x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dulceţuri dintr-un alt anotimp...

Dulceţuri dintr-un alt anotimp...

de Veronica Bectas    |    15 Iun 2012   •   22:21
Dulceţuri dintr-un alt anotimp...

Iata ca s-a facut si vreme buna. Ne-o spun si pomii, care pana acum s-au cam speriat la gandul ca roadele lor nu vor ajunge pe mesele noastre. Ciresii in unele zone inca nu s-au copt cum trebuie, ca sa nu mai vorbim de corcoduse. Cum adica "Eee… corcoduse…?" Pai cine n-a mancat corcoduse cand era copil? Cine n-a acrit ciorba cu ele? Cine n-a facut tuica din ele? Cine n-a facut compot sau chisalita (gem)? Cine n-a mancat acasa la bunica, primavara, dar mai ales iarna, "ceva bun" din mamaliga fripta pe plita unsa cu chisalita? Daca n-ai facut, iti spun eu cum sa faci, ba… ii adaugam o nota mai moderna, mai de oras, care sa indulceasca si pe cei care au uitat.

Iata "reteta de oras":
Daca ai ceva mamaliga ramasa de cu seara, daca nu, faci una si o lasi sa se raceasca. Dar sa fie mai vartoasa! O tai felii groase de un deget, le scurtezi cam de "doua muscaturi", si le treci printr-un puf se faina. Pui la incins una-doua linguri de unt, dupa cat de multe portii ai, si prajesti pe ambele parti feliile de mamaliga. Le scoti pe un platou, le asezi una langa alta si apoi le ungi cu un strat generos de chisalita de corcoduse. Gata! Acum le mananci. Calde sau reci, pudrate cu fulgi de cocos, sau de ciocolara, uimitor de bune!
Aaaa… n-ai chisalita?

Iata si "reteta de oras" a chisalitei:
Cumperi o galeata (de 5 l) de corcoduse bine coapte (intra cam 2.000 de bucati mari), le scoti coditele si le speli. Le pui intr-o oala de 8 l, torni apa rece pana la nivelul corcoduselor si lasi la fiert, la foc potrivit, amestecand des, pana cand se desprinde samburele de pulpa fructului. Apa scade aproape la jumatate. Se lasa la racit si, cand este caldut, se strecoara si se paseaza bine, cat sa scoatem samburii si cojile. Pasta obtinuta se pune la fiert, la foc potrivit, cu o cantitate de zahar in proportie de 300 g zahar la un litru de pasta. Daca mai trebuie, dupa gust, mai adaugi zahar. Trebuie lasata sa fiarba pana se mai ingroasa ca un gem. Se poate adauga un cuisor doar, ca sa nu i se schimbe parfumul deosebit. Daca doresti doar un suc, nu trebuie lasat sa fiarba mult si se imbuteliaza fierbinte in sticle ce se astupa imediat. Gemul se foloseste ca oricare si este foarte apreciat.

Dar… sa nu neglijam vedeta momentului, duda sau aguda! Dudele sunt fructele copilariei! Cele mai mancate, ca sa nu zic "indopate" fructe de la inceputul verii. Te murdareai la gura si pe maini? N-avea nimic. Daca "faceai o burta" de dude, suportai toate ocarile vecinilor, stapani ai dudului din care ai mancat, sau ale bunicii pentru ca ai murdarit toate hainele de pe tine. Ce daca… "burta de dude" iti tinea sufletul vesel si multumit, ba chiar erai in stare sa-i promiti bunicii ca-i culegi o galeata de dude ca sa faca gem din ele si chiar mai multe ca sa le puna in butoiul cu fructe pentru tuica. Mda! in situatia data puteai sa minti fara mustrari de constiinta. Ba, chiar aveai marinimia sa o ajuti la scosul coditelor dudelor si sa comentezi cunoscator a celor bine coapte.

×