x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Filipii de Iarnă

Filipii de Iarnă

21 Ian 2009   •   00:00

La 25 ianuarie, toţi credincioşii îl pomenesc pe Sfântul Grigore Teologul, rugându-se să-i protejeze împotriva bolilor de tot felul, dar şi a accidentelor. În timpul vieţii sale pe pământ, sfântul a făcut mari minuni, înzdrăvenindu-i pe cei suferinzi şi, din acest motiv, a creat multe tradiţii populare.



Spre exemplu, în unele zone circulă o poveste despre Sfântul Grigore, care încearcă să explice, într-un mod simplu, cele mai importante taine din totdeauna ale oamenilor: viaţa şi moartea. În vremea în care umbla Sfântul Grigore pe pământ, ca oricărui om, i s-a făcut sete. Când a ajuns la o fântână, a înfipt toiagul în pământ, iar când s-a aplecat să bea apă, Sfântul Mihail i-a luat sufletul.

După mai multă vreme, tot călătorind pe pământ, de această dată însoţit de Arhanghelul Mihail, a ajuns tocmai la fântâna cu pricina. "S-au înapoiat amândoi la fântână, şi-a găsit toiagul un măr înflorit, iar lângă fântână un stârv. Arhanghelul Mihail i-a zis: «Vezi, Grigore, aici a zăcut sufletul tău. Sufletul e nemuritor şi se întrupează iarăşi…»" (Th. Speranţia – "Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgâneşti") .

Pericole în miez de iarnă
De asemenea, Sfântul Grigore este ocrotitorul vitelor, protejându-le mai ales de furia animalelor sălbatice. Şi nu întâmplător, chiar la 25 ianuarie încep Filipii de Iarnă. Aceştia au ca sarcină să ocrotească animalele din gospodării, dar au şi puterea de a asmuţi lupii asupra celor care nu-i cinstesc cum se cuvine. Pentru a se proteja, femeile lipesc cu lut gura sobei, pentru ca astfel să se încleşteze bine şi gura lupului. Alteori gospodarii fac uitată o unealtă din curte, aşezând-o într-un loc ferit şi apoi nu o mai pomenesc, pentru ca şi lupii să uite că mai există suflete în casă. La 31 ianuarie va fi celebrat cel mai puternic dintre Filipii de Iarnă, Filip Şchiopul, ocazie cu care este bine să se ascundă toată sarea din casă, fiind astfel evitate pagubele şi lupii.

Stavrid cu dovleac copt

Ingrediente: un stavrid, mălai, sare, piper, rozmarin, ulei de măsline, chili, ghimbir, oţet balsamic, dovleac.

Preparare: Peştele se presară bine cu sare, piper şi câteva frunzuliţe de rozmarin. Se poate ţine pentru un timp şi în lapte, pentru a deveni mai gustos. Se trece prin mălai, având grijă să se acopere foarte bine. Se prăjeşte în ulei încins pe ambele părţi. Dovleacul se taie în felii, se îndepărtează seminţele şi se unge cu ulei de măsline, puţin oţet balsamic şi miere. Pentru a fi mai condimentat se adaugă chili şi ghimbir ras. Se lasă în cuptor să se coacă şi se serveşte alături de peşte.

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic