x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dulceţuri dintr-un alt anotimp...

0
Autor: Veronica Bectas 15 Iun 2012 - 22:21
Dulceţuri dintr-un alt anotimp...

Iata ca s-a facut si vreme buna. Ne-o spun si pomii, care pana acum s-au cam speriat la gandul ca roadele lor nu vor ajunge pe mesele noastre. Ciresii in unele zone inca nu s-au copt cum trebuie, ca sa nu mai vorbim de corcoduse. Cum adica "Eee… corcoduse…?" Pai cine n-a mancat corcoduse cand era copil? Cine n-a acrit ciorba cu ele? Cine n-a facut tuica din ele? Cine n-a facut compot sau chisalita (gem)? Cine n-a mancat acasa la bunica, primavara, dar mai ales iarna, "ceva bun" din mamaliga fripta pe plita unsa cu chisalita? Daca n-ai facut, iti spun eu cum sa faci, ba… ii adaugam o nota mai moderna, mai de oras, care sa indulceasca si pe cei care au uitat.

Iata "reteta de oras":
Daca ai ceva mamaliga ramasa de cu seara, daca nu, faci una si o lasi sa se raceasca. Dar sa fie mai vartoasa! O tai felii groase de un deget, le scurtezi cam de "doua muscaturi", si le treci printr-un puf se faina. Pui la incins una-doua linguri de unt, dupa cat de multe portii ai, si prajesti pe ambele parti feliile de mamaliga. Le scoti pe un platou, le asezi una langa alta si apoi le ungi cu un strat generos de chisalita de corcoduse. Gata! Acum le mananci. Calde sau reci, pudrate cu fulgi de cocos, sau de ciocolara, uimitor de bune!
Aaaa… n-ai chisalita?

Iata si "reteta de oras" a chisalitei:
Cumperi o galeata (de 5 l) de corcoduse bine coapte (intra cam 2.000 de bucati mari), le scoti coditele si le speli. Le pui intr-o oala de 8 l, torni apa rece pana la nivelul corcoduselor si lasi la fiert, la foc potrivit, amestecand des, pana cand se desprinde samburele de pulpa fructului. Apa scade aproape la jumatate. Se lasa la racit si, cand este caldut, se strecoara si se paseaza bine, cat sa scoatem samburii si cojile. Pasta obtinuta se pune la fiert, la foc potrivit, cu o cantitate de zahar in proportie de 300 g zahar la un litru de pasta. Daca mai trebuie, dupa gust, mai adaugi zahar. Trebuie lasata sa fiarba pana se mai ingroasa ca un gem. Se poate adauga un cuisor doar, ca sa nu i se schimbe parfumul deosebit. Daca doresti doar un suc, nu trebuie lasat sa fiarba mult si se imbuteliaza fierbinte in sticle ce se astupa imediat. Gemul se foloseste ca oricare si este foarte apreciat.

Dar… sa nu neglijam vedeta momentului, duda sau aguda! Dudele sunt fructele copilariei! Cele mai mancate, ca sa nu zic "indopate" fructe de la inceputul verii. Te murdareai la gura si pe maini? N-avea nimic. Daca "faceai o burta" de dude, suportai toate ocarile vecinilor, stapani ai dudului din care ai mancat, sau ale bunicii pentru ca ai murdarit toate hainele de pe tine. Ce daca… "burta de dude" iti tinea sufletul vesel si multumit, ba chiar erai in stare sa-i promiti bunicii ca-i culegi o galeata de dude ca sa faca gem din ele si chiar mai multe ca sa le puna in butoiul cu fructe pentru tuica. Mda! in situatia data puteai sa minti fara mustrari de constiinta. Ba, chiar aveai marinimia sa o ajuti la scosul coditelor dudelor si sa comentezi cunoscator a celor bine coapte.


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...
Serviciul de email marketing furnizat de