x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cafeaua turcească

0
Autor: Veronica Bectas 18 Mar 2010 - 00:00
Cafeaua turcească
Vezi galeria foto

Cafeaua este un arbore ce înfloreşte şi face fructe care au seminţe. Aceste seminţe sunt de fapt bobiţele de cafea din care preparăm noi celebra băutură cu arome şi gust inconfundabile. Este, la ora actuală, cea mai consumată băutură din lume, după apă.

Ea are o legendă, care spune că un cioban din Etiopia, Kaldi, care a trăit cu foarte mulţi ani în urmă, se minuna de manifestările ciudate ale caprelor sale după ce mâncau nişte bobiţe dintr-un copăcel. Mânat de curiozitate, Kaldi a consumat şi el din bobiţe şi a observat pe propria-i piele efectul energizant şi reconfortant al acestora. Deci, cafeaua a intrat în istoria omenirii prin intermediul caprelor şi a trecut la om datorită curiozităţii acestuia.

PRODUS ESENŢIAL
Treptat, lumea veche, mai ales cea arabă, a început să folosească din ce în ce mai des cafeaua, aceasta fiind ridicată la rang de produs esenţial al vieţii de familie. Cu timpul, cafeaua a pătruns pe pieţele europene, cam prin anul 1600, dar numai ca medicament, sub diferite forme. Apoi, pe la 1683, în Veneţia au apărut primele cafenele.

PREPARARE
Cafeaua se prepară în multe feluri. Cea mai cunoscută şi apreciată este cafeaua turcească. Se prepară în raport cu numărul de persoane. Într-un ibric (ideal e să fie din aramă) se pun o cană cu apă şi două linguriţe cu zahăr (după gust) şi se lasă la fiert. Când clocoteşte apa se adaugă trei linguriţe cu cafea proaspăt râşnită şi se lasă la foc mic, până se ridică uşor spuma, se amestecă şi se repetă încă o dată aceste operaţiuni, după care se pune în ceşti câte puţin caimac, apoi se dă ibricul deoparte pentru două minute, cât să se lase puţin zaţul, şi se toarnă cafeaua în fiecare ceaşcă. Se bea de obicei fierbinte.

Dar asta nu-i nimic! O ceaşcă de cafea bună se bea într-o atmosferă deosebită, alături de persoane agreabile, ascultând o muzică plăcută.

 

Ayva tatlisi - Desert de gutui
Ingrediente: 4 gutui, 500 ml vin roşu sec, 50 g zahăr pudră, o lingură miere, o linguriţă scorţişoară, coaja de la o portocală, esenţă de vanilie, cuişoare, o linguriţă cu nucşoară rasă. Pentru umplutură: o lingură margarină, 100 g nucă tocată, 150 g fructe confiate, 100 g stafide, 2 linguri zahăr.
Preparare: Topeşte margarina. Adaugă nucile tocate, stafidele şi fructele confiate. Presară zahărul şi lasă compoziţia să se caramelizeze puţin. Pune la fiert vinul cu zahărul, mierea, mirodeniile şi coaja de portocală. Între timp, curaţă gutuile de coajă. Taie-le pe jumătate, îndepărtează-le cotorul şi subţiază-le până la 1 cm dacă sunt prea groase.

Când vinul începe să fiarbă, pune gutuile, având grijă ca vinul să le acopere în totalitate. Lasă-le la foc mic 30 de minute. Din când în când, întoarce-le uşor. Scoate-le pe un platou şi umple gutuile cu amestecul de fructe. Lasă vinul să fiarbă până scade şi se îngroaşă apoi strecoară-l peste pere. Serveşte după ce s-a răcit complet. Cu frişcă sunt delicioase!

 

Puf borengi - Brânzoaice pufoase
Ingrediente: un ou, două linguri de iaurt, o jumătate de pachet de praf de copt, un praf de sare, făină cât cuprinde, ulei (pentru uns foile şi pentru prăjit). Pentru umplutură: un castron brânză (jumătate telemea, jumătate de vaci), o legătură pătrunjel, un ou.
Preparare: Se amestecă toate ingredientele, aluatul nu trebuie să fie prea tare. Se împarte în 6 sau 8 bulgăraşi care se întind foi cât farfuria şi se ung cu ulei. Se pun câte trei sau patru foi întinse la frigider pentru 30 de minute. Între timp se bate bine brânza cu oul şi se adaugă pătrunjelul tocat fin. Se scot de la frigider foile şi se taie rondele cu un pahar. Pe jumătate de rondea se pune brânză, iar marginile se ung cu albuş de ou amestecat cu apă şi se pliază, lipindu-le. Apoi se prăjesc în ulei încins şi se scot pe prosoape de hârtie. Pentru a obţine mai multe, dublaţi cantităţile. După atâtea delicioase cercetări, am reuşit să ne desprindem gândurile şi să ne rotim ochii şi în jurul nostru, admirând minunatele obiecte decorative.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei
Galerie Foto Capitala României devenise, la finalul anului trecut, destinația de city-break preferată de europeni. Promovarea evenimentelor și a turismului de business a fost un mare succes al Companiei Municipale Turistica...

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 
Galerie Foto Până anul trecut, Capitala României nu a fost niciodată o reală destinație de „city-break”, în ciuda tuturor declarațiilor specialiștilor în turism care au încercat să o ridice la acest statut....

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1
Andreea Ibacka şi Mihai Călin fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cei doi sunt soţ şi soţie, însă au o căsnicie bazată mai...

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite
Galerie Foto Seria surprizelor continuă luni seara, de la 20.30,  la Chefi la cuțite. La bancul de lucru își vor face apariția Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ștefan. Ștefănel chiar e pasionat de bucătărie și...

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul
Starul american Joaquin Phoenix a devenit tatăl unui băiețel, pe nume River, în onoarea fratelui său mai mare, care a murit la 23 de ani. Mama copilului este actrița Rooney Mara, transmite EFE. După...

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

Antena 3, lider de audiență în ziua votului

Antena 3, lider de audiență în ziua votului
Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a treia gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în DUA LIPA, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât şi la...

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...
Serviciul de email marketing furnizat de