate, primii participanţi au arătat tot ce ştiau în arta culinară. În acel an, Jacky Frédon, bucătar francez, a câştigat râvnitul trofeu, realizat de sculptorul César, şi un cec de 10.000 de dolari. După succesul primei ediţii, concursul revine, în anul 1989, la SIRHA. Noutatea competiţiei a constat în prezenţa unei femei printre bucătari, care a reuşit să urce pe prima treaptă a podiumului. În 1991, jurnaliştii au comparat Bocuse d'Or cu Jocurile Olimpice culinare, iar raţa a fost ingredientul-vedetă al competiţiei. În acest an, ţările nordice au fost câştigătoarele locurilor al II-lea şi al III-lea. Anul 1993 confirmă forţa tradiţiei gastronomice din Europa de Nord. Competiţia a adus, în anul 1995, în prim-plan un bucătar plin de fineţe şi talent dintr-un sat francez. În 1997, un candidat mexican a reuşit să atragă atenţia juriului, deoarece a invitat un grup de cântăreţi. De atunci, următoarele ediţii au fost însoţite în prepararea mâncărurilor de adevărate spectacole de muzică şi dans, susţinute şi de suporterii fiecărui bucătar. Trofeul a fost adjudecat de un bucătar suedez, iar în acelaşi an în Suedia s-a înfiinţat pentru prima oară o Academie Bocuse d'Or. În 1999, trofeul a fost câştigat de un norvegian, pentru prima oară ţara-gazdă nemaicâştigând competiţia, fapt ce le-a dat speranţe şi celorlalte ţări că Franţa nu e invincibilă. Concursul atrage, în anul 2001, peste 800 de jurnalişti care vor mediatiza foarte mult evenimentul. În 2003, trofeul a fost înlocuit cu o sculptură simbolică a lui Paul Bocuse, realizată de Christinne Delessert. De asemenea, în acest an este compus şi un imn al competiţiei. Pentru prima oară, în 2005, este montat un ecran gigant, pe care spectatorii au putut vedea concursul în direct şi fiecare bucătar şi preparat în detaliu. Pe primul loc s-au clasat Franţa şi Norvegia. La 20 de ani de la înfiinţarea concursului, în 2007 se organizează o nouă metodă de preselecţie a ţărilor candidate. Este anul în care participă şi o delegaţie română, condusă de maestrul în arta culinară Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism.
LYON 2009
De peste 20 de ani, "Olimpiada bucătarilor" a arătat lumii cele mai frumoase creaţii gastronomice într-o manieră de show haute couture. Lucrând în bucătării aşezate în aşa fel încât să fie văzute de public, 24 de bucătari din toată lumea au "creat" câte două feluri de mâncare în doar cinci ore şi 35 de minute. Tinerii chefi au realizat acest lucru ca parte dintr-un show grandios, folosind ingredientele oficiale ale Bocuse D'or 2009: carnea de vită Aberdeen Angus Scotch, codul proaspăt norvegian, scoicile norvegiene culese cu mâna şi crevetele sălbatice roz norvegiene. Tânărul chef Geir Skeie, din Sanderfjord, Norvegia, a câştigat marele trofeu al competiţiei. Creaţia din fructe de mare a norvegianului a inclus un spate de cod cu scoici puţin afumate şi burtă de cod, mazăre, crevete şi ceapă. Aceasta a fost "acompaniată" de cubuleţe de sfeclă roşie cu anghinare de Ierusalim şi trufe negre; cartofi şi praz cu ouă de prepeliţă şi o emulsie din Riesling şi hrean. Pentru partea cu carne, norvegienii au servit coaste de văcuţă cu pate de raţă; file de muşchi cu trufe negre şi ţelină; rădăcină de pătrunjel cu spanac şi muşchi de taur glazurat cu fasole verde şi anghinare; o piramidă din ceapă maro, cartofi, trufe negre şi măduvă, o reducţie de vită cu frunze de laur şi pătrunjel.
Câştigătorii
Geir Skeie, de la Restaurantul Mathus Solvold - Sanderfjord, reprezentantul Norvegiei, este marele câştigător! Şi-a adjudecat trofeul Bocuse d'Or 2009, creat de artista Christinne Delessert, şi un premiu în bani de 20.000 de euro. Jonas Lundgren, din Suedia, s-a clasat pe locul al doilea, câştigând trofeul Bocuse d'Argent, creaţia aceleiaşi artiste, dar şi 15.000 de euro. Abia pe locul al treilea s-a clasat Phillipe Mille, Hotel Le Meurice, Paris, reprezentantul Franţei. Tânăra speranţă a bucătăriei franceze a primit trofeul Bocuse Bronze, dar şi 10.000 de euro. S-au mai acordat, de asemenea, şi câteva premii speciale, astfel: premiul pentru cel mai bun ajutor de bucătar a fost înmânat de Academia Bocuse d'Or lui Grace Pineda, Canada; premiul special pentru preparatul din peşte l-a câştigat Jasper Kure, Danemarca; premiul special pentru felul preparat din carne l-a primit tot Jasper Kure. S-au acordat şi două premii speciale pentru cel mai bun poster promoţional câştigate de Cehia şi de Brazilia.Bucătari de top
Cei mai mari bucătari din lume, au participat la concursul Bocuse d'Or 2009. Mulţi dintre ei credeau că reprezentaţii Americii îşi vor adjudeca marele trofeu. În 11 concursuri, din 1987, francezii au câştigat medalia de aur de şase ori, norvegienii, de trei, iar cei din Luxemburg şi Suedia, doar o dată. Dar cea mai amară dezamăgire, în 2009, a fost suferită de Franţa. Mulţi îşi doreau ca Phillipe Mille, 34 de ani, sous-chef la restaurantul parizian de trei stele, Le Meurice, să câştige aurul. Dar peştele "a ieşit" cu un minut întârziere, lucru care "i-a costat" pe francezi 12 puncte.Doradă umplută à la Bocuse
O doradă de aproximativ 1,500 kg. Topeşte 100 g unt, sotează fără să laşi să se coloreze patru cepe eşalote tăiate, la foc mic, timp de 15-20 de minute. Măreşte flacăra şi adaugă 250 g de cicuperci curăţate şi tăiate, lasă-le până scade zeama, asezonează-le cu sare, piper şi rozmarin şi subţiază cu un pahar de vin alb sec. Adaugă o roşie mare, curăţată de pieliţe şi seminţe. Lasă să scadă zeama, apoi dă la o parte de pe foc, adaugă 100 g miez de pâine, înmuiat în sos şi ouă bătute omletă. Amestecă bine şi asezonează. Dacă dorada are lapţi sau icre, adaugă-le în umplutură.
Pune această umplutură în interiorul peştelui.
Aşază-l pe o tavă unsă cu unt, asezonează cu sare şi piper, toarnă un pahar de vin alb şi presară o lingură de pesmet şi 100 g unt tăiat bucăţele. Dă tava la cuptor până se rumeneşte, aproximativ 40 de minute.
Citește pe Antena3.ro