În pictorul Mihail Gavril am văzut întotdeauna un vestitor. Şi nu numai pentru că îi poartă în nume pe cei doi arhangheli, ci prin toate expoziţiile pe care le-a realizat. Ne-a vestit frumuseţea naturii, prin "Dealuri la Antileşti" sau venirea primăverii, prin "Flori de măr".
"Pelerin la Muntele Athos", darul de Paşte pentru toţi vizitatorii expoziţiei de la Galateca, din Bucureşti, a reprezentat vestirea minunii Mântuirii renăscute. Pictorul a mers de două ori la Muntele Athos, cu un grup de prieteni, români răspândiţi în întreaga lume, dar care s-au reunit într-o singură voinţă când s-a ivit gândul căutării spirituale şi al divinităţii, acolo unde muntele se întîlneşte cu Marea Mediterană. Picturile oferă peisaje unice de la Muntele Sfânt.
Fior religios
Mănăstirile "arhipelagului" monahal apar pe pânză într-o viziune inedită. Smerenia, simţirea religioasă, văzutul nevăzutului sunt primele "citiri" ale tablourilor. Nu este prima expoziţie cu fior religios. Mihail Gavril este un pelerin la locurile sfinte, un colindător care aduce veşti bune, un descoperitor care a vizitat legende şi mituri, a mers la Balcic, la Ierusalim, la Muntele Athos. Amintim de expoziţia din 1999, "Catedralele europene", redate într-o tehnică specială, după un drum apostolesc prin Europa, de "Hotarul nevăzut" din 2004, şi de "Lumină din Ţara Sfântă", în 2005, imagini imortalizate pe paletă din locurile biblice.
Psalmii lui Mihail
"Expoziţia dedicată Athosului, în totalitate şi la superlativ, de pictorul Mihail Gavril a fost o premieră. Compoziţia cu imagini de la Athos, pe care unii nu le-am văzut şi mulţi dintre noi nu pot să le vadă, ne-a umplut sufletul de smerenie, bucurie şi recunoştinţă", a afirmat criticul de artă Marius Tiţa.
"Tablourile expuse ilustrează atmosfera de la Muntele Athos, marea şi muntele bobul de nisip din oceanul de apă", spune Mihail Gavril. Mănăstirile apar cu detalii înălţătoare prin smerenie. Pe lângă numeroase tablouri, expoziţia a cuprins şi patru panouri, pe care pictorul le-a numit "Psalmi". Sunt cinci pânze aşezate în pătrat, cu foiţe de aur.
Aceşti "Psalmi" sunt un punct de forţă şi originalitate al expoziţiei "Pelerin la Muntele Athos", montaje în spiritul iconostaselor, cu imagini laice, realizate de artist cu picturile sale. În centru, toate au concentrarea turbionară de energie şi culoare ce a devenit "bolţile lui Mihail Gavril, o marcă de înregistrat în sfera artistică", spune Marius Tiţa.
Să mai spunem că vernisajul a adus la Galateca o mulţime de prieteni ai pictorului - români şi străini - printre ei situându-se şi "pelerinii" gurmanzi prin gastronomia românească, elveţienii Francis şi Cecilia Dufresne.
"Tablourile expuse ilustrează atmosfera de la Muntele Athos, marea şi muntele, bobul de nisip din oceanul de apă"
Mihail Gavril
Citește pe Antena3.ro