Cafeaua este un arbore ce înfloreşte şi face fructe care au seminţe. Aceste seminţe sunt de fapt bobiţele de cafea din care preparăm noi celebra băutură cu arome şi gust inconfundabile. Este, la ora actuală, cea mai consumată băutură din lume, după apă.
Ea are o legendă, care spune că un cioban din Etiopia, Kaldi, care a trăit cu foarte mulţi ani în urmă, se minuna de manifestările ciudate ale caprelor sale după ce mâncau nişte bobiţe dintr-un copăcel. Mânat de curiozitate, Kaldi a consumat şi el din bobiţe şi a observat pe propria-i piele efectul energizant şi reconfortant al acestora. Deci, cafeaua a intrat în istoria omenirii prin intermediul caprelor şi a trecut la om datorită curiozităţii acestuia.PRODUS ESENŢIAL
Treptat, lumea veche, mai ales cea arabă, a început să folosească din ce în ce mai des cafeaua, aceasta fiind ridicată la rang de produs esenţial al vieţii de familie. Cu timpul, cafeaua a pătruns pe pieţele europene, cam prin anul 1600, dar numai ca medicament, sub diferite forme. Apoi, pe la 1683, în Veneţia au apărut primele cafenele.
PREPARARE
Cafeaua se prepară în multe feluri. Cea mai cunoscută şi apreciată este cafeaua turcească. Se prepară în raport cu numărul de persoane. Într-un ibric (ideal e să fie din aramă) se pun o cană cu apă şi două linguriţe cu zahăr (după gust) şi se lasă la fiert. Când clocoteşte apa se adaugă trei linguriţe cu cafea proaspăt râşnită şi se lasă la foc mic, până se ridică uşor spuma, se amestecă şi se repetă încă o dată aceste operaţiuni, după care se pune în ceşti câte puţin caimac, apoi se dă ibricul deoparte pentru două minute, cât să se lase puţin zaţul, şi se toarnă cafeaua în fiecare ceaşcă. Se bea de obicei fierbinte.
Dar asta nu-i nimic! O ceaşcă de cafea bună se bea într-o atmosferă deosebită, alături de persoane agreabile, ascultând o muzică plăcută.
Ayva tatlisi - Desert de gutui
Ingrediente: 4 gutui, 500 ml vin roşu sec, 50 g zahăr pudră, o lingură miere, o linguriţă scorţişoară, coaja de la o portocală, esenţă de vanilie, cuişoare, o linguriţă cu nucşoară rasă. Pentru umplutură: o lingură margarină, 100 g nucă tocată, 150 g fructe confiate, 100 g stafide, 2 linguri zahăr.
Preparare: Topeşte margarina. Adaugă nucile tocate, stafidele şi fructele confiate. Presară zahărul şi lasă compoziţia să se caramelizeze puţin. Pune la fiert vinul cu zahărul, mierea, mirodeniile şi coaja de portocală. Între timp, curaţă gutuile de coajă. Taie-le pe jumătate, îndepărtează-le cotorul şi subţiază-le până la 1 cm dacă sunt prea groase.
Când vinul începe să fiarbă, pune gutuile, având grijă ca vinul să le acopere în totalitate. Lasă-le la foc mic 30 de minute. Din când în când, întoarce-le uşor. Scoate-le pe un platou şi umple gutuile cu amestecul de fructe. Lasă vinul să fiarbă până scade şi se îngroaşă apoi strecoară-l peste pere. Serveşte după ce s-a răcit complet. Cu frişcă sunt delicioase!
Puf borengi - Brânzoaice pufoase
Ingrediente: un ou, două linguri de iaurt, o jumătate de pachet de praf de copt, un praf de sare, făină cât cuprinde, ulei (pentru uns foile şi pentru prăjit). Pentru umplutură: un castron brânză (jumătate telemea, jumătate de vaci), o legătură pătrunjel, un ou.
Preparare: Se amestecă toate ingredientele, aluatul nu trebuie să fie prea tare. Se împarte în 6 sau 8 bulgăraşi care se întind foi cât farfuria şi se ung cu ulei. Se pun câte trei sau patru foi întinse la frigider pentru 30 de minute. Între timp se bate bine brânza cu oul şi se adaugă pătrunjelul tocat fin. Se scot de la frigider foile şi se taie rondele cu un pahar. Pe jumătate de rondea se pune brânză, iar marginile se ung cu albuş de ou amestecat cu apă şi se pliază, lipindu-le. Apoi se prăjesc în ulei încins şi se scot pe prosoape de hârtie. Pentru a obţine mai multe, dublaţi cantităţile. După atâtea delicioase cercetări, am reuşit să ne desprindem gândurile şi să ne rotim ochii şi în jurul nostru, admirând minunatele obiecte decorative.