x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Caietul de retete

0
03 Oct 2007 - 00:00

Preparate din carne

Â

Pizza cu şuncă

Â

Un pachet de foitaj, un dovlecel, 4 roşii, 400 g şuncă sau kaizer, 300 g caşcaval, cimbru, sare, piper, un ou, ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui

Â

1 Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei, ca să nu se rupă foaia. Se taie in pătrate egale, se aşază intr-o tavă tapetată cu folie de aluminiu stropită cu apă rece şi se introduc la rece.

2 Dovlecelul se spală, se taie in felii subţiri, se presară sare şi se pune intr-o strecurătoare.

3 Roşiile se spală, se taie in felii şi se pun pe un platou. Şunca sau kaizerul se taie in felii subţiri şi se pune pe o farfurie.

4 Se ung pătratele cu ou bătut, se aşază felii de şuncă, felii de roşii şi felii de dovlecei. Se presară sare, piper, cimbru şi caşcaval ras.

5 Tava se introduce in cuptor şi se ţine circa 25-30 de minute sau pănă cănd foitajul a crescut in volum.

6 Se scot pătratele din tavă, se presară caşcaval ras şi se servesc.

Â

Sfat: Dovleceii se pot prăji puţin in ulei de măsline sau de floarea-soarelui.

Băutura: Cabernet Sauvignon

Â

Muşchi de porc cu bulete

Â

400 g muşchi de porc sau kaizer, un fir de praz, 500 g ciuperci, salată verde, doi ardei capia, 300 g cartofi, două ouă, o lingură de griş, ulei de floarea-soarelui, o lămăie, sare, piper, busuioc verde, 100 g parmezan ras

Â

1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb. Se lasă la răcit, se amestecă bine cu grişul, ouăle, sarea şi piperul după gust.

2 Se formează bulete şi se prăjesc in ulei incins. Se scot cu o spumieră şi se pun intr-un castron. Ardeii capia se curăţă de seminţe, se spală şi se taie in cubuleţe.

3 Prazul se curăţă, se spală şi se taie in rondele subţiri. Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie in felii. Salata verde se spală şi se rupe in făşii mici.

4 Intr-un castron se amestecă sucul de lămăie cu ulei, sarea şi piperul după gust. Se omogenizează, apoi se adaugă cubuleţele de ardei capia şi busuiocul tocat.

5Intr-un vas mai mare se amestecă ciupercile, feliile de praz, frunzele de salată şi vinegreta.

6 Se pun feliile de kaizer sau muşchi de porc pe farfurii şi se aşază salata deasupra.

Â

Sfat: Se servesc presărate cu parmezan ras şi busuioc tocat.

Băutura: Pinot Noir

Â

Vinete cu parmezan şi carne

Â

Două fire de praz, două piepturi de pui, 500 g ciuperci, două vinete, o linguriţă de ghimbir tocat, 200 ml ulei de măsline, o jumătate de linguriţă de pudră de curry, sare, piper, o lămăie, 200 g parmezan, busuioc verde

Â

1 Vinetele se spală, se taie in felii, apoi in cubuleţe. Se pun intr-un castron şi se toarnă deasupra sucul de la lămăie. Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se lasă deoparte timp de cinci minute.

2 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se pun peste vinete. Se amestecă şi se lasă la prăjit in ulei incins.

3 Cănd sosul din cratiţă a scăzut se adaugă sare şi piper. Se scot legumele şi se pun intr-un castron cu capac.

4 Prazul se curăţă, se spală şi se taie in felii mai groase. Se prăjeşte in uleiul de la legume, se scoate cu o spumieră şi se pune peste legume.

5 Piepturile de pui se spală, se scurg de apă şi se taie in cuburi. Se amestecă intr-un castron cu pudra de curry, ghimbirul tocat, sarea şi piperul.

6 Se prăjeşte carnea in ulei incins, apoi se amestecă bine cu legumele din castron.

Â

Sfat: Se servesc fierbinţi, presărate cu busuioc tocat şi parmezan ras.

Băutura: Fetească Neagră

Â

Tartă cu legume şi pui

Â

3 ardei capia, un piept de pui, două roşii, o ceapă, 300 g ciuperci, 300 g broccoli, 50 g măsline negre fără sămburi, 4 ouă, 200 g făină, o linguriţă de praf de copt, 100 ml ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel, sfeclă roşie, smăntănă

Â

1 Pieptul de pui se spală, se taie in făşii subţiri şi se prăjeşte in ulei incins. Ardeii capia se curăţă de seminţe şi se taie in felii subţiri. Ceapa se curăţă de foi şi se toacă mărunt. Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie felii.

2 Se incinge uleiul intr-o cratiţă, se pun ciupercile şi se prăjesc pănă cănd scade lichidul format. Se scot cu o spumieră, se pun intr-o strecurătoare şi se lasă la răcit.

3 Broccoli se fierbe zece minute in apă cu sare, se scoate şi se taie in bucăţele. Roşiile se spală, se curăţă de pieliţă şi se toacă mărunt.

4 Intr-un vas se mixează ouăle cu o jumătate de linguriţă de sare şi puţin piper pănă cănd işi dublează volumul. Se adaugă făina şi legumele tocate, măslinele intregi, praful de copt şi bucăţelele de pui. Se piperează, se adaugă pătrunjel tocat şi se amestecă.

5 Se toarnă intr-o tavă unsă cu ulei, se introduce in cuptor şi se coace 30-45 de minute la foc mediu.

Â

Sfat: Se serveşte caldă sau rece, cu salată de sfeclă şi smăntănă.

Băutura: Fetească Albă

Preparate din peşte

Â

Paste cu verdeaţă şi melci

Â

un ou, 400 g făină, 100 ml apă, 120 g busuioc, 400 g melci, 50 g unt, 250 g roşii cherry, o lingură de muştar cu boabe, 3 roşii, un ardei capia, o ceapă, doi căţei de usturoi, 50 ml ulei de măsline, sare, piper

Â

1 Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi şi se toacă mărunt. Se incinge uleiul intr-o cratiţă, se adaugă legumele tocate şi se călesc timp de trei minute.

2 Se curăţă ardeiul capia, se spală şi se toacă mărunt. Se pune peste legumele din cratiţă şi se căleşte două minute.

3 Se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate in cubuleţe, sarea şi piperul. Se lasă să fiarbă pănă cănd sosul format s-a ingroşat, apoi se adaugă muştarul şi se amestecă.

4 100 g busuioc se mixează impreună cu apa. Se amestecă bine cu oul bătut şi făina pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare.

5 Dacă este nevoie, se mai adaugă făină. Se lasă să se odihnească zece minute, apoi se intinde intr-o foaie foarte subţire. Se taie cu un cuţit in făşii lungi şi se pun la fiert in apă cu sare.

6 Melcii se prăjesc in untul incins, se scot şi se servesc alături de paste şi sosul de muştar.

Â

Sfat: Se pot servi alături de o salată de roşii cherry cu busuioc, sare şi piper.

Băutura: Riesling Italian

Â

Salată de hering cu portocale

Â

4 bucăţi hering afumat, două portocale, o lămăie, 50 ml ulei de măsline, salată verde, 50 g muguri de pin, sare, piper, un vărf de cuţit de pudră de nucşoară, mărar, seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui

Â

1 Heringul afumat se curăţă de piele, se taie bucăţi potrivit de mari şi se pune intr-un castron.

2 Portocalele se spală, se şterg cu un şervet şi se taie in felii. Se taie apoi in bucăţele şi se pun intr-o strecurătoare.

3 Intr-un castronel se amestecă sucul de lămăie, sucul de la portocale, sarea, piperul, pudra de nucşoară şi uleiul de măsline. Se amestecă bine, ca să se imbine toate ingredientele, apoi se introduce la rece.

4 Intr-un vas mai mare se amestecă salata verde ruptă in făşii mai mici impreună cu bucăţelele de portocală, peştele şi mugurii de pin.

5 Se pune salata in farfurii, se toarnă deasupra vinegreta şi se presară mărar tocat.

6 Se serveşte imediat sau se poate introduce la rece pentru 30 de minute.

Â

Sfat: Mugurii de pin se pot inlocui cu seminţe prăjite de dovleac sau de floarea-soarelui.

Băutura: Frăncuşă

Â

Salată de ton cu avocado

Â

Două cutii cu ton bucăţi, 4 roşii, 3 bucăţi de avocado, 300 g caşcaval, doi ardei capia, un morcov, doi cartofi, două linguri de capere, ulei de măsline, două lămăi, sare, piper, mărar, parmezan

Â

1 Morcovul şi cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb in apă cu sare. Se scot intr-un castron şi, după ce s-au răcit, se taie in cuburi.

2 Bucăţile de avocado se curăţă de coajă, se taie in felii şi se stropesc cu sucul de la o lămăie ca să nu se oxideze.

3 Roşiile se spală, se curăţă de pieliţă şi se taie cubuleţe. Se foloseşte doar pulpa, iar miezul se poate păstra pentru altă reţetă.

4 Ardeii capia se spală, se curăţă de seminţe şi se taie in felii subţiri. Caşcavalul se taie in cuburi sau in felii mai subţiri.

5 Intr-un castronel se amestecă uleiul de măsline cu sucul de la o jumătate de lămăie, sarea, piperul şi mărarul. Legumele tăiate, caperele şi caşcavalul se pun intr-un vas.

6 Se toarnă deasupra vinegreta şi se amestecă. Se pun in farfurii, se adaugă feliile de avocado, bucăţile de ton şi se presară parmezan ras.

Â

Sfat: Dacă salata este prea dulce se poate acri cu sucul de la lămăia rămasă.

Băutura: Vin alb de buturugă

Â

Sardine cu sos picant

Â

500 g sardine, 300 g şprot, 800 g roşii, un ardei iute mic, 3 ardei graşi roşii, 300 g ciuperci mici, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, pătrunjel, o lămăie, mălai, ceapă, usturoi

Â

1 Peştii se curăţă, li se indepărtează capetele şi se spală. Roşiile se spală, se curăţă de pieliţă şi se taie in cubuleţe.

2 Ardeii graşi şi cel iute se spală, se curăţă de seminţe şi se toacă mărunt. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se taie cubuleţe sau se toacă mărunt.

3 Ciupercile se curăţă, se spală şi se pun intr-un castron. Se stropesc cu suc de lămăie, se amestecă şi se pun intr-o strecurătoare.

4 Se opreşte puţin ulei pentru ciuperci, iar restul se incinge intr-o cratiţă. Se pun legumele (fără roşii), se călesc timp de cinci minute la foc mediu, apoi se condimentează şi se adaugă roşiile.

5 Se toarnă două pahare de apă şi se lasă să fiarbă pănă cănd sosul a scăzut suficient.

6 Se călesc ciupercile in uleiul oprit şi se pun in sosul de roşii. Cu zece minute inainte de a opri focul, se adaugă peştele şi se fierbe.

Â

Sfat: Se serveşte fierbinte, cu verdeaţă tocată şi mămăligă.

Băutura: Pinot Gris

Preparate din legume

Â

Chifteluţe de brănză

Â

500 g brănză de vaci, 3 ouă, 200 g griş, un dovlecel, 500 g roşii, 4 ardei capia, o linguriţă de busuioc uscat, sare, piper, ulei de floarea-soarelui

Â

1 Dovlecelul se spală, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici şi se pune intr-o strecurătoare. Se presează cu măna ca să se elimine sucul, se pune intr-un vas mai mare, impreună cu brănza de vaci, sarea, piperul şi ouăle bătute.

2 Se adaugă grişul şi se amestecă bine ca să se incorporeze toate ingredientele.

3 Se formează chifteluţe cu măna umedă, se prăjesc in ulei incins şi se scot cu o spumieră.

4 Se aşază pe un şervet absorbant ca să se elimine uleiul in exces, se pun intr-un castron mai mare şi se acoperă cu un capac. Roşiile se spală, se curăţă de pieliţă şi se toacă mărunt. Ardeii capia se curăţă de seminţe şi se taie in cubuleţe.

5 Se incinge puţin ulei intr-o tigaie, se adaugă ardeii capia şi se călesc două minute.

6 Se toarnă roşiile, se adaugă sarea, piperul şi se fierb timp de zece minute la foc potrivit.

Â

Sfat: Chifteluţele se servesc alături de sosul de roşii, presărate cu busuioc.

Băutura: Merlot

Â

Croissant cu porumb

Â

10 g drojdie, 500 g făină, 100 ml apă, 100 ml lapte dulce, două ouă,

200 g boabe porumb din conservă, o conservă ciuperci, 250 g caşcaval, busuioc, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, busuioc

Â

1 Laptele călduţ se pune intr-un castron. Se presară drojdia sfărămată in bucăţele şi o linguriţă de sare. Se amestecă, se adaugă puţină făină şi, după ce s-a amestecat, se lasă să dospească zece minute la cald.

2 Făina se cerne şi se pune intr-un vas mai mare. Se toarnă drojdia dizolvată, se adaugă apa călduţă, un ou şi o lingură de ulei.

3 Se frămăntă totul pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu un şervet şi se lasă la crescut timp de 20 de minute.

4 Aluatul se imparte in bucăţi egale ce se intind sub formă de cerc. Se taie in triunghiuri egale, se presară caşcaval ras, sare, piper, busuioc tocat, boabe de porumb şi ciuperci scurse de apă.

5 Se rulează sub formă de cornuri, se aşază intr-o tavă unsă cu ulei şi se ung cu ou bătut. Se introduc in cuptor şi se coc la foc mediu timp de 20-30 de minute.

Â

Sfat: Pentru a fi mai pufoase se lasă să crească la loc cald incă zece minute.

Băutura: Riesling Italian

Â

Măncare de legume cu năut

Â

Doi morcovi, doi ardei graşi roşii, două cepe, 4 căţei de usturoi, doi dovlecei, 7 roşii, două conserve cu năut, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, mărar, suc de roşii

Â

1 Roşiile se opăresc căteva minute, se curăţă de pieliţă şi se taie mărunt.

2 Dovleceii se spală, se taie in felii subţiri şi se pun intr-un castron. Morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se taie in cuburi sau in felii mai groase.

3 Cepele şi usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se pun la călit in ulei incins impreună cu ardeii graşi curăţaţi de seminţe şi tăiaţi mărunt.

4 Se călesc timp de două minute la foc iute şi se adaugă dovleceii. Se călesc căteva minute, se adaugă roşiile, sarea şi piperul după gust.

5 Se toarnă un pahar de apă şi se lasă să fiarbă totul. Cănd legumele sunt fierte se adaugă năutul scurs de apă.

6 Se lasă să mai fiarbă 15 minute şi se mai adaugă apă, dacă este nevoie, sau suc de roşii.

Â

Sfat: Se serveşte fierbinte cu mărar tocat.

Băutura: Chardonnay

Â

Tartă de brănză cu legume

Â

500 g brănză de vaci, 100 g brănză telemea, 300 g cartofi egipteni, doi ardei graşi, două cepe, 4 căţei de usturoi, 200 g roşii cherry, 4 ouă, o conservă de ciuperci in apă, o salată verde, sare, piper, 100 ml ulei, felii de păine

Â

1 Brănza telemea se taie in cuburi şi se amestecă bine cu brănza de vaci. Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb.

2 Se lasă la răcit şi se taie in felii subţiri. Cepele şi usturoiul se curăţă de coajă şi se toacă mărunt.

3 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se călesc ceapa şi usturoiul impreună cu ardeii graşi tăiaţi in cubuleţe. Se scot cu o spumieră şi se pun peste brănză.

4 Se adaugă salata verde tăiată in făşii, feliile de cartofi şi ciupercile scurse de apă. Se condimentează cu sare şi piper, se adaugă ouăle bătute, roşiile cherry şi se amestecă.

5 Se unge o formă de tartă cu ulei şi se toarnă compoziţia.

6 Se nivelează, se introduce tava in cuptor şi se coace la foc mediu 30-45 de minute sau pănă cănd tarta capătă o culoare aurie.

Â

Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, cu felii de păine unse cu ulei şi usturoi.

Băutura: Vin alb de buturugă

Â

Â

Citeşte mai multe despre:   pană,   două,   sare,   intr-o,   bautura,   cănd,   minute,   lămăie,   intr-un,   apă,   ulei,   piper,   verde,   măsline,   roşii,   ardei,   ciuperci,   uleiul,   salata,   sucul,   rosiile,   sarea,   seminte,   lasa,   sfat,   taie,   curata,   spala,   tocat,   amesteca,   felii,   marunt,   toarna,   presara,   incins,   toaca,   legumele,   piperul,   ciupercile,   subtiri,   castron,   cubulete,   calesc,   busuioc,   ardeii,   floarea-soarelui,   scot,   capia,   parmezan,   caiet de retete,   pieliţă,   pieli

 



Mai multe titluri din categorie

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite
Galerie Foto Diseară, la ora 20.00, Chefi la Cuțite se întoarce cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Concurenții care vor trece pragul show-ului de cooking de la...

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...

Inele cu pietre pentru o stare de bine

Inele cu pietre pentru o stare de bine
Galerie Foto Atât metalele prețioase, cât și pietrele care le însoțesc în bijuterii pot să aducă o stare de bine celei care le poartă. Iar un inel făcut cadou este una dintre cele mai frumoase surprize pe care să le faci...

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”
Galerie Foto Maratonul transformărilor continuă, în această sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, cu o petrecere latino în toată regula. Cei 11 concurenţi ai transforming show-ului vor simţi pe propria lor piele că...

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște
România se întoarce la normalitate înainte de data stabilită de Guvern. Hotelierii de pe Litoral și din zonele montane deja au rezervări pentru Ziua Muncii și pentru Paște. Chiar dacă se vor menține unele...
Serviciul de email marketing furnizat de