x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ce înseamnă flexitarian – principiile, avantajele și dezavantajele dietei flexitariene

Ce înseamnă flexitarian – principiile, avantajele și dezavantajele dietei flexitariene

28 Mar 2023   •   14:52
Ce înseamnă flexitarian – principiile, avantajele și dezavantajele dietei flexitariene
Sursa foto: istock

Flexitarianul este o persoană care are o dietă majoritar vegetariană, cu consumul ocazional al unor mici cantități de carne. În 2003, American Dialect Society a votat „flexitarian” drept cuvântul cel mai util al anului și l-a definit drept „o persoană vegetariană care consumă ocazional carne”.

În ultimele decenii, această dietă a devenit din ce în ce mai răspândită, fiind privită ca un tip de alimentație mai sănătoasă, ca o modalitate de tranziție treptată către vegetarianism și/ sau ca un mod de a proteja mediul.

 

Iată mai jos principiile dietei flexitariene și care sunt beneficiile ei pentru sănătate și mediul înconjurător.

Principiile dietei flexitariane

În general, flexitarienii invocă pentru trecerea la acest tip de alimentație motive precum bunăstarea animalelor, sănătatea sau o abordare ecologică.

Alimente permise în dieta flexitariană

Dieta flexitariană include toate grupele de alimente, însă frecvența de consum este cea care variază. Astfel, zilnic poți consuma cereale, fructe și legume, lactate și grăsimi. Pe de altă parte, carnea, peștele și fructele de mare vor fi mâncate doar ocazional.

 

În medie, un flexitarian consumă carne și pește doar o dată sau de două ori pe săptămână. Pe de altă parte, flexitarianul poate să consume fără limite ouă și produse lactate.

 

Atunci când limitezi o grupă de alimente din dieta zilnică, este important să compensezi cu altele pentru a evita deficiențele. De aceea, în zilele în care nu se consumă carne, meniul flexitarian ar trebui să includă alte proteine de origine animală, precum ouă, lactate, dar și vegetale, precum soia, cereale și leguminoase.

 

Pentru că acestea din urmă nu conțin toți aminoacizii esențiali organismului (cerealele nu au lizină, iar leguminoasele nu au metionină, de exemplu), este indicat să incluzi în alimentație combinații între cele două grupe de alimente, de exemplu, orez și fasole roșie. Surse bune de proteine sunt și semințele oleaginoase, algele marine și drojdia de bere.

Avantajele și dezavantajele dietei flexitariene

Dieta flexitariană este extrem de ușor de urmat zilnic. Poți să gătești rapid o mulțime de preparate fără carne. Trebuie doar să te asiguri că ai în frigider și în cămară o varietate de cereale și leguminoase, legume la conserva și congelate. Completează cu fructe și legume proaspete și, după preferință, cu brânzeturi și ouă.

 

Un alt avantaj al dietei flexitariene este acela că vei avea un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea consumului de carne. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, creșterea animalelor pentru consumul uman este responsabilă de 18% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Pe de altă parte, această industrie consumă 8% din cantitatea de apă potabilă de pe glob.

 

De asemenea, dacă îți dorești să devii vegetarian sau chiar vegan, tranziția la acest tip de dietă va fi una mai lină. Uneori, trecerea la vegetarianism poate să provoace pofte și frustrări alimentare care îl fac pe cel care a luat această decizie să renunțe după o perioadă.

 

Reducerea consumului de carne, mai ales de cea roșie și de produse procesate, ca mezelurile, ar avea, potrivit mai multor studii, un impact pozitiv asupra prevenirii anumitor cancere digestive, mai ales de colon, dar și esofagian și hepatic. În plus, limitarea consumului de carne este utilă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și a obezității, care poate favoriza instalarea diabetului de tip 2.

 

În ceea ce privește dezavantajele dietei flexitariene, acestea nu prea există. Flexitarianul poate să consume o cantitate mică de carne și pește, fără a și le interzice, deci nu există niciun risc de deficit nutrițional, atât timp cât mesele sunt echilibrate și diversificate.

 

Dieta flexitariană poate fi urmată de oricine. Specialiștii nutriționiști și cercetătorii spun că flexitarianismul este o bună modalitate de a te bucura de ceea ce mănânci din punctul de vedere al gustului, rămânând sănătos și contribuind astfel la prelungirea speranței de viață.

 

 

Sursa foto: iStock

×